Patvirtinta KN veiklos strategija iki 2030-ųjų

Patvirtinta KN veiklos strategija iki 2030-ųjų

Naftos ir SGD terminalų operatorės KN stebėtojų taryba patvirtino bendrovės veiklos strategiją iki 2030 metų. Pagrindinės strategijoje brėžiamos kryptys – tarptautiniai SGD projektai, naftos terminalų konkurencingumo stiprinimas ir Klaipėdos kaip SGD paslaugų centro Baltijos regione plėtojimas. KN strategijos šūkis – jungiame energetikos rinkas.

Bendrovė naująjį dešimtmetį pasitinka su atnaujinta vizija, kurioje įtvirtinamas ambicingas siekis – iki 2030 m. KN tapti lyderiaujančia plaukiojančių SGD terminalų operatore pasaulyje ir konkurencingiausia naftos produktų paslaugų centro savininke Baltijos jūros regione.

„Reaguojant į vis didesnį pagreitį įgaunančią energetikos transformaciją pasaulyje bei intensyvėjančią KN veiklos konkurencinę aplinką, kartu su įmonės Valdyba ir Stebėtojų taryba išgryninome KN veiklos strategiją artimiausiam dešimtmečiui. Naujoje strategijoje be konkurencinio pranašumo, plėtros skatinimo ar veiklų efektyvinimo, daug dėmesio skyrėme ilgalaikiam veiklos ekologiniam ir socialiniam tvarumui, saugos kultūros puoselėjimui. Manome, kad bendrovė turi visas galimybes įsitvirtinti kaip tarptautinė įmonė, taip pat turi sukaupusi reikiamas kompetencijas plečiant teikiamų pasaugų spektrą tiek SGD, tiek naftos terminalų veikloje, ir gali užsitikrinti tvarias pajamas iš skirtingų veiklos segmentų ilguoju laikotarpiu. Partneriams, investuotojams, konkurentams bei suinteresuotiems rinkos dalyviams siunčiame stiprią žinią – KN stiprina savo kaip veržlios, inovatyvios ir konkurencingos bendrovės įvaizdį, drąsiai žvelgia į globalius rinkos pokyčius, kuriuose mato galimybes augti, tobulėti bei didinti kuriamą naudą ir bendrovės vertę“, – sako KN generalinis direktorius Darius Šilenskis. 

Dėmesio centre – tarptautiniai SGD projektai

Tarptautinėje SGD projektų rinkoje per artimiausią laikotarpį KN sieks būti pirmuoju pasirinkimu klientams, plėtojantiems SGD terminalus visame pasaulyje, ir tapti viena iš trijų pagrindinių bendrovių plaukiojančios technologijos SGD terminalų segmente. Siekiama, kad laikotarpio pabaigoje metinio grynojo pelno dalis, uždirbama iš tarptautinių SGD projektų, viršytų iš KN valdomų naftos terminalų veiklos uždirbamą metinį grynąjį pelną.

Bendrovė, pasitelkusi savo partnerių tinklą ir sukauptas kompetencijas, pasaulinėje SGD rinkoje dalyvaus tiek kaip operatorė, tiek investuodama į plaukiojančius SGD terminalus. KN strategijoje numatyta, kad iki 2030 metų bendrovė į tarptautinius SGD projektus planuoja investuoti iki 140 mln. eurų nuosavo kapitalo ir tapti mažiausiai 4 SGD terminalų dalininke.

„KN siekia įsitraukti į pradinius SGD terminalų projektų vystymo etapus ir sukurti ilgalaikę vertę akcininkams, pasitelkdama plaukiojančių SGD importo terminalų plėtros ir valdymo patirtį. Pastaruoju metu pasaulyje vis labiau įsitvirtina tendencija į terminalų vystymo projektus pritraukti išorinius investuotojus ir atitinkamos patirties turinčius potencialius operatorius. KN šioje srityje turi įgijusi daug konkurencinių pranašumų, kuriuos sukaupė sėkmingai operuodama vieną pirmųjų tokio tipo SGD terminalų pasaulyje bei diegdama daug šios industrijos inovacijų. Turimas įdirbis su didžiausiais pasaulio energetikos žaidėjais, inovatyvi patirtis bei nepriekaištinga reputacija mums leidžia tikėtis sėkmės siekiant pakankamai ambicingų strateginių tarptautinės SGD segmento plėtros tikslų,“ – sako D. Šilenskis. 

Ypatingas Klaipėdos SGD terminalo vaidmuo

Klaipėdos SGD terminalo strateginis tikslas ir toliau išlieka užtikrinti Lietuvos ir Baltijos jūros regiono prieigą prie tarptautinės SGD rinkos. Vienas iš reikšmingiausių šio dešimtmečio žingsnių – laivo-saugyklos įsigijimas ir SGD terminalo veiklos užtikrinimas po 2024 metų. 

„Pasaulis kalba apie energetikos išteklių diversifikavimą ir kelia ambicingus tikslus klimato kaitos kontekste. ES yra priėmusi sprendimus, kad gamtinės dujos yra patikima alternatyva pereinant prie žaliosios energetikos ilgojoje perspektyvoje. Mes tikime, kad patikima ir konkurencinga prieiga prie pasaulinių gamtinių dujų rinkos yra itin reikšminga siekiant tvaraus energetikos šaltinių diversifikavimo artimiausioje ateityje. Atsiradus jungtims su Suomija bei Lenkija (2021 m.), esame pasirengę pasiūlyti SGD perkrovimo paslaugas ir potencialiems klientams visame regione. Sieksime, kad SGD infrastruktūros išnaudojimas būtų vienas intensyviausių Europoje, o sąlygos, sukuriamos komerciniams klientams – pakankamai konkurencingos, renkantis mus kaip ekonomiškai naudingiausią alternatyvą“, – sako KN generalinis direktorius D. Šilenskis.

Kartu bus siekiama plėtoti komercines veiklas, taip didinant SGD terminalo kuriamą vertę bendrovės akcininkams ir dujų vartotojams Lietuvoje. Šioje srityje itin daug potencialo turi mažos apimties SGD rinkos plėtojimas, siekiant didinti galimybes sunkiajam transportui naudotis SGD kuru bei plečiant laivų bunkeriavimo SGD kuru galimybes Klaipėdoje. Šiems tikslams KN sieks strateginių partnerysčių su aktyviausiais rinkos dalyviais – viena tokių yra užmegztas ilgalaikis bendradarbiavimas su Lenkijos koncernu „PGNiG“, prasidėsiantis 2020 m. balandį.

Naftos terminalų konkurencingumo išlaikymas

Iki 2030 m. KN valdomuose naftos terminaluose bus siekiama užtikrinti galimybes perkrauti ar saugoti visą įmanomą artimiausiose naftos perdirbimo gamyklose gaminamų ir į eksportines rinkas nukreipiamų  produktų įvairovę. Keliamas strateginis tikslas – pilnai atitikti besikeičiantį klientų poreikį paslaugos kokybei ir įvairovei, taip kuriant papildomą pridėtinę vertę tiek klientams, tiek KN akcininkams. 

Dėl augančio konkurencingumo ir numatomo naftos produktų paklausos pokyčio ilguoju laikotarpiu, didelis dėmesys skiriamas pradėtos investicijų programos įgyvendinimui, taip išplečiant produktų, su kuriais dirbama, bei teikiamų paslaugų spektrą. KN sieks išplėsti savo terminalų paslaugas ir dirbti ne tik su tradiciniais naftos produktais, bet ir įvairiais naftos chemijos produktais, biodegalais, alternatyvia žaliava naftos pramonei. Taip pat plečiant pajėgumus bus siekiama užtikrinti galimybes naftos terminaluose aptarnauti daugiau klientų vienu metu. 

„Sieksime pakeisti įsitvirtinusį suvokimą, kad esame eilinis naftos terminalas – mūsų siekis būti pirmu ir geriausiu pasirinkimu savo klientams – siekiame tapti inovatyviu paslaugų centru, gebančiu pilnai atitikti klientų poreikius, kraunančius visus eksportuojamus ar importuojamus produktus bet kokia krovos schema, iš bet kokio transporto į bet kurį. Ir toliau investuosime į savo technologijas ne tik tam, kad būtume efektyvesni, bet ir siekdami užtikrinti didžiausią įmanomą terminalo veiklos sukuriamos taršos kontrolę bei prevenciją, taip pat procesų efektyvumą. Tikime, kad pasirinkta strategija padės išlaikyti esamą šios veiklos pelningumo lygį ilguoju laikotarpiu“, – sako D. Šilenskis.

Tiksluose – investicijos ir auganti nuosavo kapitalo grąža

Bendrovė planuoja, kad sėkmingai įgyvendinus strategiją jos grynasis metinis pelnas iki 2030 metų turėtų augti iki 35 mln. eurų. Minimu laikotarpiu įmonė yra suplanavusi iki 320-380 mln. eurų siekiančias investicijas į infrastruktūros plėtrą, modernizavimą bei tarptautinius SGD projektus. Bendrovės siektina nuosavo kapitalo grąža 2030 m. bus apie 13 procentų.

„Šiuo metu bendrovė didžiąją pelno dalį uždirba iš naftos terminalų veiklos. Atsižvelgiant į geopolitinį kontekstą, taip pat įvertinant pasaulinį susirūpinimą klimato kaita ir to sąlygotas transformacijas pasauliniame energetikos derinyje, KN veikla neišvengiamai turi keistis. Pagrindinis mūsų strateginis uždavinys, kad pasitinkant 2030-uosius bendrovė turėtų tris lygiavertes veiklos sritis, prisidedančias prie grąžos akcininkams kūrimo“, – sako KN generalinis direktorius D. Šilenskis. 

Pasak KN vadovo, įgyvendinant KN strategiją ypač svarbus bus ir KN komandos gebėjimas adaptuotis – siekiama, kad KN darbuotojai būti atviri naujovėms, pasirengę pokyčiams, greitai besimokantys profesionalai. Ambicingos tarptautinės plėtros kontekste, po pasaulį išsibarsčiusios KN komandos turės būti lanksčios, pripažįstančios inovacijas, daugiakalbės ir daugiakultūrės.

Išsamiau susipažinti su KN veiklos strategija iki 2030 m. galite čia: 2030.kn.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder