SEB: birželį vėl padaugėjo manančių, kad būstas brangs

SEB: birželį vėl padaugėjo manančių, kad būstas brangs

SEB banko būsto kainų lūkesčių rodiklis rodo, kad šių metų birželį pusė (50 proc.) respondentų tikėjosi, jog būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs, šeštadalis (15 proc.), - kad pigs, o ketvirtadalis (25 proc.), - kad kainos nesikeis.

Prieš tris mėnesius būsto kainas didėsiant manė 42 proc. gyventojų, mažėsiant - 18 proc., išliksiant tokias pat - 30 procentų. Būsto kainų lūkesčių rodiklio vertė, rodanti teigiamų ir neigiamų vertinimų skirtumą, birželį buvo 35 ir padidėjo pirmąkart po keturis ketvirčius trukusio mažėjimo.

Apklausos duomenimis, pastaruosius keturis ketvirčius nuo 2014 metų kovo gyventojų, manančių, kad būsto kainos per artimiausius dvylika mėnesių padidės, dalis vis mažėjo - nuo 59 proc. 2014 metų kovą iki 42 proc. 2015 metų kovą. Tuo pat metu daugėjo manančių, kad būsto kainos artimiausiu metu sumažės - atitinkamai nuo 9 proc. iki 18 procentų. Tačiau šią vasarą optimistų, manančių, kad būsto kainos padidės, dalis ūgtelėjo 8 proc. punktais.

„Vis dėlto dar per anksti manyti, kad gyventojų nuotaikos pasikeitė ir kad dėl tokių lūkesčių padidės ir būsto rinkos kainos", - sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Gyventojų apklausą apie būsto kainų lūkesčius Lietuvoje SEB banko užsakymu atliko bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder