Ar verta nerimauti dėl tiekiamų dujų iš Rusijos?

Ar verta nerimauti dėl tiekiamų dujų iš Rusijos?

Suskystintų ir gamtinių dujų (SGD) terminalas Klaipėdoje turėjo užtikrinti energetinę Lietuvos nepriklausomybę nuo Rusijos. Tačiau dabar per šį terminalą į mūsų šalį ir toliau teka rusiškos dujos. Žvalgybai tai kelia didžiulį nerimą. Tačiau energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas didelės bėdos nemato. Tad ar išties verta nerimauti?

Antradienį žvalgyba paskelbė, kad per SGD terminalą Klaipėdoje į Lietuvos rinką jau nuo praėjusių metų pradžios siekia įsilieti Rusijos kompanija "Novatek".

Sako, kad kiekis didėja

"Vienas "Novatek" akcininkų - Rusijos oligarchas Genadijus Timčenka, jam JAV iždo departamentas taiko sankcijas, - priklauso V. Putinui artimų asmenų ratui. Dalį "Novatek" akcijų valdo Rusijos valstybės kontroliuojamas koncernas "Gazprom", - kodėl ši Rusijos kompanija gali kelti grėsmę, įvardijama VSD ataskaitoje.

Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime pažymima, kad "Novatek" kartu su "Gazprombank" pradėjo eksploatuoti Vysocko gamtinių dujų skystinimo terminalą, esantį Rusijoje netoli Suomijos.

Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos ekspertas Rytas Staselis "Vakarų ekspresui" teigė, kad komentuoti, ar išties "Novatek" gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui, yra pakankamai sunku. "Kadangi aš nežinau, kokiu pagrindu remiasi tarnybos. <...> Kita vertus, "Novatek" praėjusiais metais (į Klaipėdą - aut. past.) atvežė 13 procentų bendro viso SGD kiekio", - aiškino jis.

"Institucijų vadovai sako, kad kiekis didėja", - pridūrė R. Staselis.

Paklaustas, ar 13 procentų į Klaipėdą atplukdomų SGD gali turėti reikšmingos įtakos energetinei priklausomybei nuo Rusijos, R. Staselis dėstė, reikėtų kalbėti apie kur kas didesnius skaičius. Esą sunerimti reikėtų, jei į Lietuvą būtų importuojama pusė viso SGD kiekio.

Anot eksperto, jei įžvelgiama grėsmė energetinei Lietuvos nepriklausomybei, valstybė turi teisinių svertų užkirsti kelią importuoti daugiau rusiškų dujų per SGD terminalą Klaipėdoje. Anot R. Staselio, čia turėtų pasidarbuoti įstatymų kūrėjai.

"Bet man atrodo, kad dabar nėra reikalo. "Novatek" veža (dujas - aut. past.) iš Vysocko. O jo pajėgumai yra niekingai maži", - įsitikinęs ekspertas.

Svarbu prisiminti terminalo tikslą

SGD terminalą Klaipėdoje operuoja bendrovė "Klaipėdos nafta" (KN). "Vakarų ekspresas" pasiteiravo, kaip kompanija vertina saugumo paskelbtoje ataskaitoje įvardytą grėsmę.

"KN yra Klaipėdos SGD terminalo operatorė, teikianti klientams, terminalo naudotojams, terminalo infrastruktūros paslaugas - patys prekybos dujomis nevykdome, komercinių sandorių su dujų tiekėjais, įskaitant "Novatek", tiesiogiai nesudarinėjame", - akcentavo KN komunikacijos vadovė Orinta Barkauskaitė.

Ji teigė, kad geografiniai ribojomai gamtinių dujų kilmei šiuo metu nėra taikomi.

"Vertinant kontekstą bendrai, derėtų prisiminti, koks yra SGD terminalo Lietuvoje tikslas. Apsispręsdama dėl alternatyvaus dujų importo ir statydama SGD terminalą Lietuva siekė, kad į šalį importuojamų SGD kaina atitiktų pasaulines konkurencingas rinkos kainas. SGD prekyba yra vykdoma laivais, todėl terminalo naudotojai Lietuvoje turi prieigą prie globalios SGD prekybos rinkos ir savo verslo sprendimus priima vadovaudamiesi savo verslo interesais. Savo ruožtu didėjantis dujų tiekėjų, krypčių ir būdų skaičius sustiprino tiekimo saugumą, lankstumą ir konkurenciją tarp tiekėjų. Tai yra svarbus pasiekimas - šalys ir tiekėjai priversti konkuruoti tarptautinėje SGD rinkoje savo SGD krovinių kainomis. Apie tokią pasaulinę konkurenciją kalba ir skaičiai: apie 87 proc. visų į terminalą 2019 m. atgabentų SGD buvo iš Norvegijos ir JAV gamtinių dujų skystinimo gamyklų", - skaičiavo O. Barkauskaitė.

Sako, kad rusiškų dujų mažėja

Savo ruožtu energetikos ministras Ž. Vaičiūnas antradienį BNS sakė, kad iš "Novatek" importuojamų dujų apimtis nėra didelė, tačiau jei ji išaugtų, tektų teisinėmis priemonėmis ją riboti.

"Mums akyliau reikėtų įvertinti faktus, kuriuos turime, pirmiausia, kad mes visiškai valdome infrastruktūrą - SGD terminalą, ir tokiu būdu infrastruktūra yra tik mūsų rankose. Antra, kalbant būtent apie SGD ir vamzdinių dujų santykį, svarbu pabrėžti, kad suskystintųjų dujų santykio dalis Lietuvoje nuosekliai auga, taigi rusiškų dujų dalis mūsų sistemoje nuosekliai mažėja. Tai akivaizdžiai parodė 2019 m., nes iki tol vamzdinių dujų dalis Lietuvos sistemoje sudarė apie 60 proc., o 2019 m. situacija pasikeitė, dabar SGD dalis sudaro 60 proc., o būtent "Gazprom" dujų dalis mažėja", - portalui LRT.lt kalbėjo jis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder