Siūloma mokestinė lengvata paveldėtam nekilnojamajam turtui

Siūloma mokestinė lengvata paveldėtam nekilnojamajam turtui

Seimui svarstant įstatymo pataisas, numatančias nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestinti antrą ir paskesnį gyvenamosios paskirties turtą, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Vida Ačienė siūlo taikyti lengvatą nekilnojamajam turtui (arba jo daliai), kuris „fizinio asmens įgytas paveldėjimo būdu ir disponuojamas ne komerciniais tikslais“.

„Remiantis lygiateisiškumo principu, kitų nustatytų mokesčių lengvatų atžvilgiu nėra teisiškai nustatyta, kaip turėtų būti sprendžiami klausimai dėl mokesčių lengvatos suteikimo fiziniams asmenims, įgijusiems nekilnojamąjį turtą (arba jo dalį) paveldėjimo būdu. Pritarus siūlomai pataisai, bus sumažinama mokestinė našta fiziniams asmenims, kurie įgijo teisę į nekilnojamąjį turtą paveldėjimo būdu ir disponuoja juo ne komerciniais tikslais“, - savo įregistruotą pasiūlymą komentuoja V. Ačienė. 

Kaip jau skelbta, mokesčių pertvarkos pakete siūloma pakeisti NT mokesčio bazę ją išplečiant: siekiama 0,3 proc. apmokestinti antrąjį ir paskesnį gyvenamą būstą, kurio vertė iki 220 tūkst. eurų; 0,5 proc. - iki 300 tūkst. eurų; 1 proc. - iki 500 tūkst. eurų; 2 proc. - virš 500 tūkst. eurų. Taip pat būtų išlaikomas prabangaus būsto apmokestinimas.

Birželio 5 d. už Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimo projektą po pateikimo balsavo 56, prieš - 12, susilaikė 27 parlamentarai.

Reformos įsigalios tik tuomet, jeigu joms pritars Seimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder