Naujasis iPad: kas gi tai per paukštis?

Naujasis iPad: kas gi tai per paukštis?

Reikia manyti, jog korporacijai Apple pristačius „naująjį iPad“, visi jos konkurentai planšetinių kompiuterių rinkoje lengviau atsiduso: be ekrano su itin didele raiška ir 4G tinklų (kurie dar labai silpnai išplėtoti) palaikymo visas kitas naujoves galima laikyti evoliucinėmis, nieko iš esmės nekeičiančiomis. Greta naujojo iPad jo pirmtakas iPad 2 tikrai neatrodo kaip pasenęs produktas, kaip ir išmaniojo telefono iPhone 4S (lyginant su iPhone 4) atveju.

Spėliojimai apie įrenginio pavadinimą (iPad 3, iPad HD ar iPad 2S) visiškai nepasiteisino. Apple nusprendė naudoti tokią pačią vardų schemą, kokią ji naudoja Macbook, iMac, iMac mini ar Apple TV produktų linijoms – iPad nuo šiol pavadinime neturi versijos, o vartotojams siūloma orientuotis į išleidimo metus arba patikslinančią informaciją apie įrenginio kartą.

Procesorius A5X savo pirmtaką lenkia tik savo grafikos posisteme, kurią iš esmės išnaudos 4 kartus padidėjusios raiškos ekranas. GPU remiasi ta pačia Imagination Technologies PowerVR SGX543 grafika, tačiau jau ne dviem, o keturiais branduoliais (SGX543MP4+).

Beje, apie naująją grafiką Epic Games prezidentas Mike Capps atsiliepė labai pozityviai, pabrėždamas, jog Unreal Engine parodys naujajame iPad visą galią, o pabaigai pridūrė: „Naujas įrenginys turi daugiau atminties ir [palaiko] didesnę raišką, nei Xbox 360 ir PS3“. Jei tai nėra vien tik liaupsės, ateityje pamatysime tikrai vertų dėmesio žaidimų, kurie puikiai jausis naujuose planšetiniuose kompiuteriuose. Turbūt tokie Epic Games vadovo žodžiai turėtų dar labiau paspartinti Microsoft ir Sony išleisti naujas konsoles.

Apskritai Apple naujojo iPad technines charakteristikas atskleidžia labai pasirinktinai, todėl reikia manyti, jog skaičiavimo branduolių dalis SoC sistemoje liko praktiškai nepakitusi: 2 branduoliai su ARM Cortex-A9 architektūra ir 1 GHz taktiniu dažniu (galbūt šiek tiek daugiau). Apple A5X niekaip negalima laikyti naujos kartos procesoriumi – šaltinių teigimu, mikroschemos gamyba vykdoma, naudojant tą patį 45 nm technologinį procesą, kaip ir A5 atveju.

Tai turėtų patvirtinti ir nuo 25 Wh iki 42,5 Wh padidėjusi ličio polimerų baterijos talpa, nors autonominio darbo trukmė liko ta pati. Įdomu tai, jog Apple pavyko išlaikyti beveik nepakitusius įrenginio matmenis ir svorį. Korpuso storis padidėjo 0,6 mm iki 9,4 mm, o svoris padidėjo vos 50 g iki 652 g.

Operatyvios atminties talpa, kaip ir CPU parametrai, nepranešami. Vis tik reikia manyti, jog naujajame iPad įdiegta daugiau, nei 512 MB, kadangi padidėjusi ekrano raiška padidina reikalavimus ne tik procesoriui, bet ir operatyviajai atminčiai.

Iš kitų standartų galima paminėti Wi-Fi 802.11a/b/g/n, patobulintos ir energetiškai efektyvesnės technologijos Bluetooth 4.0 palaikymas. Mobilusis ryšys – tai 4G LTE (700, 2100 MHz), 3G CDMA EV-DO Rev. A (800, 1900 MHz), UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz), GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz). Įdomu tai, jog palaikoma sparta siekia 73 Mbit/s (LTE), 42 Mbit/s (DC-HSDPA) ir 21,1 Mbit/s (HSPA+).

Naujos kartos Retina Display ekrano su IPS matrica naudojimas suteikė galimybę pasinaudoti 2048 х 1536 raiškos (264 ppi) privalumais. Pats ekranas turi oleofobinį padengimą, kuris neleidžia kauptis pirštų atspaudams. Senosios aplikacijos automatiškai išsitampys, tuo tarpu standartinės Apple aplikacijos jau „protingesnės“, t.y. prie naujosios raiškos yra adaptuotos.

Deja, bet funkcija AirPlay Mirroring apribota HD 720p raiška net naujojo, trečios kartos Apple TV priedėlio atveju.

Kaip nekeista, pagrindiniu naujojo iPad privalumu tapo kamera iSight su auto fokusavimo sistema (ir fokusavimu paspaudus mygtuką), gavusią 5 megapikselių raiškos sensorių, naudojantį BSI technologiją, penkių elementų objektyvą su infraraudonųjų spindulių filtru ir f/2.4 diafragma. Faktiškai, kamera turi tokią pačią optikos sistemą, kaip ir iPhone 4S, tačiau labiau pritaikyta filmavimui ir fotografavimui, nors iš tokio įrenginio šito vartotojai tikėtųsi (galbūt) mažiausiai.

Tiesa, už kamerą su tokia raiška Apple reikėtų padėkoti: kaip masinis ir itin populiarius produktas, norisi tikėti, iPad įtikins vartotoją, jog kokybė ne megapikseliuose kiekyje slypi. Jei vis tik Apple to padaryti su naujuoju iPad nepavyks, konkurentai netruks tuo pasinaudoti – juk Nokia jau turi telefoną su 41 MP kamera, tai kodėl to negalėtų padaryti aršiausias Apple konkurentas Samsung savo naujuose Galaxy Tab.

Trečios kartos iPad kamera leidžia įrašyti vaizdo medžiagą Full HD 1080@30p režimu, gali būti panaudota programinė stabilizacija bei įvairios triukšmų naikinimo technologijos. Priekinėje dalyje kamera FaceTime išliko ta pati – VGA.

Apple nesiryžo įdiegti asmeninio asistento Siri, vietoj šios technologijos bus prieinamas teksto diktavimas balsu, kurį bus galima naudoti, iškvietus į ekraną klaviatūrą. Tiesa, palaikomas standartinis, kaip ir Siri atveju, kalbų rinkinys: anglų, prancūzų, vokiečių, o taip pat japonų.

Su naujojo iPad pasirodymu kompanija iš Kupertino pristatė iOS 5.1, eilę atnaujintų aplikacijų, taip pat išskirtines programas ir žaidimus, skirtus pademonstruoti naujojo produkto privalumus ir pranašumus.

Apie kainas ir debiuto prekyboje datas jau rašėme, tačiau pasikartosime dar kartą: $499 už 16 GB versiją, $599 – už 32 GB versiją, $699 – už 64 GB versiją. Modifikacija su 4G moduliu atitinkamai kainuos $629, $729 ir $829. Užsakymai priimami jau šiandien, o prekyboje iPad 3 pasirodys kovo 16 d., pirmiausia JAV, Kanadoje, D. Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Japonijoje, Hong Konge, Singapūre ir Australijoje. Kovo 23 d. prekyba prasidės dar 26 šalyse (Lietuvos tarp jų, deja, nėra, o labai norintiems teks važiuoti kaimyninę Lenkiją).

Naujasis iPad: kas gi tai per paukštis?

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder