Kas vyksta "Mestilloje"?

Kas vyksta "Mestilloje"?

Prieš porą savaičių biodyzeliną gaminanti įmonė "Mestilla" kvietė gyventojus apsilankyti įmonėje, pamatyti gamybos procesą ir įvertinti, ar įmonės veikla skleidžia juos erzinantį kvapą. Į ekskursiją po gamyklą atėjo tik saujelė klaipėdiečių.

Susirinkusiesiems įmonės gamybos direktorė Margarita Salytė prieš ekskursiją pristatė, kokios kvapų suvaldymo priemonės buvo išbandytos nuo pat įmonės veiklos pradžios, kas buvo veiksminga, o ko buvo atsisakyta.

Pasak M. Salytės, gamyba Kretainio g. įsikūrusioje gamykloje pradėta 2007 metais. Čia spaudžiamas rapsų aliejus, išspaudos parduodamos kaip pašaras, iš aliejaus gaminamas biodyzelinas, o kaip šalutiniai produktai gaunamos kalio trąšos ir glicerolis.

"Aliejus gaminamas dviejų pakopų karšto spaudimo būdu. Sėklos kaitinamos iki 105 laipsnių, džiovinamos, kol lieka 3,5-4 proc. drėgmės. Kvapas, kuris būna jaučiamas, susiformuoja rapsų sėklų spaudimo metu, vėliau - aušinant išspaudas. Kvapas iš aliejaus spaudimo cecho į aplinką sklinda iš aspiracinės sistemos", - pasakojo M. Salytė.

Kvapų neutralizavimo technologijų paieškos, pasak vadovės, pradėtos nuo pat veiklos pradžios, kai paaiškėjo, kad gamybos proceso metu susidaro intensyvus kvapas.

2008 m. rugsėjį akredituota Vokietijos laboratorija nustatė kvapų koncentraciją - aspiracijos kanale ji siekė net 30 tūkst. kvapo vienetų kubiniame metre.

"Į pagalbą pasitelkėme Vokietijos įmonę, kuri konsultuoja aplinkosauginiais klausimais. Buvo paruoštas rekonstrukcijos projektas, kuris turėjo sumažinti taršą organinėmis medžiagomis ir kvapais. Tačiau dėl krizės jo nepavyko įgyvendinti. Nepaisydami to, nenustojome ieškoti kokiais būdais ir kokia įranga būtų galima neutralizuoti kvapą. 2009 m. gegužę belgai pasiūlė kvapus neutralizuoti įpurškiant į oro srautą vandeniu atskiestą kvapus naikinantį reagentą. Vasarą kvapą pavyko neutralizuoti, bet rudeniop kvapas vėl pasijautė.

Gruodį atlikti pakartotiniai matavimai parodė, kad efektyvumas viename išmetamo oro kanale buvo 37 procentai, o kitame efekto nebuvo", - įvykius vardijo M. Salytė.

Kadangi pirmoji sumontuota technologija nebuvo absoliučiai efektyvi, ieškant geriausio sprendimo ir vėl buvo kreiptasi į Vokietijos specialistus, kurie, įvertinę visus išmetamo oro parametrus, pasiūlė pasirinkti oro valymo įrenginį - skruberį.

2010 metais buvo pasirašyta sutartis su įrangos tiekėja, o 2011 m. balandį pradėta skruberio eksploatacija. Matavimai parodė, kad pradėjus naudoti skruberį kvapo koncentracija sumažėjo apie 40 proc. Ventiliacijos kanale prieš skruberį ji yra apie 7 700, po - 4 600 kvapo vienetų. Kvapo koncentracijos sklaida gyvenamojoje aplinkoje buvo 2-5 kvapo vienetai.

Vis dėlto skruberio naudojimas gamybos procese nesustabdė kvapų neutralizavimo technologijų paieškų.

2012 m. buvo pabandyta kvapą neutralizuoti ozonu, kuris kvapą ne maskuoja, o jį eliminuoja. Kadangi bandymai neutralizuoti kvapus naudojant ozoną buvo sėkmingiausi, 2013 m. iš Švedijos kompanijos buvo nupirkta ir sumontuota stacionari ozonavimo sistema.

Paskutiniai matavimai ir kvapo sklaidos modeliavimas buvo atlikti pernai lapkritį. Tiek 2016 m., tiek 2018 m. atlikti sklaidos modeliavimai parodė, kad kvapo koncentracija 250 m atstumu nuo įmonės sklypo ribos yra nepakitusi ir sudaro 1,8 kvapo vieneto. Ties gyvenamaisiais namais kvapų koncentracija buvo apie 1,2 kvapo vieneto, o toliau - 0,6-0,8 kvapo vieneto.

"Bendra investicijų suma, susijusi su kvapo koncentracijos mažinimu, yra apie pusė milijono eurų, neskaitant eksploatacijos išlaidų. Mūsų gamybos intensyvumas vienodas visą parą, gamykla dirba nepertraukiamai septynias dienas per savaitę. Sustojama tik įrangos techninei profilaktikai, valymui, remonto darbams. Nėra taip, kad sustojome ir nieko daugiau nedarysim. Kvapų suvaldymo technologijų ieškome ir toliau. Kol kas rinka nieko negali pasiūlyti, kai atrasime, dar diegsime", - aiškino M. Salytė.

Šiemet nuo Joninių mėnesį "Mestilla" nedirbo. Vis dėlto esą tuo metu aplinkoje buvo jaučiamas kone toks pat kvapas, kurio šaltinis iki šiol neaiškus.

Į gamyklos teritoriją svečius lydėjusi gamybos direktorė teigė, kad visai natūralu, jog kvapas yra jaučiamas įmonės teritorijoje, nes čia vykdoma gamyba. Tolstant nuo teritorijos - jis sklaidosi. Vaikščiodami po gamyklą kai kurie lankytojai stebėjosi, kad net gamyklos teritorijoje ne visur rapsų kvapas yra jaučiamas.

Kvapų nesijautė ir gamybinėse patalpose. Darbuotojai gyventojams rodė, kaip spaudžiamas aliejus, kaip atrodo išspaudos, koks jų kvapas ir tekstūra, paaiškino, kaip valdomi gamybos procesai, kurie yra automatizuoti.

Intensyviausias kvapas buvo juntamas sandėlyje, kur sandėliuojamos rapsų išspaudos. Tačiau stovint lauke prie uždarytų durų jo nebuvo galima užuosti.

Lankytojai keltuvu buvo užkelti ir ant gamyklos stogo. Čia yra sumontuota konstrukcija, pro kurią į aplinką iš proceso išmetamas su ozonu sureagavęs oras. Išmetimo angos nukreiptos priešinga kryptimi nuo Klaipėdos miesto, tačiau jeigu vėjas pučia link miesto, ko gero, kvapas gali būti nunešamas iki gyvenamųjų namų.

Asociacijos "Klaipėdos Marių bendruomenė" vadovė Ligita Girskienė teigė, kad žmonės išėjo su įvairiomis nuotaikomis.

"Aš pati lankausi čia jau ne pirmą kartą. Reikia pagirti, kad ši įmonė, kaip jokia kita, daug investuoja į kvapų suvaldymą, tuo tikrai džiaugiuosi. Tačiau kvapas jaučiasi ir gamyklos teritorijoje, ir man asmeniškai tai yra tas pats kvapas, kuris jaučiasi Šilutės plente, Statybininkų prospekte iki pat I. Simonaitytės gatvės. Esu įsitikinusi, kad tai šitos įmonės kvapas, nes nemanau, kad šalia esančios spaudyklėlės, kuri yra labai maža, kvapas gali ateiti iki gyvenamojo rajono. Žmonės pasižiūrėję įvairų įspūdį susidarė. Vieni džiaugėsi, kad įmonė naujoviška, kiti pasitvirtino nuomonę, kad tai šitos įmonės kvapas namuose jaučiamas", - komentavo L. Girskienė.

Vis dėlto, pasak M. Salytės, dalis žmonių, kurie sako, kad smirda "Mestilla", būna, kad nežino net kur yra gamykla ir koks tas kvapas.

"Norime, kad miestiečiai įsitikintų, kad pas mus nėra taip, kaip kartais kalbama. Mes tikrai nieko nenuodijame - aliejaus spaudimo procese naudojamos tik rapsų sėklos, kurios yra natūralios augalinės kilmės. Jeigu žmonės ir jaučia mūsų gamybos kvapą, jis tikrai nėra toks, kuris pykina, graužia gerklę ir panašiai. Mano didžiausias noras yra atrasti technologiją, kuri padėtų dar labiau sumažinti sklindantį kvapą. Kada tai pavyks, nežinau, nes šiuo metu specialistai neturi ką pasiūlyti, kad būtų neutralizuotas toks mažas kvapo kiekis", - kalbėjo įmonės gamybos direktorė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder