„Klaipėdos nafta“ pasitelks išorinius ekspertus

„Klaipėdos nafta“ pasitelks išorinius ekspertus

Naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė KN (AB „Klaipėdos nafta“), įgyvendindama SGD ilgalaikio tiekimo projektą, pasitelks ir išorinius ekspertus. Šiuo žingsniu KN tęsia SGD ilgalaikio tekimo sprendinio įgyvendinimą ir skelbia viešą rinkos konsultaciją dėl planuojamo teisinių ekspertų paslaugų pirkimo. KN planuoja skelbti pirkimus tokių paslaugų, kurios reikalingos efektyviai įgyvendinant SGD ilgalaikio tiekimo sprendinį.

SGD įstatymu KN yra įpareigota ne vėliau nei iki 2024 m. gruodžio 31 d. nuosavybės teise įsigyti plaukiojančiąją SGD saugyklą su išdujinimo įranga ir tapti jos valdytoja, t. y. tapti visos infrastruktūros ir suprastruktūros savininke. Bendrovė turi pasirinkti ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą bei užtikrinti patikimą SGD terminalo veiklą iki 2044 m. Siekiant šių tikslų įgyvendinimo, bus pasitelktos trūkstamos kompetencijos, padėsiančios parengti laivo saugyklos su išdujinimo įranga įsigijimo bei valdymo ir priežiūros paslaugų užtikrinimo strategijas bei sutartis. Pasitelkus išorinius ekspertus bus svarstomos įvairios alternatyvos, tarp jų (bet ne tik) ir esamos laivo-saugyklos „Independence“ įsigijimas.

Pasak KN generalinio direktoriaus Dariaus Šilenskio, SGD ilgalaikio sprendinio projektui įgyvendinti įstatymu numatyti aiškūs laiko rėmai, išorinės kompetencijos pasitelkiamos tam, kad, vadovaujantis skaidrumo, lygiateisiškumo bei konkurencijos skatinimo principais, projektą būtų galima įgyvendinti laiku ir mažiausiomis įmanomomis sąnaudomis.

„Įgyvendinant projektą būtinos specifinės kompetencijos, tokios kaip laivų brokerių, laivų klasifikavimo specialistų, taip pat teisininkų, besispecializuojančių SGD laivų pramonėje. Būtent todėl siekiama pasitelkti išorinių ekspertų paslaugas“, - pabrėžia D. Šilenskis.

Išorinių ekspertų kompetencijos yra būtinos siekiant išvengti vėlavimo, klaidų bei finansinių ir kitokių nuostolių ateityje. Iki šių metų pabaigos KN taip pat planuoja įsigyti ir kitų išorinių ekspertų paslaugas, kurie padės rengti SGD laivo-saugyklos su išdujinimo įranga įsigijimo procesą bei SGD laivo-saugyklos su išdujinimo įranga technines specifikacijas. Prieš šiuos pirkimus taip pat bus skelbiamos viešos konsultacijos.

Viešoji rinkos konsultacija prieš skelbiant išorinių ekspertų paslaugų pirkimus yra Europos Sąjungos skatinama geroji perkančiųjų organizacijų praktika. Prieš pradėdami pirkimo procedūrą, viešųjų pirkimų vykdytojai gali tartis su potencialiais tiekėjais – tai įvardijama kaip platesnio rinkos analizės proceso dalis.

„Rinkos konsultacijos perkančiosioms organizacijoms, tokioms kaip KN, sudaro sąlygas geriau suprasti rinkos struktūrą ir tiekėjų galimybes. Remiantis viešųjų pirkimų direktyvomis, preliminariomis rinkos konsultacijomis siekiama dviejų tikslų – rinkti informaciją iš rinkos ir informuoti apie pirkimo planus. Išankstinės rinkos konsultacijos yra ypač svarbios sudėtingiems pirkimams, kuriems reikalingas didelis pasirengimas. Šiuo atveju SGD ilgalaikio tiekimo sprendinio įgyvendinimas yra sudėtingas kompleksinis procesas, kurio kiekviename etape reikia minimizuoti klaidų atsiradimo galimybę. KN, remdamasi konsultacijų metu gauta informacija, turės galimybę parengti tikslesnes perkamų paslaugų specifikacijas ir būti geriau informuota apie tinkamiausios pirkimo procedūros pasirinkimą, suplanuoti tinkamą pirkimo proceso trukmę“, - poreikį skelbti viešą rinkos konsultaciją grindžia D. Šilenskis.

Pasak jo, įgyvendinant ilgalaikio SGD tiekimo sprendinį ir rengiantis įsigyti laivą-saugyklą, bus skiriama dar daugiau dėmesio rinkos analizei rengiant laivo-saugyklos eksploatacinės veiklos organizavimo strategiją, laivo-saugyklos registravimo bei vėliavos pasirinkimo pagrindimus, perkamo laivo-saugyklos techninę specifikaciją, pirkimo dokumentus, atrankos kriterijus, pasiūlymų vertinimą, laivo-saugyklos pirkimo-pardavimo sutartį ir/ar eksploatacinės veiklos sutartį, parengti laivo-saugyklos perėmimo darbų ir sąlygų sąrašą bei dalyvauti paties laivo-saugyklos perėmimo metu, kad numatytos sąlygos būtų įgyvendintos ir kt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder