NT pirkimo tendencijos pajūryje: karantinas atnešė netikėtą teigiamą pokytį

NT pirkimo tendencijos pajūryje: karantinas atnešė netikėtą teigiamą pokytį

Lietuvoje įvestas karantinas neabejotinai paveikė ir nekilnojamojo turto rinką. Ne išimtis yra ir pajūrio regionas. Dabar, karantinui pamažu laisvėjant, jau galima įvertinti pirmuosius pokyčius ir atsargiai prognozuoti būsimas tendencijas. Apie tai kalba Klaipėdoje ir Palangoje dirbančios „Capital“ nekilnojamojo turto brokerės.

„Capital Klaipėda“ NT“ brokerės Živilės Gerulaitienės teigimu, dėl karantino situacija Klaipėdoje pasikeitė išties smarkiai. Tai ypač aiškiai jautėsi pirmosiomis karantino savaitėmis. „Klaipėdos brokeriai, su kuriais tenka bendrauti, patvirtina, kad šiuo metu skambučių ir apžiūrų, lyginant su ankstesniais laikotarpiais, o ypač – su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sulaukė mažiau“, – aiškina specialistė.

Klaipėdiečius labiausiai baugina ir stabdo nežinia

Suprantama, uostamiesčio brokeriai bando prisitaikyti prie pakitusios situacijos, visgi siūlomos bekontaktės vaizdo apžiūros šiame mieste ne visada pasiteisina – žmonėms kol kas dar sudėtinga sprendimą įsigyti nekilnojamojo turto priimti remiantis tik nuotraukomis ir kita vaizdo medžiaga.

„Panašu, kad daugumą žmonių labiausiai išgąsdino ne prognozuojama krizė, o apskritai bendra nežinia dėl ateities, kurią atnešė virusas. NT rinkos apsnūdimui Klaipėdoje įtakos turėjo paprasčiausias nenoras kontaktuoti karantino metu. Tą minėjo ne vienas pirkėjas, į apžiūras atvykęs ir nusprendęs įsigyti būstą jau sušvelninus karantiną“, – pasakoja Ž. Gerulaitienė. Ji pastebėjo, kad tiek pirkėjai, tiek patys pardavėjai labai dažnai atsisakydavo apžiūros ir prašydavo atidėti ją vėlesniam laikotarpiui – po karantino ar sušvelnėjus ribojimams.

Pirkėjai – žinantys, ko nori

NT specialistė visgi pabrėžia, kad dabar Klaipėdoje vykstančios NT apžiūros paprastai būna labai tikslingos: pirkėjai būna labai gerai susipažinę su objektu, nesiblaško, jie atvyksta ne dairytis, o įsigyti, nebeliko vadinamųjų pirkėjų-turistų.

Ž. Gerulaitienė taip pat pastebi tendenciją, kad šiuo metu nekilnojamojo turto įsigyti nutarę pirkėjai už jį moka savo lėšomis, iš viso neimdami banko paskolos arba pasiimdami tik dalinę paskolą. „Galimybė nekilnojamojo turto pirkinį apmokėti neskolintais pinigais pirkėjus išlaisvina nuo nežinios dėl ateities, jie gali nevaržomi priimti sprendimus, nes niekam neįsipareigoja“,– aiškina NT brokerė.

Pasak jos, neapibrėžtumas ir nežinia dėl ateities itin smarkiai paveikė tuos pirkėjus, kurie neturi santaupų nekilnojamam turtui įsigyti, todėl perka jį su bankų pagalba. Tai paprastai jauni žmonės, jaunos šeimos – būtent jie ir sudarydavo didžiąją dalį ekonominės klasės nekilnojamojo turto pirkėjų. O dabar nemaža dalis šių pirkėjų arba apskritai nebesidomi nekilnojamojo turto pirkimu, arba koreguoja savo lūkesčius, arba laukia aiškesnio meto, kai bus geriau matyti, kuria kryptimi klostosi ekonominė situacija. 

Vertindama atskirų Klaipėdos miesto rajonų populiarumą, Ž. Gerulaitienė išskiria dar iki karantino pirkėjus itin traukusį gyvenamųjų namų kvartalą „Dvaro slėnis“ Tauralaukio mikrorajone: „Jis pirkėjus traukia kaip magnetas:  čia naujos statybos būstai pasižymi patraukliomis kainomis, didelis kvartalas išsiskiria vientisa stilistika, puikia infrastruktūra, jaukia gamtos kaimynyste“. Žinoma, populiarumo nepraranda ir miesto centras, visais laikais pasiekiantis savo pirkėją. 

Prognozės dėl kainų kritimo nepasitvirtino

„Capital Klaipėda“ NT brokerė pažymi, kad šiuo metu kainų kritimo, kurį prognozavo kai kurie ekspertai ir laukė pirkėjai, tikrai nėra. Ž. Gerulaitienė atkreipia dėmesį, jog šios prognozės sustiprino karantino poveikį ir pristabdė pirkėjų aktyvumą – visi laukė, kol kainos drastiškai kris.

Kalbėdama apie artimos ateities prognozes, ji mano, kad ne tik pardavėjo lūkesčiais, bet ir realia turto verte pagrįstos kainos nekris. 

„Mano manymu, kainos gali keistis nebent simboliškai – jos liks tokios pat, o krizei artėjant į pabaigą netgi ims kilti, nes įsitrauks pirkėjai-investuotojai: įsigydami nekilnojamo turto, jie stengsis amortizuoti infliacijos pasekmes“,  – prognozuoja NT specialistė.

Pasak jos, šiuo metu pajūryje perkamas NT yra pinigų investavimas, siekiant išsaugoti jų vertę, o ne tikintis sėkmės investuojant į nuomos verslą – tokios tendencijos vyravo dar vos prieš keletą mėnesių. 

Palanga sąstingio nejaučia: karantinas išėjo į naudą

O štai Palangoje nekilnojamojo turto rinkos sąstingio šiuo metu visai nejaučiama. Kaip pasakoja Palangoje dirbanti „Capital Palanga“ NT brokerė Ieva Kaštaunaitė, jau po Velykų, pradėjus švelninti karantino ribojimus, prasidėjo tikras norinčių įsigyti NT antplūdis, kurio specialistai nesitikėjo: itin suaktyvėjo užklausos, vyksta daug apžiūrų, jau dabar fiksuojami pirmieji pardavimai, kai klientai atsirado pradėjus švelnėti karantinui.

„Palangai visa ši situacija netgi išėjo į naudą, nes klientai turėjo puikią galimybę gerai apgalvoti, ar jie iš tiesų nori įsigyti nekilnojamo turto, susidėlioti prioritetus. Įvyko net savotiškas vertybių pokytis – kai kurie suvokė trokštantys ramaus prieglobsčio gamtoje, pabėgimo iš miesto. Galima sakyti, kad per ramybės laikotarpį susikaupė norinčių pirkti NT, todėl prasidėjus laisvėjimui atrodo, kad jų skaičius beveik padvigubėjo“, – pasakoja I. Kaštaunaitė. Kaip ir Ž. Gerulaitienė, ji pabrėžia, kad šiuo metu visi susidomėjusieji ir pirkėjai turi aiškų tikslą, yra apsisprendę ir nesiblaškantys.

NT pirkimo planai siekia netgi kitą vasarą

Be to, pasak NT specialistės, Palangoje, kaip ir Klaipėdoje, kainų kritimo nėra, neįvedamos jokios papildomos nuolaidos. Neužfiksuota ir atvejų, kai, kilus nesklandumų dėl banko finansavimo, pirkinio atsisakoma. I. Kaštaunaitė taip pat pastebi, kad Palangoje dabar, lyginant su ankstesniu laikotarpiu, netgi išaugo susidomėjimas prabangesniais, brangiau kainuojančiais būstais.

Nors I. Kaštaunaitė pripažįsta, kad NT rinkos prognozės netgi ir netolimam laikotarpiui šiuo metu yra rizikingas dalykas ir nežinomybės iš tiesų daug, esama situacija leidžia dėlioti optimistinius scenarijus: norinčių įsigyti būstą vasaros metu nemažės, rinka išliks gyvybinga. „Dabar NT pirkėjai Palangoje nesibaimina planuoti ir galvoti netgi jau apie kitą vasarą, domisi būsimais projektais, rezervuoja“, – dėsto „Capital Palanga“ NT brokerė.

Visgi kardinalių pokyčių pajūryje dirbančios NT specialistės artimiausiu metu nesitiki – nepaisant nežinomybės, panašu, kad viskas pakankamai greitai stabilizuosis ir pajūrio NT rinka pasižymės panašiu aktyvumu kaip ir prieš karantiną, kuris atnešė ir teigiamų pokyčių – apsisprendusius pirkėjus, žinančius, ko nori.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder