Patarimai, kaip pagerinti Wi-Fi signalą namuose

Patarimai, kaip pagerinti Wi-Fi signalą namuose

Stabilus interneto ryšys yra kritiškai svarbus aspektas, ypač kai nuo jo priklauso darbo ir mokymosi iš namų efektyvumas. Dažniausiai mūsų ryšio ir tinklo paslaugų tiekimo sutartyje yra nurodytas minimalus interneto veikimo greitis, tačiau niekas neužtikrina belaidžio ryšio veikimo diapazono namuose. Interneto tiekėjai pasiūlo maršrutizatorių ir vėliau dažnai paaiškėja, kad internetas veikia tik tam tikroje namų vietoje. Varlė.lt tinklo įrangos specialistai parengė kelis patarimus, kaip pagerinti Wi-Fi signalo veikimo diapazoną.

Kodėl maršrutizatorius gali turėti prastą Wi-Fi aprėptį?

Kokios dažniausiai pasitaikančios prasto Wi-Fi aprėpties  priežastys? Visų pirma, priežastis gali būti sienų ir lubų medžiaga. Pastebima, kad butuose su gelžbetoninėmis sienomis ir namuose, kur daug kambarių storomis sienomis, Wi-Fi aprėpties problemos yra dažnas atvejis. Kita priežastis gali būti susijusi su trukdžiais, kuriuos lemia kiti Wi-Fi tinklai. Šiuo atveju svarbus yra konkretaus tinklo naudotojų skaičius. Taip pat reikšmės turi maršrutizatoriaus ir tinklo plokštės kokybė ir kiti dalykai. Tačiau kaip išspręsti šias Wi-Fi signalo problemas?    

Būdai, kurie pagerins Wi-Fi diapazoną namuose

Vieta: kur statyti maršrutizatorių?

Visų pirma, Varlė.lt specialistai rekomenduoja pagalvoti apie geresnę maršrutizatoriaus pastatymo vietą. Kartais geresniam signalui tikrai tiesiog užtenka šiek tiek pakeisti įrenginio lokaciją. Pagrindinė taisyklė čia labai paprasta – maršrutizatorius turėtų stovėti arčiausiai centrinės namų vietos. Nereikėtų maršrutizatoriaus statyti ant grindų, geriausia jį pastatyti ant kokio nors baldo, tai pagerins bangų sklidimą. 

Ieškant tinkamos namuose vietos maršrutizatoriui labai praverčia įvairios programėlės, skirtos Wi-Fi signalo analizei. Nesudėtingai jas rasite internete ir įdiegsite savo išmaniajame telefone.

Kaip veikia Wi-Fi signalo stiprintuvas?

Jeigu gyvenate dideliuose namuose, deja, dažnai net geriausioje vietoje pastatytas maršrutizatorius nebus pajėgus užtikrinti vienodą duomenų perdavimo greitį visuose namų kampeliuose. Varlė.lt specialistai tokiais atvejais siūlo pagalvoti apie Wi-Fi signalo stiprintuvo įsigijimą. Kaip veikia signalo stiprintuvas? Tinklo kartotuvas gauna signalą iš pagrindinio maršrutizatoriaus, atitinkamai sustiprina jį ir perduoda toliau.  Skamba sudėtingai? Neverta dėl to jaudintis, nes šis sprendimas yra paprastesnis nei gali atrodyti. Įsigiję tokį įrenginį, jį tiesiog reikia prijungti prie elektros lizdo ir po kelių paprastų veiksmų galite mėgautis didesniu ryšio veikimo diapazonu.

Prieš perkant Wi-Fi ryšio stiprintuvą, Varlė.lt specialistai rekomenduoja pasidomėti jo parametrais. Jeigu namuose turite greitą internetą, o kartotuvas pasižymi silpnu praleidumu, tai gali tapti sumažėjusio interneto greičio priežastimi.

Kada reikėtų pagalvoti apie tinklo plokštės keitimą?

Jeigu maršrutizatorius stovi tinkamoje vietoje, o tinklo diapazonas dar nedžiugina, verta į šią problemą pažiūrėti iš kitos perspektyvos, t.y. ne iš signalo siųstuvo, o iš imtuvo, t.y. mūsų kompiuterio pusės. Už signalo priėmimą atsako antena ir tinklo plokštė.  Jeigu ji susiduria su tinkamu tinklo signalo priėmimu, verta pagalvoti apie jos pakeitimą našesniu modeliu.

Jeigu nenorite keisti tinklo plokštės arba nėra tokios galimybės, pagalvokite apie alternatyvą – išorinę tinklo plokštę. Tai nedidelis įrenginys, kuris dažniausiai prijungiamas prie USB lizdo. Tokios tinklo plokštės prijungimas yra labai paprastas, nes dažniausiai viskas, ko reikia – tai tiesiog įdėti plokštė įjungti ir įdiegti pridėtus valdiklius.

Wi-Fi kanalo pakeitimas

Vertėtų žinoti, kad belaidis tinklas veikia signalo perdavimu kelių kanaluose pagrindu. Tai galima puikiai matyti bet kuriame mobiliame įrenginyje įdiegus signalo stiprumo analizės programėlę. Maršrutizatorius, kurį gavome iš savo operatoriaus, siunčia signalą viename iš tų kanalų, tačiau deja, yra didelė tikimybė, kad šalia mūsų namų, kitas naudotojas taip pat turi maršrutizatorių, veikiantį tame pačiame kanale. Tokia situacija lemia, kad  signalai trukdo vienas kitam. Kaip pakeisti Wi-Fi tinklo kanalą? Paprasčiausias būdas yra susisiekti su savo operatoriaus techniniu skyriumi ir pateikti tokį prašymą. Dažniausiai operatoriai tai atlieka nuotoliniu būdu.

Belaidžio tinklo dažnio pakeitimas

Visi įrenginiai, kurie naudojasi belaidžiu Wi-Fi jungiamumu veikia 2,4 GHz dažnyje. Tai lemia, kad esant dideliam prijungtų prie tinklo įrenginių skaičiui, signalai gali patirti trukdžių. Tuo pačiu dažniu veikia mikrobangų krosnelės ar nuotoliniu būdu valdomi žaislai, tačiau nemaža dalis įrenginių jau palaiko 5 GHz dažnį, kuris paprastai būna mažiau apkrautas ir todėl čia mažesni trukdžiai.

Jeigu maršrutizatorius palaiko tiek 2,4 GHz, tiek 5 GHz, įrenginio administratoriaus skydelyje galima aktyvuoti šias abi reikšmes arba palikti tik didesnę. Antruoju atveju reikėtų įsitikinti, kad visi įrenginiai, kuriais naudojatės gali veikti 5 GHz dažniu, nes kitaip jungiamumas su jais nebus galimas. Juostos nustatymo parinktys paprastai būna belaidžio tinklo (angl. Wireless) skirtuke. Aprašymas, kur jį rasti paprastai pateikiamas maršrutizatoriaus instrukcijoje.

Kas yra Wi-Fi tinklo siųstuvai?

Žmonėms, kurie šiek tiek geriau išmano technologijas, galima rekomenduoti tinklo siųstuvus, dar žinomus kaip powerline. Ši technologija leidžia išplėsti Wi-Fi ar LAN tinklo diapazoną išnaudojant elektros maitinimo tinklą. PLC siųstuvas – tai mažas prietaisas, kuris dedamas į elektros lizdą. Šis sprendimas yra pakankamai brangus, tačiau efektyvus.

Kada reikalingas GSM signalo stiprintuvas?

Kartais atsitinka, jog naudotojas gyvena ten, kur nepasiekia joks interneto paslaugų teikėjas. Laimei, galima naudotis mobilaus ryšio teikiama interneto paslauga.  Tačiau jeigu ir  šis signalas namuose yra silpnas, rekomenduojama naudoti GSM signalo stiprintuvą. Šis įrenginys sustiprins ir pagerins duomenų perdavimo kokybę bei pašalins ryšio trukdžius.

Inovatyvūs „Mesh“ sistemų sprendimai

Pasak Varlė.lt specialistų, pastaruoju metu labai išpopuliarėjo „Mesh“ sistemos. Tai yra inovatyvus sprendimas, kuris efektyviai užtikrina greitesnį ir sklandesnį Wi-Fi tinklo veikimą namuose. Be tinklo našumo ir greičio padidinimo, „Mesh“ sistema taip pat aprūpina tinklo signalu taip vadinamas negyvas namų zonas. „Mesh“ sistemas sudaro signalo siųstuvai, kurie išdėstomi namuose. Jais paprasta naudotis, paprastai jie pasižymi konfigūracijos išmanaus telefono dėka galimybe. Šiandien tai vis dažniau naudojamas sprendimas tiek namų ūkiuose, tiek biuruose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder