Kaip išsirinkti patikimus langus

Klausia skaitytojai

Į skaitytojų klausimus atsako UAB "Etna" technikos direktorius Ričardas Grigaliūnas.

Mano bute nuolat rasoja langai. Kodėl taip yra ir kaip išspręsti šią problemą? - klausia ponia Aldona.

Būsto ore visuomet yra vandens garų. Jie susidaro gaminant maistą, prausiantis. Žmogus taip pat išskiria nemažai vandens. Vandens garai kondensuojasi priklausomai nuo drėgmės kiekio ir temperatūros bei oro cirkuliacijos. Kondensatas susidaro ten, kur šaltesni kampai, mažesnė cirkuliacija. Dėl šios problemos langų keisti nereikia, drėgmę galima pašalinti tinkamai vėdinant patalpas. Vėdinimas gali būti natūralus arba mechaninis. Papildomas patalpos vėdinimas - tai langai su orlaidėmis.

Langų rasojimas gali būti ir blogai sumontuoto lango pasekmė. Taip pat jis gali atsirasti ir pakeitus senus langus naujais dėl didesnio jų sandarumo.

Langus gaminančios bendrovės siūlo savaiminio vėdinimo sistemas, kurios padeda išspręsti plastiko langų rasojimo bėdą. Šios sistemos veikia taip: lauko oras dozėmis patenka apatinėje lango srityje į kamerą tarp rėmo ir sąvaros, čia pašildomas, paskui patenka į patalpą pro lango viršų. Savaiminis vėdinimas negadina lango dizaino ir nesumažina šviesos patekimo ploto. Patalpa taip vėdinama ištisą parą net visiškai uždarius langus, tad langas nepraranda sandarumo ir išlieka puiki garso ir šilumos izoliacija.

Kiekvieną dieną pašto dėžutėje randame šūsnį lapelių, įvairių lankstinukų, siūlančių kokybiškus langus už žemą kainą. Į ką reiktų atkreipti dėmesį, norint neapsirikti? Ar maža kaina - patikimas garantas, garantuojantis ir kokybę? - klausia "Vakarų ekspreso" skaitytojas Mindaugas.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 1000 langus siūlančių bendrovių. Ta, kuri pati gamina ir montuoja langus, yra labiau atsakinga už savo gaminių kokybę ir daugiau galvoja apie ateitį, negu ta, kuri tik priima užsakymus ir montuoja kitų pagamintus langus. Atsargiai žiūrėkite į firmą, kuri negali pateikti gaminių sertifikato. Jo reikia būtinai prašyti. Taip pat gerai išstudijuokite siūlomą sutartį ir šalių atsakomybę.

Renkantis langus svarbu atkreipti dėmesį į šiluminės varžos charakteristikas. Dviejų kamerų stiklo paketas su selektyviniu stiklu šilumą laiko pusantro karto geriau nei vienos kameros. Geresnis kainos ir šilumos varžos santykis gaunamas renkantis platesnį - virš 70 mm pločio - lango rėmą su penkiomis kameromis.

Patartina atkreipti dėmesį ir į kamerų pertvarų bei sienelių storį. Siekiant atpiginti langą, Lietuvoje paplito profiliai su plonesnėmis - 2,7 mm storio sienelėmis, kurie nėra stiprūs. Svarbu ir iš kokios medžiagos pagaminti rėmai bei koks stiklo paketas. Plastikas geriau nei medis tinka drėgnesnėms patalpoms. Dažniausiai tokie būstai yra senuose pastatuose.

Šiuo metu siūlomi stiklo paketai su šilumą atspindinčiu (selektyviniu) stiklu ir inertinių dujų (dažniausiai argono) užpildu. Statybos techniniame reglamente nustatyta norminė lango šilumos perdavimo koeficiento vertė 1,8 W/kv. metrui. Kuo ši vertė didesnė, tuo prastesnė lango šilumos izoliacija. Garso izoliacijos rodiklis turi būti ne mažesnis už 34 dB.

Visi paminėti kokybės parametrai ir techninės charakteristikos turi būti surašyti kitame svarbiame dokumente - langų gaminio atitikties deklaracijoje. Jeigu bendrovė montuoja pigius langus be šių dokumentų, tokiu atveju visą atsakomybę už langų kokybę prisiima pats klientas. Jei kyla klausimų ar abejonių, patartina kreiptis į tos srities specialistus-konsultantus.

Dėl prastos kokybės langų būste prarandama iki 40 proc. šilumos. Tad keisti langus naujais reikia atsižvelgiant ne tik į jų kainą ar išvaizdą, bet ir kokybę. Žinoma, reikia reikalauti garantinių firmos įsipareigojimų, nes netgi geras langas gali tapti prastu, jeigu bus blogai įstatytas.

Parengė Žygimantas MEŠKAUSKAS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder