Vėsus gyvatukas - kreipkitės į prižiūrėtoją

Klausiate-atsakome

"Vonioje visai atvėso gyvatukas. Neseniai kaimynai darė remontą - gal jie kažką sugadino? Kur kreiptis, kad būtų išspręsta ši problema?" - teiraujasi "Vakarų ekspreso" skaitytojas Juozas.

Anot AB "Klaipėdos energija" Klientų aptarnavimo grupės vadovo Gedimino Kirlio, vonioje įrengta karšto vandens cirkuliacinė sistema (vadinamasis gyvatukas) atlieka dvi funkcijas. Viena - stabilus karšto vandens cirkuliacijos name užtikrinimas, kad atsukus maišytuvą, iš karto bėga karštas, o ne šaltas vanduo. Kita gyvatuko funkcija - papildomas šilumos šaltinis vonioje, kad joje visuomet būtų ne mažesnė kaip 21-23 laipsnių temperatūra.

"Gyvatukas gali nešilti dėl remontą dariusių kaimynų savavališkos cirkuliacinės sistemos rekonstrukcijos. Kartais gyventojai ant gyvatuko vamzdžio įrengia kraną ir taip bando cirkuliacinę sistemą reguliuoti savo nuožiūra. Arba cirkuliacinę sistemą perkelia po vonios grindimis - kad jos visuomet būtų šiltos. Dėl suardytos cirkuliacinės sistemos kenčia kaimynai - jų voniose gyvatukai gali būti vos drungni arba visai nešilti", - sako G. Kirlys.

Anot pašnekovo, vos šiltas gyvatukas gali būti ir dėl to, kad karšto vandens ir šildymo sistemų prižiūrėtojas vadinamajame boileryje sureguliavo per mažą temperatūrą. Todėl pratekėdamas per viso namo sistemą į tolimiausius nuo šildymo centro butus karštas vanduo pakliūna visai vėsus.

"Dar viena vėsaus gyvatuko priežastis - užkalkėję vamzdynai. Ši problema ypač aktuali senamiesčio gyventojams. Tuomet vamzdynus būtina keisti. Visais atvejais dėl nešylančio gyvatuko reiktų kreiptis į gyventojų pasirinktą karšto vandens ir šildymo sistemų prižiūrėtoją. Kas jis - tikrai žinos namo administratorius arba bendrijos pirmininkas", - aiškino "Klaipėdos energijos" atstovas.

Įvykus gedimui ar avarijai, karšto vandens ir šilumos sistemų prižiūrėtojas nesklandumus turi pašalinti nemokamai. Jeigu gyvatuko nebegalima sutvarkyti, jį prižiūrėtojas ar kitas specialistas pakeis už papildomą mokestį. Beje, gyventojai turėtų žinoti, kad pašalinus gedimą, visus statybos darbus atlieka buto savininkas už savo lėšas. O jeigu bus nustatyta, kad bute atlikta savavališka gyvatuko rekonstrukcija, buto savininkas turės apmokėti ir cirkuliacinės sistemos sutvarkymo darbus.

Parengė Žygimantas MEŠKAUSKAS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder