RRT: padaugėjo incidentų elektroninėje erdvėje

RRT: padaugėjo incidentų elektroninėje erdvėje

Per šių metų antrąjį ketvirtį Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT) ištyrė 9 527 incidentus elektroninėje erdvėje - 29 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu 2014 metais.

Lyginant su 2015 m. pirmuoju ketvirčiu, iš interneto vartotojų gautų skundų skaičius sumažėjo 18,6 proc. Kaip ir 2015 m. pirmąjį ketvirtį, pusė visų incidentų kilo dėl kompiuterių naudotojų tinklo įrenginiuose esančių pavojingų saugumo spragų - 4 698 incidentai. Daug incidentų sukėlė kenkimo programinė įranga (virusai, Trojos arkliai) - 2 579 atvejai. Taip pat per nurodytą laikotarpį buvo užfiksuoti 1 278 informacinių sistemų užvaldymai. CERT-LT tyrimų duomenys rodo, kad dauguma aptiktų kompiuterių užvaldymo atvejų buvo atlikti automatizuotomis priemonėmis ir susiję su pažeidžiama įranga internete.

Palyginti su 2015 m. pirmuoju ketvirčiu, tris kartus sumažėjo elektroninių duomenų klastojimo atvejų (iki 83 vnt). Daugiausia buvo klastojami socialiniai tinklalapiai (facebook.com, vk.com), el. pašto sistemos (gmail.com, yahoo.com), el. atsiskaitymų svetainė paypal.com. Taip pat buvo klastojami Lietuvoje veikiančių bankų tinklalapiai. Pasinaudodami brukalu ar kitomis apgaulės priemonėmis, piktavaliai siūlydavo aplankyti suklastotas interneto svetaines siekdami išgauti prisijungimo slaptažodžius ar kitus konfidencialius duomenis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder