AB „Klaipėdos vanduo“ prašo savivaldybių įpareigoti daugiabučių namų savininkus patikrinti nuotekų išvadus

AB „Klaipėdos vanduo“ prašo savivaldybių įpareigoti daugiabučių namų savininkus patikrinti nuotekų išvadus

2020 m. vasario mėnesį AB „Klaipėdos vanduo“ nustatė du atvejus, kai Klaipėdos mieste buitinių nuotekų išvadai iš daugiabučių namų buvo pajungti į paviršinių nuotekų tinklus, ir nevalytos nuotekos galėjo patekti į gamtą.

Bendrovės specialistai nurodė Statybininkų pr. 17 ir I. Simonaitytės g. 29 namų administratoriams skubiai atlikti išvadų perjungimo darbus.

2020 m. vasario 21 dieną minėtų namų atstovai pranešė, jog jų pastatuose buitinės nuotekos atjungtos nuo paviršinių tinklų ir perjungtos į AB „Klaipėdos vanduo“ priklausančius buitinių nuotekų tinklus. Bendrovės specialistai patikrino situaciją vietoje ir pasirašė priėmimo aktus.

AB „Klaipėdos vanduo“ taršos šaltinius aptiko tvarkydama lietus nuotekų vamzdynus, kurių priežiūrą Klaipėdos mieste perėmė 2016 metais.

Pasak specialistų, minėtų namų atvejais akivaizdu, kad vamzdynai buvo klaidingai pajungti dar nuo namų pastatymo, tai yra prieš 30-40 metų.

„Sutvarkius šių namų išvadus Klaipėdoje tapo švariau. Bet tikrieji galimos taršos mastai iš daugiabučių namų mums nežinomi, jų vidaus nuotekų tinklai niekada nebuvo sistemiškai tikriami ir nėra kontroliuojami“, - sakė Marius Martynaitis,  AB „Klaipėdos vanduo“ tinklų departamento vadovas.

Kaip paaiškino vadovas, „AB „Klaipėdos vanduo“ neeksploatuoja ir neprižiūri pastatų vidaus tinklų ir išvadų iš pastato iki pirmojo šulinio lauke. Šia pastato infrastruktūros dalimi privalo rūpintis namo savininkai, daugiabučių namų savininkų bendrijos arba kitos pastatus eksploatuojančios organizacijos.

Todėl AB „Klaipėdos vanduo“ kreipėsi į Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių administracijas, prašydama įpareigoti daugiabučių namų savininkus ar jų atstovus, kad šie privalomai patikrintų savo namų buitinių tinklų išvadus.

„Reikia suprasti, kad kalbame apie problemą, kurį sukurta dar sovietmečiu, nesilaikant šiuolaikinių statybos reglamentų ir nesant elementarios kontrolės. Už namo viduje esančių tinklų teisingą sujungimą atsako namo savininkai. Esant poreikiui, mūsų bendrovė suteiks bendrijoms ir pastatų administravimo įmonėms visą reikalingą informaciją ir pagalbą aiškinantis, ar jų namų nuotekų išvadai prijungti tinkamai“, - sakė M. Martynaitis.

Nustačius buitinių nuotekų išvadų pajungimus į paviršinių nuotekų tinklus būtina informuoti savivaldybę, AB „Klaipėdos vanduo“ ir Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Klaipėdos valdybos Klaipėdos miesto aplinkos inspekciją.

2019 metais Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių administuojamose teritorijose AB „Klaipėdos vanduo“ užfiksavo 106 atvejus, kai vartotojai buvo neteisingai arba savavališkai prijungę prie įmonės eksploatuojamų tinklų.  

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder