Kurortų NT tendencijos: karščiausia Palangoje, Neringa atvėso

Kurortų NT tendencijos: karščiausia Palangoje, Neringa atvėso

Atėjant vasaros sezonui būsto besidairančių pirkėjų žvilgsniai tradiciškai nukrypsta į pajūrį bei šalies kurortus. Tiesa, šiemet atostogų sezoną Lietuvos kurortai ir kurortinės teritorijos pasitiko skirtingomis nekilnojamojo turto (NT) tendencijomis. 

Registrų centro sukaupta sandorių statistika rodo, kad iš kurortų šiemet išsiskyrė Palanga, o štai Druskininkai, Trakai ir Neringa būsto pirkėjų suviliojo mažiau nei pernai.

Naujai plėtojami NT projektai bei išaugęs investuotojų noras įsigyti būstą investicijai patrauklioje teritorijoje bene labiausiai prisidėjo prie šiemet Palangoje fiksuoto tiek butų, tiek individualių gyvenamųjų namų sandorių skaičiaus augimo.

Preliminariais Registrų centre sukauptas NT sandorių duomenimis, per pirmus penkis šių metų mėnesius šiame kurorte savininkus pakeitė daugiau kaip 250 butų (17 proc. daugiau nei pernai tą patį laikotarpį) ir 42 gyvenamieji namai (68 proc. daugiau).

Registrų centras pastebi, kad Palangoje, vienintelėje iš kurortų, buvo perkami ne tik senos, bet ir naujos statybos butai ar namai.

Šiame kurorte naujos statybos butai ar namai, kurie parduoti nepraėjus 2 metams po jų statybos užbaigimo, sudarė penktadalį visų sandoriais perleistų butų ir namų.

Kiek kukliau pagal bendrą sandorių kiekį, tačiau ne ką prastesnius augimo tempus demonstravo ir prie kurortinių teritorijų priskiriami Anykščių ir Zarasų rajonai.

Registrų centras skaičiuoja, kad prieš 2019 m. vasaros sezoną Anykščiuose naujų pirkėjų sulaukė 55 butai ir 61 gyvenamasis namas, arba atitinkamai 53 proc. ir 5 proc. daugiau nei pernai sausio-gegužės mėnesiais.

Zarasuose šiemet fiksuoti panašūs skaičiai – čia savininkus pakeitė 57 butai (39 proc. daugiau) ir 45 gyvenamieji namai (61 proc. daugiau).

Vis dėlto ne visi kurortai šiemet gali pasigirti teigiamomis NT tendencijomis. Štai Druskininkuose, Trakų rajone ir Neringoje šiais metais, palyginti su 2018-aisiais, parduotų butų skaičius mažėjo.

Druskininkų kurorte butų pardavimai smuktelėjo ketvirtadaliu iki 90, Trakų rajone – beveik trečdaliu iki 62, o Neringoje – penktadaliu iki 19. Nepaisant to, gyvenamųjų namų segmentas šiuose kurortuose išliko augantis: Druskininkuose – 35 proc. iki 27 parduotų namų, Trakuose – 29 proc. iki 71, Neringoje pirkėjų sulaukė vos 2 gyvenamieji namai (pernai – 1).

Mažiausiais NT pirkėjų aktyvumas tarp visų kurortų pastebimas Birštone, kur šiemet sudaryta po kiek daugiau nei 10 butų ir gyvenamųjų namų sandorių.

Visoje šalyje šiemet per sausio-gegužės mėnesius savininkus pakeitė 14,3 tūkst. butų – 6,9 proc. daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu metu (13,3 tūkst.) ir 4,4 tūkst. gyvenamųjų namų – 10,3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu (4 tūkst.).

Reklama: unohub.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder