Ar statyti individualų namą savo jėgomis?

Dilema

Butų daugiabučiuose kainoms siekiant neregėtas aukštumas, vis daugiau šalies gyventojų ryžtasi statyti individualius gyvenamuosius namus.

Internete gausu atsiliepimų, kuriuose lietuvaičiai dalinasi patirtimi, kaip savo jėgomis pastatyti individualų namą.

Statybų bendrovių atstovai savo ruožtu perspėja, kad ryžtantis tokiai iniciatyvai visų pirma reikia turėti supratimą apie statybas ir nusiteikti, jog joms reikės skirti visą savo laiką. Taip pat akcentuojama, kad samdant pavienius darbininkus, o ne atestuotą statybos bendrovę reikia susitaikyti su mintimi, kad atsiradus brokui tokie statybininkai vargu ar jį ištaisys.

Apsiėjo be milijono

Tarp gausių komentarų, skirtų "Vakarų ekspreso" savaitės temai apie nekilnojamojo turto kainas, mūsų dienraščio skaitytojas ar skaitytoja, pasivadinusi "mhm" patalpino tokį savo pasisakymą:

"Skaitai, ir baisu darosi nuo skaičių. Deja, tokia realybė. Bet kaip ir visur, yra visokių išeičių ir galime rinktis. Pavyzdžiui, Dituvoje šiuolaikišką karkasinį 140 kvadratinių metrų namą galima pasistatyti už 100 tūkst. litų. Žinoma, samdant minimalią darbo jėgą ir didžiąją dalį darbų darant patiems. Be abejo, reikia šiek tiek supratimo ir be galo daug noro bei entuziazmo. Toli nuo miesto? 18 kilometrų - apie 10 minučių kelio. Ne tragedija. Užtat apsiėjome be pusės ar viso milijono".

Panašių komentarų galima pasiskaityti ir įvairiuose interneto diskusijų forumuose.

Statybų bendrovės darbas - nebrangesnis

UAB "Pamario apdaila" direktorius Raimundas Klionauskas sako, kad žmogus, norintis užsiimti individualaus gyvenamojo namo statyba, turi žinoti, kad visą laikotarpį, kol vyks statybų darbai, jis turės rūpintis vien jais ir pamiršti visus kitus užsiėmimus.

"Tačiau jei jis neturi jokio supratimo apie statybas, jam dar reikės pasisamdyti techninės statybos priežiūros specialistą arba įmonę, kuri kontroliuotų statybų eigą, atliktų techninę priežiūrą", - pasakojo R. Klionauskas.

Anot jo, samdant ne atestuotą statybos įmonę, o pavienius darbininkus atsiranda rizika, kad, po kiek laiko išryškėjus darbo brokui, nebepavyks jų prisikviesti.

"Be to, tokie darbininkai paprastai neduoda jokių garantijų, neapdraudžia savo atliktų darbų. Jei namą stato atestuota statybų bendrovė, iš jos visada galima paprašyti savo sąskaita garantiniam laikotarpiui apdrausti atliktus darbus. Tai reiškia, kad išryškėjus brokui ir rangovui per sutartyje numatytus terminus nesurašius broko akto, kuriame nurodomo jo pašalinimo terminai, klientas gali kreiptis į draudimo įmonę ir ji apmokės visas išlaidas, susijusias su broko ištaisymu, ir dėl šių nepatogumų patirtus nuostolius", - teigia statybų bendrovės vadovas.

Pašnekovo teigimu, statybų įmonės paprastai yra sudariusios sutartis, kad didesnis statybinių medžiagų kiekis joms yra atvežamas nemokamai, tad pats užsakovas vargu ar gaus medžiagų pigiau nei statybų bendrovė.

Pasak R. Klionausko, reikia atsiminti ir tai, kad kuo neaiškesnės reputacijos statybininkai, tuo brangiau kainuoja techninė statybų priežiūra. Be to, tokiu atveju ant užsakovo pečių krenta ir dokumentų, kuriuose fiksuojama statybų eiga ir kurių reikia norint gauti Statybų inspekcijos leidimą eksploatuoti namą, tvarkymas.

"Taigi įvertinus riziką dėl galimo broko ir išlaidas jo ištaisymui, medžiagų kainas bei jų pristatymo išlaidas, sugaištą laiką, išlaidos namą statant savo pajėgomis ir išlaidos jį statant atestuotai bendrovei, susilygina", - sako R. Klionauskas.

Martynas VAINORIUS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder