Skola savivaldybei - ne žaizda

Skola savivaldybei - ne žaizda

Savivaldybei priklausančius butus nuomojantys žmonės už šią paslaugą sugeba įsiskolinti tūkstančius litų, atsiranda ir tokių, kurie siekia skolų nurašymo.

Klaipėdos savivaldybė šiuo metu nuomoja apie 1 700 butų, iš jų neužimta tik apie šimtą, tačiau šie būstai laikomi netinkamais gyventi ir laukia remonto.

Į buto nuomą gali pretenduoti bet kuris žmogus, per metus gaunantis ne daugiau kaip 13,2 tūkst. litų pajamų, o 2-3 asmenų šeimos riba - 26 tūkst. Lt grynųjų pajamų.

Už kokią sumą jie nuomosis būstą, apskaičiuojama pagal Vyriausybės nustatytą tvarką, o kaina priklauso nuo daugelio faktorių: ploto, nusidėvėjimo, esamų patogumų ir t. t. Vieno kvadratinio metro vidutiniai įkainiai siekia 4,35 lito.

Ir nors tai kur kas mažesnė nei rinkos kaina, nuomininkai sugeba įsiskolinti nemenkas sumas. Pavyzdžiui, Statybininkų prospekte esančiame bendrabutyje gyvenanti moteris skolinga 5 tūkst. litų. Jos sesuo "Vakarų ekspresui" pasiguodė, kad mažamečio vaiko motinos padėtis šiuo metu labai sunki, o butų administratoriai net nekalba apie galimybę skolą nurašyti.

"Net neturime galimybės to padaryti. Tarpininkaujame, jeigu bandoma mažinti ar nurašyti įsiskolinimus už komunalines paslaugas, bet už nuomą - negalime.

Minėtą atvejį žinau, moteris prieš kurį laiką prasiplėtė nuomojamas patalpas, neįvertino galimybių. Tačiau jai galima taikyti lengvatą ir tada reikės mokėti beveik perpus mažiau", - aiškino "Klaipėdos butų" direktorė Polė Maskeliūnienė.

Į lengvatas pretenduoja tie žmonės, kurie per mėnesį gauna iki 350 Lt oficialių pajamų.

Anot P. Maskeliūnienės, į "juodąjį sąrašą" įtraukiami tie, kurie už nuomą nemoka 3 mėnesius - tokiu atveju jiems gali tekti atsisveikinti su būstu, o skolos išieškojimas gali būti perduotas antstoliui, nors ši priemonė - kraštutinė.

"Praėjusį mėnesį surinkome 92 proc. visos už nuomą priskaičiuotos sumos. Tai labai geras rodiklis", - sakė "Klaipėdos butų" vadovė.

Šiais metais iš savivaldybei priklausančio būsto nuomos į miesto biudžetą tikimasi surinkti 2,5 mln. Lt.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder