"Gemius" diegia naują mobilaus srauto matavimo metodologiją

"Gemius" diegia naują mobilaus srauto matavimo metodologiją

Interneto naudojimo mobiliuosiuose įrenginiuose mastai Vidurio ir Rytų Europoje sparčiai auga – jo srautas regione per metus padidėjo daugiau nei 2.5 karto. Atsižvelgdama į augantį išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių populiarumą, tarptautinė tyrimų bendrovė „Gemius“ ruošiasi diegti naują mobilaus srauto matavimo metodologiją.

Interneto mobiliuose įrenginiuose vartotojų skaičius Vidurio ir Rytų Europos šalyse sparčiai auga. Vidutinis mobilių puslapių peržiūrų procentas siekia 3,8%, o srauto apimtis per metus išaugo daugiau nei dvigubai (remiantis „gemiusTraffic“ 2010 gruodžio – 2011 gruodžio mėn. duomenimis). Vengrija yra puikus interneto naudojimo mobiliuose įrenginiuose populiarėjimo pavyzdys, kadangi šioje šalyje per metus mobilių puslapių peržiūrų skaičius patrigubėjo (remiantis „gemiusTraffic“ 2010 gruodžio – 2011 gruodžio mėn. duomenimis). Vengrai šiuo metu sugeneruoja beveik 100 milijonų mobilių puslapių peržiūrų per mėnesį. Augimo tempams įtakos turi didėjantis naudojimasis tiek išmaniaisiais telefonais, tiek planšetiniais kompiuteriais.

Kaip komentuoja Kšyštofas Rosinskis, Tyrimų ir plėtros projektų vadovas „Audience“ departamente: „Dėl didėjančių raiškos galimybių vartotojai vis labiau domisi planšetiniais kompiuteriais, kurie skatina grįžti prie įprastinių svetainių (tokių, kokias paprastai naršome kompiuteryje), nors kartu suteikia galimybę pasiekti ir jų mobilias versijas. Šiuo metu tradicinių svetainių puslapių peržiūrų, sugeneruotų planšetiniuose kompiuteriuose Vidurio ir Rytų Europoje, dalis skaičiumi gerokai pranoksta svetainių, kurių turinys pritaikytas mobiliems įrenginiams, peržiūras. Ir ši tendencija neabejotinai tęsis."

Norint ypatingai tiksliai išmatuoti visą mobilų srautą, būtina fiksuoti ir slapukų nepriimančių naršyklių duomenis. Siekdama atlikti dar tikslesnius tyrimus nei iki šiol, „Gemius“ sukūrė naują tyrimų metodologiją, kuri suteiks tokią galimybę. Pagrindinis naujai atliekamų tyrimų tikslas yra pateikti išsamiausią rinkos apžvalgą ir identifikuoti visus mobiliuose įrenginiuose naršančius vartotojus, nepaisant to, kokia operacine sistema jie naudojasi. Danijoje yra atliekami bandomieji matavimai, kurių pirmieji rezultatai parodė dvigubai didesnį lankytojų skaičių nei ankstesni matavimai. Pagrindinė tokio augimo priežastis – į statistiką buvo įtraukti ir iOS naudojantys įrenginiai, kurių skaičius Danijoje yra itin didelis.

Slapukais paremta metodologija buvo nepakankamai efektyvi, kadangi į tyrimą nebuvo įtraukiama statistika iš mobilių įrenginių, naudojančių iOS operacinę sistemą, kuri blokuoja trečiosios šalies slapukus. Naujoji metodologija remiasi ir HTML5 standartu, kurį palaiko dauguma „Apple“ įrenginiuose naudojamų naršyklių, tokių kaip „Safari“. „Apple“ yra pirmaujantis mobiliųjų įrenginių gamintojas Vidurio ir Rytų Europoje, o šiais įrenginiais sugeneruojamas mobilus srautas yra itin ženklus (2 pav.). Taigi kilo būtinybė įtraukti šių įrenginių duomenis į statistiką ir taip išvengti duomenų iškraipymo, kuris vyksta dėl didėjančio slapukus blokuojančių įrenginių naudojimo masto. Tai tampa įmanoma apjungiant įprastus slapukų identifikatorius su identifikatoriais, kurie saugomi taip vadinamoje „localStorage“ (viename iš HTML5 elementų). Net ir ne „Apple“ įrenginiuose gali kilti panašių problemų ateityje, tačiau, įdiegus šią inovaciją, išsami informacija apie visą interneto vartojimą mobiliuosiuose įrenginiuose bus lengvai surenkama ir prieinama.

Pilnai įdiegus naują mobilaus srauto matavimo metodologiją Danijos rinkoje, „Gemius“ ketina diegti ją ir kitose Vidurio ir Rytų Europos šalyse. Naujosios metodologijos naudojimas Lietuvos rinkoje – jau artimiausiu metu. Su „gemiusMobile“ įrankiu bus matuojamas mobilus srautas, apimantis mobilias aplikacijas, mobilias svetainių versijas, WAP svetaines ir įprastas svetaines, naršomas mobiliais įrenginiais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder