Gerą langą gadina prastai atlikti montavimo darbai

Klausiate - atsakome

"Papūtus stipriam vėjui, po neseniai įdėtu plastikiniu langu pradėjo drėkti kambario siena. Ar langas blogos kokybės, ar jis buvo netinkamai sumontuotas? Ką daryti, kad žiemą nereikėtų šalti?" - klausia "Vakarų ekspreso" skaitytojas Rimgaudas.

Pasak UAB "Etna" technikos direktoriaus Ričardo Grigaliūno, dėl drėkstančios sienos greičiausiai kaltas ne langas, o nekvalifikuotai atlikti jo montavimo darbai.

"Prieš renkantis langą patarčiau pasidomėti ne tik jo technologinėmis savybėmis, bet ir kokios medžiagos bus naudojamos montavimo procese. Vėjuotoje ir lietingoje pajūrio zonoje reikalavimai langų, durų sandarumui kur kas griežtesni. Ypač aukštuose pastatuose, orientuotuose į pietus ir pietvakarius, kur vėjo gūsių lydimas lietaus skvarbumas yra iki 2,5 karto didesnis, negu vietose, 50-60 kilometrų atstumu nutolusiose nuo jūros", - sako R. Grigaliūnas.

Anot jo, montuojant langus, neužtenka tik tvirtinamųjų elementų ir sandarinamųjų putų, nors tai šiuo metu yra labiausiai paplitęs ir pats pigiausias būdas. Norint gerai užsandarinti siūlę tarp sienos ir lango rėmo, iš išorės būtina naudoti impregnuotą sandarinamąją juostą. Po lauko palange reikia montuoti difuzinę hidroizoliacinę juostą. Siūlei iš vidaus užsandarinti prie sienos ir lango rėmo klijuojama lipni butilo ar aliuminio folijos juosta.

"Negalima palikti iki galo nesutvarkytos lango apdailos tiek patalpos viduje, tiek išorėje. Nereikėtų numoti ranka ir į tinkamą skardos po langu pritvirtinimą, todėl, kad ji apsaugo lango angokraščius nuo lietaus, vėjo, saulės poveikio", - akcentuoja "Etnos" atstovas.

Kaip išspręsti drėkstančios sienos problemą, galima pasakyti tik ją apžiūrėjus. Anot R. Grigaliūno, turėtų pagelbėti firma, kuri pardavė langą, jeigu su ja yra sudaryta sutartis, numatytas garantinis aptarnavimas, o montavimo darbus atliko šios firmos specialistai. Jeigu montavimo pažeidimai nėra dideli, problemą galima išspręsti papildomai užsandarinant sieną iš lauko pusės.

"Jeigu plyšiai labai dideli, gali tekti langą išmontuoti ir dėti iš naujo. Jeigu nieko nebūtų daroma, dėl drėkstančios sienos būtų ne tik patiriama šilumos nuostolių, bet ir gali pradėti pelyti lango angokraščiai.

Parengė Žygimantas MEŠKAUSKAS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder