Vėl kalbama apie būsto brangimą

Vėl kalbama apie būsto brangimą

Nekilnojamojo turto rinkai atsigaunant po nuosmukio būstas Lietuvoje šiemet turėtų brangti maždaug 5 proc., prognozuoja nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės "Ober-Haus" ekspertai. Anot jų, mažiausiai kainos galėtų kilti Klaipėdoje, kur yra didžiausia būsto pasiūla ir aukščiausios kainos.

"Manome, kad būstų kainų lygis Vilniuje ir kituose Lietuvos didmiesčiuose turėtų ūgtelti. Vilniuje kainos turėtų ūgtelti 5 procentais, pačio pigiausio būsto - galbūt netgi iki 10 procentų intervale, o kituose didmiesčiuose - jau priklausys nuo situacijos, tačiau vidutiniškai kainų augimas turėtų siekti 5 procentus", - vakar spaudos konferencijoje sakė "Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Pasak jo, kainų augimą lems daug priežasčių - atsigaunanti ekonomika, apie 40 proc. nuo kainų piko nukritusios kainos, palankesnė bankų politika ir sumažėjusi pasiūla rinkoje.

"Tiek pati ekonomika, tiek rinka įgauna daugiau pasitikėjimo ir ta nuomonė, jog kainų dugnas jau pasiektas, jau įsitvirtino pirkėjų galvose", - teigė S. Vagonis.

Pasak jo, vidutinis pirkėjas šiuo metu yra 25-40 metų vyras ar jauna šeima, turinti didžiąją dalį pinigų, ir perka būstą, kurio kaina - iki 400 tūkst. litų.

"Ober-Haus" ir pernai prognozavo 5-10 proc. būsto brangimą, tačiau skaičiuoja, jog pavyzdžiui, Vilniuje, jis brango tik 0,1 proc.

"0,1 procento atspindi visų metų eigą - metų pradžioje, iki gegužės kainos iš inercijos dar krito. Tačiau jei kalbėtume apie atskirus segmentus, matome, kad ekonominis būstas pernai brangtelėjo šiek tiek daugiau - 5-7 procentus", - kalbėjo S. Vagonis.

Jis pastebėjo, jog būsto kainų burbulo sprogimas atkartojo 2-3 metų kainų kritimą Skandinavijoje, tačiau teigė, jog sunku prognozuoti, ar jos taip pat kaip Šiaurės Europos šalyse galėtų per 5-7 metus atsitiesti iki prieškrizinio lygio.

"Ober-Haus" skaičiuoja, jog šiuo metu penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose yra nenupirkta 2,8 tūkst. butų - gerokai mažiau nei pernai tuo pat metu, kai jų pasiūla siekė 4 tūkst.

Vilniuje, "Ober-Haus" duomenimis, būstas yra brangiausias tarp Baltijos šalių sostinių - kainuoja apie 1,2 tūkst. eurų už kv. metrą (Rygoje ir Taline - apie 900 eurų), tačiau pigesnis nei Varšuvoje (apie 2,1 tūkst. eurų) ar Minske, Sankt Peterburge.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder