Valstybė atėmė iš KLASCO sklypus

Valstybė atėmė iš KLASCO sklypus

Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi, valstybės nuosavybės privaloma grąžinti tris sklypus miesto centre. Nors į paveldo sąrašą įtraukta žemė negalėjo būti niekam perleisti, tuometinė Klaipėdos apskrities viršininko administracija leido ją lengvatinėmis sąlygomis už 1,77 mln. litų įsigyti AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijai (KLASCO).

Dėl vadinamajame Vitės kvartale esančių sklypų grąžinimo valstybei į teismą 2010 metais gindama viešąjį interesą kreipėsi Klaipėdos apygardos prokuratūra, dabartinė jų vertė - 6,4 mln. litų. Nustatyta, kad sklypai prieš daugiau kaip dešimtmetį įsigyti pažeidus Žemės reformos įstatymą.

Bendrovė įsigytuose sklypuose pastatė du sandėlius, o pagal atskirą sutartį įsipareigojo miesto infrastruktūrai skirti apie 9 mln.

Kompanijos lėšomis buvo rekonstruota Naujojo Sodo ir Naujosios Uosto gatvės sankryžą.

Sklypų įsigijimui išleistos lėšos, teismo nutartimi, bendrovei bus grąžintos, o dėl patirtų nuostolių kompanija turi teisę kreiptis į teismą. Be to, KLASCO palikta galimybė sklypus išsinuomoti pagal savivaldybės nustatytą kainą.

KLASCO šią nutartį dar gali skųsti Aukščiausiajam Teismui, taip kompanija ir ruošiasi pasielgti, nes yra tikra, kad nėra  padariusi  neteisėtų veiksmų.

Teismo sprendimas neužkerta kelio tuose sklypuose vykdyti įprastinės uosto veiklos. Iškeltas žemės sklypų, ant kurių stovi tie pastatai, nuosavybės įforminimo klausimas.

Teismas įpareigojo KLASCO grąžinti sklypus miesto savivaldybei, o Nacionalinę žemės mokėjimo tarnybą - grąžinti bendrovei už žemę sumokėtus pinigus. Iš viso už tris sklypus 2000 metais KLASCO sumokėjo apie 2,4 mln. litų ir įsipareigojo per penkerius metus miesto reikmėms skirti apie 9 mln. litų.

KLASCO ir Klaipėdos miesto savivaldybės pasirašytoje sutartyje stambiausias infrastruktūros plėtojimo projektas, kuriam bendrovė skyrė net 2,7 mln. litų, buvo Naujojo Sodo gatvės pratęsimas iki Naujosios Uosto gatvės bei šių gatvių rekonstrukcija. 600 tūkst. Lt investuota į Gegužės ir Naujosios Uosto gatvių sankryžos rekonstrukciją.

"Per tuos metus KLASCO skyrė savivaldybės reikmėms, miesto infrastruktūrai pagerinti, visus 9 mln. litų. Jeigu KLASCO grąžintų  žemės sklypus, kuriuose yra įmonei priklausančių pastatų, miesto savivaldybei, tai ji patirtų didelių išlaidų dėl pinigų grąžinimo, delspinigių bei palūkanų, be to, Nacionalinė žemės tarnyba, apskrities administracijos teisių perėmėja, turėtų kompensuoti ir investicijas, nutrauktų kontraktų pasekmes. Tikimės šį juridinį rebusą  išspręsti visoms šalims priimtinu būdu", - teigia Audrius Pauža, KLASCO generalinis direktorius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder