Šiais metais turėtų būti sumokėta daugiau nei 263 mln. litų nekilnojamojo turto mokesčio

Šiais metais turėtų būti sumokėta daugiau nei 263 mln. litų nekilnojamojo turto mokesčio

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad mokesčių mokėtojai - fiziniai ir juridiniai asmenys - 2011 m. nekilnojamojo turto mokesčio (NTM) deklaraciją apskričių valstybinėms mokesčių inspekcijoms turi pateikti ir mokestį sumokėti iki vasario 1 dienos.

Gyventojai (kaip ir praėjusiais bei ankstesniais metais) NTM iki vasario 1 d. turi mokėti tik už komercinės paskirties turtą arba tuo atveju, jei nekilnojamasis turtas naudojamas individualiai ekonominei veiklai. Planuojama, kad šiais metais NTM bus sumokėta daugiau nei 263 mln. litų. Praėjusiais metais NTM mokėtojai sumokėjo 275 mln. litų, o 2010 m. - 298 mln. litų.

NTM už praėjusius metus privalo deklaruoti ir jį sumokėti juridiniai asmenys bei dalis gyventojų. NTM mokamas už juridiniams asmenims nuosavybės teise priklausantį arba įsigyjamą nekilnojamąjį turtą ir už tą nekilnojamąjį turtą, kurį jie yra neterminuotai ar ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui perėmę naudotis iš fizinių asmenų.

Gyventojai NTM moka už komercinės paskirties statinius (pvz., administracinės, viešbučių, prekybos, paslaugų, maitinimo, transporto ir t.t.), neatsižvelgiant į tai, ar jie yra naudojami kokioje nors ekonominėje ar individualioje veikloje, ar ne.

"Gyventojai individualiai ekonominei veiklai naudojantys gyvenamąsias patalpas, sodų, garažų statinius, fermas, šiltnamius, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinius, poilsio arba žuvininkystės ir inžinerinius statinius, bei atskaitantys su šiuo nekilnojamuoju turtu susijusias išlaidas ar pridėtinės vertės mokestį, taip pat moka NTM", - sako VMI prie FM viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

Pasak jos, už tokį nekilnojamąjį turtą, nenaudojamą ekonominėje veikloje, NT mokestį reikės sumokėti iki gruodžio 15 dienos nuo sumos, viršijančios 1 mln. litų.

NTM gyventojams nereikia mokėti už statinius, jei juos naudoja kulto apeigų reikmenų gamybai, taip pat socialinei globai bei rūpybai; pajamoms iš žemės ūkio veiklos gauti; švietimo darbui; teikiant laidojimo paslaugas arba esantis kapinių teritorijoje; fizinio asmens, turinčio meno kūrėjo statusą, naudojamos kaip kūrybinės dirbtuvės (studijos) individualiai kūrybinei veiklai.

Taip pat neapmokestinamas faktiškai nenaudojamas nekilnojamasis turtas, kurio statyba neužbaigta Statybos įstatymo nustatyta tvarka.

NTM tarifas, kurį nustato kiekviena savivaldybė atskirai, gali kisti nuo 0,3 procento iki 1 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės, be to, savivaldybės savo biudžeto sąskaita gali atleisti mokesčių mokėtojus nuo šio mokesčio.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder