Pradedami skirstyti Klaipėdos SGD terminalo pajėgumai

Pradedami skirstyti Klaipėdos SGD terminalo pajėgumai

Naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė KN (AB „Klaipėdos nafta“) pradeda kasmetinę procedūrą – SGD terminalo pajėgumų skirstymą naujiems dujų metams, kurie prasideda 2020 m. spalio 1 d.

Bendrovė pajėgumus skirsto pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos bei Bendrovės generalinio direktoriaus suderintas, patvirtintas ir viešai paskelbtas Naudojimosi suskystintų gamtinių dujų terminalu taisykles. SGD terminalo pajėgumų skirstymo metu išankstine tvarka bus skirstomi SGD išdujinimo pajėgumai ir SGD perkrovos pajėgumai.

„Jau antrus dujų metus fiksuojame itin aukštus SGD terminalo veiklos rezultatus ir augančią konkurenciją dėl terminalo Klaipėdoje pajėgumų. Atsižvelgiant į tai, šiemet šiek tiek atnaujinome pajėgumų skirstymo taisykles, pavyzdžiui, numatydami aiškius mėnesinius pajėgumų skirstymo prioritetus. Pakeitimus atliekame siekdami, kad visi terminalo naudotojai gautų kuo didžiausią naudą iš mūsų teikiamų paslaugų ir į Klaipėdą plauktų kuo daugiau dujovežių“, – pabrėžia Klaipėdos SGD direktorius Arūnas Molis.

Per einamuosius dujų metus SGD terminale priimti 42 dujovežiai, iki dujų metų pabaigos laukiama dar 28 dujovežių. Per šį laikotarpį atgabenta 2 mln. kub. metrų dujų, 81,28 proc. – iš „Equinor“ dujų skystinimo gamyklos Norvegijoje. Kaip rodo praktika, SGD terminalo naudotojai itin vertina galimybę terminalo pajėgumus užsisakyti pagal poreikius per visus metus, ne tik metinės pajėgumų skirstymo procedūros metu. Pavyzdžiui, per SGD terminalo pajėgumų skirstymo procedūrą praėjusiais metais buvo rezervuotos 5 TWh terminalo pajėgumų. Tačiau šiuo metu einamiesiems dujų metams jau rezervuotas keturis kartus didesnis SGD terminalo Klaipėdoje pajėgumų kiekis – tai yra, net 22 TWh.

„SGD terminalo paslaugų paklausą augina toliau pasaulinėje rinkoje besilaikančios žemos SGD kainos, taip pat įmonių vertinimas dėl su „Balticonnector“ atsiveriančių galimybių regione. Atsižvelgiant į SGD terminalo veiklos intensyvumą, klientus raginame daugiau pajėgumų rezervuoti būtent metinės procedūros metu, nes tokiu būdu iš anksto bus užsitikrintas SGD tiekimas pagal įmonių poreikius“, - sako A. Molis.  

Bendras skirstomų SGD terminalo pajėgumų dydis siekia 3,75 mlrd. nm3, o tai sudaro 44.437.500 MWh per metus, taikant santykinį plėtimosi koeficientą 1:580 ir gamtinių dujų viršutinę šilumingumo vertę 11,85 kWh/nm3. Bendrovė nuolat skelbia ir atnaujina savo interneto svetainėje informaciją apie laisvus SGD terminalo pajėgumus, kuriuos bus galima įsigyti ir dujų metų eigoje.

SGD terminalo potencialių naudotojų prašymus Bendrovė priima iki 2020 m. gegužės mėn. 25 d. 16:30 val. Lietuvos laiku.

Šiuo metu SGD terminalu Klaipėdoje naudojasi 5 įmonės iš Lietuvos ir Estijos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder