Ruošiatės statyti namą? Paskubėkite

Ruošiatės statyti namą? Paskubėkite

Daugelis kalbintų specialistų vienu balsu tvirtina, kad dabar tai daryti pats tinkamiausias metas pasistatyti nuosavą namą.

Viena vertus, architektai neapkrauti darbu, derinimo valstybinėse institucijose procedūros užtrunka kur kas trumpiau nei prieš 6 metus, palyginti žemos statybinių medžiagų kainos, o didelė statybinių firmų konkurencija užsakovams leidžia išsirinkti tinkamiausią sprendimą.

Adakras Šeštakauskas, Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas, pripažįsta, kad šio sektoriaus įmonėms išgyvenant ne pačius geriausius laikus, vartotojai turėtų naudotis proga ir suskubti statytis nuosavus namus.

"Materialinių išteklių beveik nėra, tiesioginių užsienio investicijų mažėja, valstybės investicijų programa drastiškai apkarpyta, bankai kreditus išduoda nenoriai, todėl nenuostabu, kad šiemet pirmąjį ketvirtį statybų apimtys, palyginti su 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu sumažėjo", - pavojaus varpais skambino A. Šeštakauskas.

Vakar skelbtais Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį 2013 m. ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2012 m. ketvirčiu, statybos darbų šalyje sumažėjo 4,6 proc.

Statybininkų asociacijos vadovas tiesiai šviesiai rėžė, kad statybininkai išskėstomis rankomis laukia pinigingų klientų, kuriems būstą pastatytų maksimaliai greitai.

Tačiau tiksliai apskaičiuoti, kiek vidutiniškai kainuotų pastatyti namą, būtų sudėtinga, mat viskas priklauso nuo skonio, norų, galimybių ir, be abejonės, piniginės storio.

Svarbiausia - vieta

Norintieji pasistatyti namą, pirmiausia turi išsirinkti sklypą. O šių kainos svyruoja nuo 19 tūkst. litų už 6 arus Dituvos soduose ar Radailių kaime, iki kelių milijonų Palangoje prie pat jūros. Aišku, galima rasti ir sklypų Tauralaukyje už 150 tūkst. litų, Labrenciškėse už 450 tūkst. litų, ar Karklėje už 0,5 milijono. Tad renkantis sklypą lemia labai daug veiksnių, kurių pagrindinis - vieta. Kuo ji labiau prestižinė, tuo ir kaina aukštesnė.

Lietuvoje vienas namų valdos sklypo aras vidutiniškai kainuoja apie 11 tūkst. litų. Tačiau pajūryje kainos kur kas didesnės už šalies vidurkį. Pavyzdžiui, Klaipėdoje vienas aras vidutiniškai kainuoja 32,3 tūkst. litų, Palangoje ir Šventojoje - 26 tūkst. litų, daugiausiai už vieną sklypo arą prašoma Neringoje - 83 tūkst. litų.

Pigiausiems regionams galima būtų priskirti Akmenę ir Visaginą, kur vienas aras vidutiniškai kainuoja 82 ir 161 litą. Tai yra net kelis šimtus kartų pigiau negu pajūryje.

Projektai pigesni

"Vakarų ekspreso" kalbinti architektai tvirtino, kad užsakymų individualiems namams projektuoti jiems niekuomet nestigo, tačiau šiuo metu juntamas šioks toks pagyvėjimas.

"Darbo turime, tačiau užsakovams tikrai nereikia laukti eilėse po kelerius metus, kaip per patį statybų bumą. Aišku, prie išskirtinį vardą turinčių architektų ir dabar driekiasi eilės, tačiau ne tokie išrankūs turi iš ko rinktis. Mat dabar rinkoje yra daug jaunų ir gabių specialistų, kurie dirba su išmanymu ir, palyginti, nebrangiai", - "Vakarų ekspresui" sakė vardo nenorėjęs skelbti architektas.

Jo teigimu, namų projektavimo kainos šiuo metu yra apie 30 proc. mažesnės nei per statybų bumą, o minėtieji "jauni specialistai" tą darbą gali atlikti dar pigiau.

"Nuo ko priklauso kaina? Nuo daug ko. Jei reikia tik kelių brėžinių statinio projektui suderinti - teks mokėti vienokią sumą, jei reikia suprojektuoti ir inžinerinius tinklus, ir aplinką, teks mokėti daugiau. O jei statinys kokiame nors parke, senamiestyje ar kultūros paveldo teritorijoje, dar daugiau. Tačiau vidutinio statinio kaina svyruotų apie 50-60 litų už kvadratinį projektuojamojo statinio plotą", - savo paslaugų kainą įvardijo architektas.

Pigiausi - vieno aukšto

Kalbant apie namo statybas, akivaizdu, kad pigiausiai statytis pačiam. Tuomet kainuotų tik statybinės medžiagos. Aišku, jei nevertintume savo darbo valandų. Tačiau tam reikėtų turėti labai daug laiko, išmanyti statybos darbus, turėti visus reikalingus įrankius ir statybinę techniką bei turėti krūvą pinigų pragyvenimui.

Kadangi daugelis potencialių individualių namų statytojų viso to neturi, tenka šį darbą pavesti specialistams.

Kalbinti statybininkai aiškina, kad mažiausiai kainuoja klasikinis vieno aukšto namas su mansardiniu aukštu. Tokiame name stogo konstrukcija montuojama iš karto virš pirmo aukšto perdengimo ir kartu atlieka antrojo aukšto sienos funkciją. Šiek tiek daugiau kainuotų vidutinės klasės namai, su pakelta mansarda, kai nuo antro aukšto grindų sumūrijama neaukšta siena ir tik tada montuojama stogo konstrukcija. Tokio paties ploto, tačiau skirtingos klasės namo, kuriam pastatyti ir įrengti naudotos brangesnės medžiagos, kaina gali skirtis net keliais šimtais tūkstančių litų.

Specialistų teigimu, ekonominės klasės namo 1 kv. m statybos kaina siektų apie 1400-1500 Lt. Tad 150 kv. m ploto tokio namo statyba gali kainuoti 210-225 tūkst. Lt. Prie šios sumos reikėtų pridėti ir sumą, išleistą sklypui įsigyti. Aišku, namą galima pasistatyti į kv. m investuojant ir po 5000 litų ar net daugiau.

Be jokios abejonės, statybas atpiginti gali nelegaliai dirbančių samdomų statybininkų brigada.

Lemia ir medžiagos

Statomo namo kaina labai priklauso ir nuo to, iš ko mūrijamos sienos. Ar iš blokelių, silikatinių ar keraminių plytų? Taip pat reikia įvertinti ir stogus. Įprasta sakyti, kad, čerpėmis dengtame name gyventi maloniausia, tačiau šis danga ir brangiausia. Bet galima rinktis skardą, beasbestį šiferį, betonines čerpes ar bituminę stogo dangą.

Šiuo metu labai populiaru namo fasado apdailai naudoti klinkerio plyteles ir medieną. Tačiau kur kas pigiau namą tiesiog nutinkuoti ir nudažyti.

Kaina priklauso ir nuo langų. Daugelis renkasi medinius, tačiau jie yra ir brangesni. Tačiau galima įstatyti ir plastikinius langus, kurių izoliacinės savybės nė kiek ne prastesnės, o kaina - žemesnė.

O įsirengiant vidų taupymui arba atvirkščiai - išlaidavimui, nėra ribų.

Vieniems užtenka laminuotų grindų plokščių, dažytų sienų, baltarusiškų glazūruotų plytelių ir pačios pigiausios santechnikos. Tokiomis medžiagomis įrengti namo vidų kainuos kur kas pigiau nei renkantis brangias ir prabangias medžiagas.


Informacija

Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, pernai didėjo statybų kaštai bei brango statybinės medžiagos. Per metus (2013 m. sausio mėn., palyginti su 2012 m. sausio mėn.) statybos sąnaudų elementų kainos padidėjo 4,9 proc. Tai lėmė 10,9 proc. padidėjęs darbo užmokestis bei 3,4 proc. - statybinių medžiagų ir gaminių kainos.

Stogų dangos nebrango

Mantas GRIGALIŪNAS, UAB "Ruukki Lietuva" rinkodaros vadovas
Kai kurios statybinės medžiagos per pastaruosius metus, nors ir nežymiai, tačiau ūgtelėjo, o mūsų parduodamos "Ruukki" stogų dangos beveik nebrango. Šiuo metu ekonominės klasės stogo dangos vienas kvadratinis metras kainuoja nuo 24 litų. Mūsų klientai renkasi nuo 24 iki 40 litų kainuojančią stogų dangą, nors turime pirkėjų, kurie pageidauja tik "Premium" klasės dangų, kurių kvadratinis metras kainuoja 50-60 litų.

"Geriausias laikas statyti"

Vytautas KUČINSKAS, UAB "Perdanga" generalinis direktorius
Dabar tinkamiausias metas statyti namą. Cemento, iš kurio gaminami betono ir gelžbetonio gaminiai, kaina yra optimali. Pernai mūsų produkcija šiek tiek brango, nes pabrango cementas, tačiau šiemet ji nebeturėtų didėti. Minimalios algos padidėjimas mūsų produkcijos kainai įtakos neturėjo, kadangi savo darbuotojams mes mokame kur kas didesnes algas.
Aišku, statybų bumo laikotarpiu buvusių gamybos apimčių ir kainų lygį dar negreit pasieksime.

"Signalizacija - per vieną dieną"

Tomas JONAITIS, saugos tarnybos "Argus" Pardavimų departamento vadovas
Pastebima, jog gyventojai, planuojantys įrengti apsaugos sistemą, vis daugiau domisi jų funkcionalumu ir galimybėmis. Apsaugos sistemos diegimą renkasi kaip prevencinę priemonę, užkirsti kelią vagystei, gaisrui ar dujų nuotekiui. Artėjant vasaros atostogoms, žmonės pageidauja sustiprinti ar naujai įdiegti būsto apsaugą, domisi vaizdo stebėjimo sistemų įrengimu, kurių pagalba savo namus gali stebėti visą parą. Apie namų ir turto saugumą geriausia pagalvoti iš anksto, kol dar nėra atlikti vidaus apdailos darbai. Jeigu būsto vidaus apdaila jau yra atlikta, šiuolaikinių technologijų dėka, belaidės apsaugos sistemos gali būti įrengtos net per vieną dieną. Apsaugos sistemų įrengimo išlaidos priklauso nuo pasirinktų sprendimų, kuriuos "Argus" saugos tarnybos specialistai siūlo, įvertinę galimas rizikas ir individualius kliento poreikius.

Informacija

Pirmąjį 2013 m. ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2012 m. ketvirčiu, statybos darbų šalyje sumažėjo 4,6 proc. palyginamosiomis kainomis, ne šalies teritorijoje - išaugo 60,5 proc. palyginamosiomis kainomis.

Pirmąjį 2013 m. ketvirtį statybos darbų atlikta už 1 mlrd. litų. Šalies teritorijoje atlikta 89 proc. visų statybos darbų (už 876 mln. litų), ne šalies teritorijoje - 11 proc. (už 109 mln. litų).

Atliktų statybos darbų apimtis šalyje, palyginti su ketvirtuoju 2012 m. ketvirčiu, sumažėjo 54,3 proc. palyginamosiomis kainomis, pašalinus sezono įtaką, - padidėjo 0,4 proc. Ne šalies teritorijoje atliktų darbų apimtis, palyginti su ketvirtuoju 2012 m. ketvirčiu, sumažėjo 28,1 proc. palyginamosiomis kainomis.

Statybos darbų apimties sumažėjimą lėmė 24 proc. mažesnė, palyginti su pirmuoju 2012 m. ketvirčiu, inžinerinių statinių statybos darbų apimtis - jų atlikta už 301 mln. litų (34 proc. šalyje atliktų darbų).

Negyvenamųjų pastatų statybos darbų dalis sudarė 52 proc. - jų atlikta už 453 mln. litų, arba 6,6 proc. daugiau nei pirmąjį 2012 m. ketvirtį. Gyvenamųjų pastatų statybos darbų palyginamosiomis kainomis atlikta 24,3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, bet jie sudarė tik 14 proc. šalyje atliktų statybos darbų.

Pirmąjį 2013 m. ketvirtį naujos statybos darbai sudarė 38 proc. visų šalyje atliktų statybos darbų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder