7 priežastys, kodėl name gyventi geriau nei bute

7 priežastys, kodėl name gyventi geriau nei bute

Nors didžiuosiuose Lietuvos miestuose vienas po kito dygsta nauji daugiabučių rajonai, dalis žmonių svarsto miesto centrą iškeisti į namą užmiestyje. Ką pasirinkti – ar kiekvieną dieną į darbą važiuoti dešimt ar daugiau kilometrų, ar taikytis su miesto triukšmu? Lankomiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt ekspertai išskiria 7 priežastis, dėl kurių žmonės dažniausiai pasirenka gyventi name užmiestyje, o ne bute.

1. Daugiau erdvės. Net ir mažesni namai paprastai yra didesni už tipinį butą. „Vidutinis Vilniaus mieste parduodamo buto dydis yra 69 kv. m, o namo sostinės užmiestyje – 166 kv. m. Taigi vietoj trijų kambarių bute name bus keturi ar penki, o vietoj kelių kvadratinių metrų sandėliuko – nemažo kambario dydžio garažas“, – sako Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas. Nekilnojamojo turto ekspertas pastebi, kad vieno kvadrato buto mieste ir namo rajone kaina skiriasi perpus – 4800 ir 2400 litų už kvadratą.

2. Nuosavas kiemas. Nuosavas žemės plotas prie namo garantuoja saugią erdvę vaikų žaidimams bei galimybę užsiauginti daržovių ar vaisių. Dėl šių priežasčių įsigyti namą, o ne butą nori ne tik jaunos šeimos, bet ir vaikus jau užauginę tėvai. „Žmonėms patinka leisti laisvalaikį gryname ore. Dauguma namų parduodami su 6–10 arų žemės plotu. Kotedžo kiemai dažniausiai mažesni – apie du tris arus“, – sako E. Narbuntovičius.

3. Namą išlaikyti pigiau nei butą. Išlaikyti 100 kv. m namą gali būti pigiau nei perpus mažesnį butą Vilniaus mieste. Senesnės statybos daugiabučiuose už šildymą gali tekti mokėti 9 Lt/kv. m daugiau ir vis tiek bus šalta. Jei namas gerai apšiltintas, komunalinės išlaidos žiemą gali būti gerokai mažesnės nei gyvenant bute.

4. Mažiau triukšmo ir daugiau laisvės triukšmauti. Nei senos, nei naujos statybos daugiabučiuose garso izoliacija nėra tobula. Bute visuomet girdisi, ar kaimynas aistringai žiūri krepšinį, ar garsiai klausosi muzikos. Tai vienas iš gyvenimo daugiabutyje trūkumų, kuriuos įžvelgia nuosavą namą pirkti pasiryžę žmonės. „Juos traukia ne tik tyla ir ramybė, bet ir galimybė patiems garsiai klausyti muzikos ar vidury nakties žiūrėti filmą ir nebijoti supykdyti kaimynų“, – sako E. Narbuntovičius.

5. Saugumas. Gyvenant atokiau nuo miesto centro, kur įvykdoma daugiausiai nusikaltimų, yra mažesnė tikimybė būti apiplėštam ar apvogtam. „Privačių namų kvartaluose ne tik gyvena mažiau žmonių, bet ir labai nedaug pravažiuoja ar pro juos eina. Priešingai nei miesto centre, kur žmonių sutelktumas gerokai didesnis. Kuo daugiau žmonių, tuo daugiau nusikaltimų. Šio faktoriaus, svarstydami gyventi bute ar name užmiestyje, žmonės taip pat nepamiršta“, – sako Domoplius.lt projekto vadovas E. Narbuntovičius.

6. Grynesnis oras. Privačių namų rajonai juosia miestą ir yra arčiau gamtos – miško, regioninio parko. Tai ypač aktualu didmiesčių gyventojams, kur vis dažniau susidaro smogas.

7. Visada yra kur pastatyti automobilį. Senos statybos daugiabučiuose nėra požeminio garažo. Ne vienam žmogui, sukant ratus aplink savo daugiabutį ir ieškant vietos automobiliui, nejučia šauna įvairių minčių, tarp jų ir pirkti namą.

„Nors idėja pirkti namą užmiestyje iš pirmo žvilgsnio – labai patraukli, būtina įvertinti, jog gerokai daugiau laiko teks praleisti automobilyje, vaikams bus sunkiau pasiekti mokyklą, daugiau laiko teks skirti buičiai – tvarkyti ir prižiūrėti kiemą. Perkant būstą visada svarbu nepasiduoti emocijoms ir tiksliai žinoti, ko nori ir tikiesi“, – sako E. Narbuntovičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder