2019 m. gegužės 23 d. 00:23 val., ketvirtadienis

ve  >  Žinios  >  Ekonomika  >  Ūkis

Ūkis

Garsiausias pasaulio aludaris G. Oliver: profesionaliai imtis mylimos veiklos – sunkiau nei atrodo, bet verta

„Tądien, kai pradėjau užsiiminėti aludaryste, mano alga smuko 75 procentais“, - savo karjeros pradžią prisimena vyriausiasis Bruklino daryklos aludaris Garrett Oliver. Šiandien jis laikomas garsiausiu pasaulyje aludariu, yra žinomų knygų apie alų autorius ir gali pasigirti „James Beard“ laimėjimu, kuris kulinarijos pasaulyje prilygsta „Oskaro“ apdovanojimui. Su „Raudonų plytų alaus dirbtuvėmisir virtuvės šefu D. Praspaliausku bendradarbiaujantis aludaris lankėsi Lietuvoje ir dalijosi savo patirtimi.

Gegužės pradžioje G. Oliver apsilankė mūsų pajūryje ir alaus darykloje, kur prisidėjo prie lietuviškas tradicijas atspindinčio alaus virimo, vedė mokymus apie aludarystę ir kūrė netradicinius gėrimų ir maisto derinius su žinomu lietuvių šefu Deivydu Praspaliausku. Tačiau patarimų šis įkvepiantis žmogus turi ne tik gastronomijos entuziastams.

Nors prieš kelis dešimtmečius G. Oliver karjerą kūrė kino ir muzikos pasaulyje, ilgainiui suprato, kad tikroji jo aistra – aludarystė. Vos tik atsiradus progai jis pakeitė savo gyvenimą.

„Supratau, kad užsiiminėsiu aludaryste 1989-aisiais metais, dieną, kai Manhatano alaus daryklos aludaris man pasakė, jog jo asistentas paliko daryklą. Nors jau nemažai metų alų viriau namie, niekad nepasitaikė galimybė tai daryti profesionaliai. Tuomet Niujorko mieste nebuvo jokių kitų alaus daryklų, tad iš karto sutikau“, - prisiminimais dalijasi žinomas aludaris.

Garrett Oliver teigia, kad pradėjus dirbti darykloje netruko suprasti, jog profesionali aludarystė reikalauja daug daugiau žinių ir pastangų, palyginus su alaus virimu namie.

„Gana greitai supratau, kaip smarkiai skiriasi aludarystė namų sąlygomis ir profesionali alaus gamyba darykloje. Žinoma, tai susiję, bet ne taip panašu, kaip aš galvojau iki tol“, - sako G. Oliver.

Aludaris pasakoja, kad alumi gali mėgautis bet kas ir pabrėžia, jog žinių trūkumas nereiškia, kad negali įvertinti gėrimo skoninių savybių.

„Supratau, kad nors apie alų žinau daug daugiau nei kiti žmonės, bet kas gali turėti gerą skonį ir tai nepriklauso nuo patirties. Dabar žinau, kad mano skonio pojūčiai nėra tokie ypatingi, nes daugybę alaus rūšių, kurias mėgstu aš, mėgsta ir kiti žmonės. Anksčiau manydavau, kad rafinuotumas susijęs su žiniomis. Taip nėra – rafinuotumas susijęs su plačiomis pažiūromis“, - teigia G. Oliver.

Aludarystės meistras pabrėžia, kad vieni svarbiausių dalykų jo gyvenime – skanus maistas ir gėrimai, bei brangūs žmonės.

„Kartais nesusimąstome, bet geriausi atsiminimai dažniausiai kuriami sėdint kartu su brangiais žmonėmis, skaniu maistu ir gėrimais. Stengiuosi tokių progų sukurti kaip įmanoma daugiau. Manau, kad tai viena iš laimingo gyvenimo paslapčių“, - kalba G. Oliver.

Žymiosios amerikiečių daryklos vyriausiajam aludariui apsilankius „Švyturys Brewery“ ir išvirus anksčiau neragauto skonio alų, mūsų šalies meistrai džiaugiasi, jog ši partnerystė visada atneša puikių patirčių ir įdomių rezultatų.

„Bendradarbiavimas su viena žinomiausių pasaulio daryklų mūsų komandai reiškia didelį pripažinimą. Šį kartą mūsų idėja – virti alų, kuris apjungtų geriausias midaus ir alaus savybes. Jau kurį laiką virdami alų norėjome panaudoti prieskonius ir žoleles, kurios yra vartojamos tradiciniuose lietuviškuose gėrimuose ar patiekaluose, taigi tokiam projektui ruošėmės jau kurį laiką ir labai džiaugiamės pagaliau visą tai užmaišę savo katiluose“, - bendrais darbo rezultatais dalijasi „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ aludaris Mažvydas Matukas.

Žymos: garrett oliver

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Ūkis

Praėjusį savaitgalį Palangoje nedaug trūko iki nelaimės - dideliu greičiu praskriejęs elektrinis...

Elektrinių paspirtukų draudimas: Palangos pavyzdžiu neseks nuotrauka, foto

Sustingusios ekonomikos ir dėl to linkusios išsivaikščioti Europos Sąjungos viltys siejamos su...

Jeigu trokšti sėkmės – turi pralenkti laiką nuotrauka, foto

„Rimi“ pradėjo elektroninių kainų etikečių bandomąjį projektą, Eltai pranešė „Rimi Lietuva“...

„Rimi“ pradėjo bandyti elektronines kainų etiketes nuotrauka, foto

Klaipėdos daugiabučiuose įsivyravo nauja tendencija. Gyventojai masiškai atsisako imti šluotą į rankas...

Vietoj šluotos klaipėdiečiai renkasi poilsį nuotrauka, foto

K. Maksvytis apgailestavo dėl „sudegusios komandos“ nuotrauka, foto

Sportas, Uostamiesčio ekipos strategas Kazys Maksvytis apgailestavo dėl pasirodymo, tačiau neprarado tikėjimo...

"Viesulo" gimnasčių pergalės nuotrauka, foto

Sportas, Prienuose vykusiame tarptautiniame meninės gimnastikos turnyre "Elegance Cup-2019" visų spalvų medalius iškovojo...

Žiemos sodo augalus užpuolė pavojingi parazitai nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Kretingos vizitine kortele pelnytai vadinamam Žiemos sodui buvo iškilusi didžiulė...

Pusfinalio serija: vos vienas „Neptūno“ tritaškis iš 20 bandymų nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos „Neptūnas“ pralaimėjimu namuose pradėjo „Betsafe–LKL“ pusfinalio etapą. Kazio Maksvyčio auklėtiniai...

Sportas, Paskelbta prieš 2 val.

Sportas, Paskelbta prieš 2 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 3 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...