Indaplovės taupo ir laiką, ir vandenį

Patarimai pirkėjams

Indaplovės pradėjo populiarėti vos prieš porą metų, tačiau buitine technika prekiaujančių įmonių atstovai sako, jog šis prietaisas jau tapo neatsiejama šiuolaikinių virtuvių dalis.

Užsisakiusieji naujus baldus paprastai renkasi į juos įmontuojamas indaploves, o turintieji senus - stacionarias.

Standartinės indaplovės būna 45 ir 60 centimetrų pločio. Į siauresniąsias telpa 9, o į platesniąsias - 12 komplektų indų.

Geriau didesnė

Pasak UAB "Topo technika" Buitinės technikos skyriaus vedėjo Mariaus Norvaišos, nesvarbu, ar šeimoje yra vienas ar penki asmenys, visada geriau pirkti platesnę indaplovę, jei tik yra vietos. Vandens ir elektros energijos tiek mažesnė, tiek didesnė naudoja beveik vienodai, tačiau mažesniojoje, jei plaunamos lėkštės ir puodas, keptuvė jau nebetilps.

Kai kuriose indaplovėse galima keisti ir lentynų, kurių būna dvi, aukštį.

Indaplovės kainuoja maždaug 900-2500 litų ar daugiau, tačiau, pasak M. Norvaišos, už 1200 litų jau galima nusipirkti tikrai gana gerą prietaisą.

"Nėra būtina turėti indaplovę su dešimčia plovimo programų - užtenka, kad būtų keturios penkios pagrindinės", - pastebi M. Norvaiša.

Reikalingiausios programos yra stiklo, intensyvaus plovimo pridžiūvusiems ar labai nešvariems indams, trumpoji, trunkanti apie pusvalandį ir automatinė, kai temperatūra, vandens kiekis parenkami pagal indų svorį. Ši programa, pasak UAB "Avitelos prekyba" buitinės technikos vadybininkės Astos Ežerinskienės, padeda taupyti vandenį ir elektros energiją.

Vadybininkės teigimu, naujosios indaplovės turi ir intensyvios apsaugos, vadinamąją dezinfekcijos, programą - indai plaunami esant aukštai, 70 laipsnių, temperatūrai. Tokia programa tinka plauti vaikiškiems buteliukams ar kitiems indams, kuriems reikia ypatingos švaros.

Kai kurios indaplovės turi ir starto atidėjimo funkciją, o tai yra patogu žmonėms, turintiems nakties ir dienos tarifo elektros skaitiklius.

Plauna viską

Pasak M. Norvaišos, indaplovėje per keletą kartų iki blizgėjimo nuplaunami net smarkiai aprūkę puodai. Norint plauti brangius, aukso ornamentais papuoštus indus, patartina įsigyti brangesnį prietaisą, turintį programą, kai viršutiniame ir apatiniame stalčiuose plaunamus indus veikia skirtingas slėgis. Tokiu atveju į viršutinį stalčių bus galima dėti ir trapius indus.

Indaplovėje galima plauti beveik visus indus. "Tačiau jei žmogus turi labai brangių krištolinių indų, gal vertėtų juos plauti rankomis, nes jie per ilgesnį laiką plaunami indaplovėje gali šiek tiek prarasti skaidrumą", - patarė M. Norvaiša.

A. Ežerinskienė pastebi, kad ant indų pakuočių būna nurodyta, ar juos galima plauti indaplovėje.

Taip pat patariama renkantis indaplovę atsižvelgti, kad prietaisas turėtų tris A raides - pirmoji žymi energijos klasę, vidurinioji - plovimo kokybę, o trečioji - džiovinimo trukmę. A klasės prietaisas turi vadinamąjį "turbo" džiovinimą. Ši funkcija nėra būtina, bet labai patogi - paprastai indai džiovinami 40-45 min., o turinčioje šią funkciją juos galima išdžiovinti per perpus trumpesnį laiką.

Pasak M. Norvaišos, galima plauti ir indus su maisto likučiais - nieko neatsitiks, tik reikės išvalyti filtrą.

Taip pat patariama geriau rinktis prietaisą su paslėptu kaitinimo tenu, nes nepaslėptas gali greitai apkalkėti.

Pasak A. Ežerinskienės, dukart per metus indaplovę, kaip ir skalbyklę, reikėtų nukalkinti - įdėjus į plovimo milteliams skirtą rezervuarą nukalkinamosios priemonės ir nustačius 60-70 laipsnių temperatūrą paleisti tuščią prietaisą.

"Trys viename" - ne visoms

Indaplovėms naudojamos trys priemonės - speciali vandenį minkštinanti druska, kurios iškart pilama apie 1,5 kilogramo, blizgiklis, kurio pilama apie 100 ml ir plovimo milteliai. Pasak M. Norvaišos, be blizgiklio indai iki galo neišdžiovinami, taip pat gali likti vandens dėmių.

Beje, M. Norvaišos teigimu, plovimo miltelių nereikia pilti daug, nes ši priemonė gana aktyvi - atsižvelgiant, ar labai nešvarūs indai, prireiks šaukštelio arba dviejų.

Indus į lentynas patariama dėti pagal instrukciją. Jei, pavyzdžiui, vazelės ar puodeliai bus sudėti netaisyklingai, ne šiek tiek šonu, įdubimuose liks vandens.

Druskos ir blizgiklio reikės pildyti kas 3-4 mėnesius. M. Norvaišos teigimu, labai patogios yra indaplovės, turinčios šių priemonių indikatorius - nereikės kaskart žiūrėti į specialų rezervuarą, ar priemonės dar netrūksta.

Naujausios indaplovės turi ir funkciją "trys viename". Toks prietaisas gali plauti naudodamas įprastas priemones, bet jei nenorima jų pildyti kas kelis mėnesius, galima naudoti specialias tabletes "trys viename". Tokia tabletė turi ir plovimo priemonės, ir blizgiklio, ir druskos.

Vieno plovimo metu indaplovė sunaudoja apie 14 litrų vandens, ilgiausia programa trunka apie 1,5 valandos. Pasak M. Norvaišos, prietaisui veikiant nerekomenduojama jo atidaryti - taip bus nutrauktas ciklas. Tiesa, jei indaplovė bus atidaryta nepasibaigus ciklui, vanduo iš jos per šonus neišbėgs, prietaisas automatiškai sustos.

Giedrė NORVILAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder