Pirmadienį į Klaipėdą atplauks "Independence"

Pirmadienį į Klaipėdą atplauks "Independence"

Pirmadienį į Klaipėdos uostą įplauks suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) laivas-saugykla "Independence". Šio įvykio minėjime Klaipėdoje dalyvaus aukščiausio lygio Lietuvos, kaimyninių ir kitų užsienio šalių svečiai, pareigūnai bei diplomatai.

Planuojama, jog SGD terminalo laivas-saugykla pro Klaipėdos uosto vartus įplauks ankstų pirmadienio rytą - apie tikslesnį laiką visuomenė bus informuojama artėjant laivo atplaukimo dienai. Kruizinių laivų terminale bus keliama valstybės vėliava, laivą-saugyklą pasitiks Lietuvos kariuomenės kariai. Visi norintieji gyvai sutikti "Independence" laivą-saugyklą galės tai padaryti atvirose Klaipėdos uosto vietose. SGD laivo-saugyklos įplaukimą į uostą tiesiogiai taip pat transliuos LRT televizija.

Oficialioje laivo-saugyklos sutiktuvių ceremonijoje sveikinimo kalbą sakys Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Laivo-saugyklos atplaukimą taip pat pagerbs Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Estijos ir Latvijos Vyriausybių vadovai Tavis Roivas (Taavi Roivas) ir Laimduota Straujuma, Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis. Renginyje taip pat laukiama JAV Senato narių, Norvegijos, Suomijos, Švedijos ir kitų užsienio šalių ambasadorių, Europos Komisijos atstovų. Terminalą sudaro trys pagrindinės dalys: plaukiojantis laivas-talpykla su dujinimo įrenginiu, speciali krantinė, reikalinga laivo švartavimuisi, ir aukšto slėgio dujų vamzdynas, sujungtas su magistraliniu dujotiekiu. SGD terminalas, esantis Kuršių mariose, taps alternatyva šiuo metu vieninteliu keliu į Lietuvą vamzdynais importuojamoms dujoms, gaunamoms iš Rusijos. Į terminalą dujos bus tiekiamos laivais-dujovežiais.

Dujų pirkimo sutartis jau sudaryta su norvegų įmone "Statoil", taip pat, esant poreikiui, Lietuva turi galimybę pirkti dujas iš kitų tiekėjų pasaulinėje rinkoje.

Europos Komisijos parengtoje Europos energetinio saugumo strategijoje Klaipėdos SGD terminalas įvardinamas kaip vienintelė reali galimybė Baltijos šalims trumpuoju laikotarpiu užsitikrinti alternatyvų dujų tiekimą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder