Kaip atrodys mūsų namai po pusės amžiaus?

Tai įdomu

Ateities namų standartai demonstruojami ir Berlyne stovinčiame gyvenamajame 204 kvadratinių metrų ploto name, pavadintame "T-Com".

Jį įrengė bendrovė "German Telecom" ir kompanija "Siemens".

Už "T-Com" namo sienų slepiasi naujausių technologijų, tenkinančių visus gyvenimo aspektus, pasaulis: identifikuojamas kiekvienas į jį įeinantis ar išeinantis žmogus, lankytojas gauna specialiai jam elektroninėje šeimos lentoje paliktus vaizdo ir garso pranešimus, prie jo poreikių lengvai prisitaiko apšvietimo ir muzikos sistemos. Beveik kiekviename kambaryje įmontuoti ir moderniosiomis komunikacijos priemonėmis sujungti skystųjų kristalų monitoriai ne tik sukuria ir padeda palaikyti ryšį tarp tokio namo gyventojų, bet ir informuoja apie ryšio būklę bei pokyčius namo išorinėje aplinkoje.

"Protingame" name visi buitiniai prietaisai yra centralizuotai valdomi iš bet kurio namo kambario. Name esantys prietaisai yra sujungti "Siemens" namų serviso "serve@home" technologija. Prietaisai kontroliuojami nedideliu nešiojamu kompiuteriu (Tablet PC) su jautriuoju paviršiumi, PDA prietaisu (Personal Digital Assistant), kuriuos su sistema jungia bevielis ryšys, arba tiesiog per GSM tinklą mobiliuoju telefonu.

Nuotolinio valdymo prietaisais galima reguliuoti namo telekomunikacijas, televizorių ir video aparatūrą, muziką ir kompiuterines pramogas, specialią programą "Mood Manager", prisijungti prie interneto ir gauti bet kokio tipo informaciją, valdyti sistemoje esančius dokumentus ir duomenis, automatizuotus namo įrenginius.

Įjungti viryklę ir pasišildyti pusryčius galima tiesiog gulint lovoje, o šaldytuvas savarankiškai paskambins technikams, kai identifikuos savyje gedimą. Visas šias patogesnio gyvenimo funkcijas galima atlikti ir nebūnant namie: nerimaudami, ar išeidami išjungėte viryklę, neturėsite grįžti namo - tai galėsite akimirksniu sužinoti mobiliuoju telefonu.

Nuo pernai balandžio mėnesio "protingo namo" intelektualiomis technologijomis pasinaudoti ir ateities namo realumu galėjo įsitikinti daugiau nei šimtas norinčiųjų Vokietijos gyventojų.

Parengė Rima BRUZGULYTĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder