Birželio pradžioje į Klaipėdą turėtų atplaukti tanklaivis su JAV nafta Baltarusijai

Birželio pradžioje į Klaipėdą turėtų atplaukti tanklaivis su JAV nafta Baltarusijai

Pirmasis tanklaivis su JAV naftos kroviniu Baltarusijai atplauks į Klaipėdos uostą birželio pradžioje, penktadienį pranešė Baltarusijos naftos pramonės veiklą koordinuojantis valstybės koncernas „Belneftechim“.

„Tanklaivis pradėtas pildyti ketvirtadienį Teksaso valstijos Bomonto uoste, iš kurio turėtų išplaukti gegužės 17-ąją, o į Klaipėdos uostą atvykti birželio pradžioje“, – sakė „Belneftechim“ atstovas spaudai Aleksandras Tiščenka.

Pasak A. Tiščenkos, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, šis tanklaivis atgabens apie 80 tūkst. tonų „Bakken“ rūšies naftos. 

„Klaipėdos nafta“ BNS patvirtino, kad birželio pradžioje laukia tanklaivio su Baltarusijai skirta nafta, tačiau nei tanklaivio pavadinimo, nei naftos kilmės įmonė teigia kol kas nežinanti. 

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, jog prasidėjęs JAV naftos tiekimas Baltarusijai yra jos strateginio tikslo diversifikuoti apsirūpinimą energijos ištekliais bei sustiprinti energetinį saugumą įgyvendinimo dalis.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) sako, kad šią savaitę į Baltarusija bus nukreipta pirmoji amerikietiškos naftos siunta.

„Tai yra konkurencingas sandoris, kurį sudarė JAV energijos prekybininkas „United Energy Trading ", padedant JAV bendrovei „Getka“ ir jos partnerei iš Lenkijos UNIMOT“, –  JAV valstybės departamento pranešime sakė M. Pompeo. 

M. Pompeo žodžiais, šis sandoris „sustiprina Baltarusijos suverenitetą ir nepriklausomybę, parodo, kad JAV yra pasirengusios suteikti prekybos galimybes amerikiečių bendrovėms, suinteresuotoms ateiti į Baltarusiją“.

Jis paragino Minską mažinti tam kliūtis – aktyviau įsileisti JAV kompanijas, vykdyti ekonomines reformas ir liberalizuoti prekybą, siekiant priartinti Baltarusijos narystę Pasaulio prekybos organizacijoje.

Gegužės 12-ąją į Klaipėdą atplaukė septintas šiemet tanklaivis su Baltarusijai skirta nafta. Šįkart 87 tūkst. tonų naftos krovinys atgabentas iš Saudo Arabijos, įsigytas iš bendrovės „Saudi Aramco“.

Ankstesniais šių metų mėnesiais Klaipėdos uoste buvo perkraunama tanklaiviais atgabenta norvegiška ir rusiška nafta, kurią iki Baltarusijos pervežė „Lietuvos geležinkeliai“.

Rusijai pirmąjį šių metų smarkiai sumažinus naftos tiekimą vamzdynais Baltarusijos perdirbimo gamykloms, prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė skubiai ieškoti alternatyvių tiekėjų.

BNS

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder