Neįgaliuosius siūloma atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio

Neįgaliuosius siūloma atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio

Nuo nekilnojamojo turto mokesčio siūloma atleisti asmenis, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0-40 proc. darbingumo lygis.

Siekiant apsaugoti socialiai jautrią visuomenės grupę, tokį Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Evaldas Jurkevičius.

V. Jurkevičiaus duomenimis, tokia praktika atleisti neįgaliuosius nuo mokesčių už turtą yra įprasta Europos Sąjungos valstybėse, kadangi papildomai apmokestinti socialiai jautrų remtinų neįgaliųjų gyventojų turtą nėra teisinga.

"Sveikas fizinis asmuo, savo laiku būdamas sveikas įgijęs prabangų turtą, negalėjo numatyti, kad taps neįgaliuoju, praras dalį pajamų ir bus priverstas gyventi iš neįgaliojo pašalpos. Juo labiau, kad būdamas sveikas fizinis asmuo negalėjo numatyti Nekilnojamojo turto mokesčių įvedimo, kurie gali viršyti jo gaunamos neįgaliojo pašalpos dydį. Neįgaliajam asmeniui paprastai nuolat reikalingi vaistai, gydymo ir reabilitacijos procedūros, kurios ne visada yra kompensuojamos, taip pat reikalinga kitų žmonių priežiūra ir globa. Realizuoti (parduoti) turtą, kuris buvo įgytas nekilnojamojo turto rinkos pakilimo metu, reikštų papildomus nuostolius, o neįgaliajam įsigyti naują turtą yra dar sudėtingiau, to neįmanoma padaryti per trumpą laikotarpį", - sako Seimo narys E. Jurkevičius.

Pasak jo, Nekilnojamojo turto mokesčio įstatyme nėra numatyta jokių išimčių neįgaliesiems, nepaisant to, kad dėl prarasto daugiau nei pusės darbingumo jie dažnai neturi galimybės gauti papildomų pajamų, nepaisant to, kad anksčiau jie buvo darbingi bei sugebėjo sukaupti turto.

Pagal Žemės mokesčio įstatymą, siekiant apsaugoti socialiai jautriausią visuomenės dalį, nuo žemės mokesčio atleidžiami nepilnamečiai, senatvės pensijos amžių sulaukę asmenys bei neįgalieji, kuriems nustatytas 0-40 procentų darbingumo lygis.

Šiuo metu Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymas nenumato jokių lengvatų asmenims, kuriems nustatytas 0-40 proc. darbingumo lygis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder