Augant el. bankininkystės naudojimui, spurtavo ir „Smart-ID“

Augant el. bankininkystės naudojimui, spurtavo ir „Smart-ID“

Per praėjusius du karantino mėnesius didėjo naudojimasis el. bankininkystės ir kitomis elektroninėmis paslaugomis, o ypač sparčiai augo populiariausio tapatybės patvirtinimo įrankio internete „Smart-ID“ naudojimas.

Lietuvos bankų asociacija (LBA) skaičiuoja, kad prisijungimų prie savo el. bankininkystės paskyrų skaičius, palyginti karantino, kuris buvo įvestas kovo 16 d., laiką ir atitinkamą laikotarpį prieš metus, didėjo vidutiniškai apie 13 proc. Asociacijos duomenimis, vidutiniškai apie 50 proc. Lietuvos bankų klientų jungdamiesi prie savo paskyrų naudojasi programėle „Smart-ID“, kiti – mobiliuoju parašu, generatoriais ir, priklausomai nuo banko, kortelių sprendimais su papildomu autentifikavimu arba keliais skirtingais prisijungimo būdais.

„Šalyje veikiantys bankai operatyviai prisitaikė prie neįprastos situacijos, užtikrindami saugų ir sklandų nuotolinį paslaugų teikimą savo klientams. Per karantiną daugelis asmeniškai patyrėme, kokios patogios bei reikalingos yra elektroninės paslaugos bei atsiskaitymai. Manome, kad šis spurtas paskatins tolesnę nuotolinių paslaugų plėtrą bei populiarumą – taip pat ir tose gyventojų grupėse, kurios iki šiol jomis naudojosi mažiau. Augant elektroninių finansinių paslaugų naudojimui, saugumo rekomendacijos nesikeičia ir galioja visiems be išimties. Svarbiausia yra rūpestingai saugoti savo asmeninius duomenis ir tvirtinti tik tas operacijas, kurias inicijavote patys“, – sakė Mantas Zalatorius, LBA prezidentas.

„Smart-ID“ programėles paslaugą trijose Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – prieš daugiau kaip trejus metus pasiūliusios bendrovės „SK ID Solutions“ duomenimis, su ja atliekamų operacijų skaičius, palyginti atitinkamus pernai ir šių metų mėnesius, augo daugiau kaip 1,5 karto. Pavyzdžiui, 2019 m. kovą atlikta 35 mln. operacijų, o šių metų kovą – 58 mln. (augo 65 proc.), balandį, atitinkamai, – 37 mln. ir 57 mln. (augo 54 proc.).

„Jungtis prie savo banko ir kitų elektroninių paslaugų internete su „Smart-ID“ ypač populiaru Lietuvoje – palyginti pernai ir šių metų kovą tokių operacijų daugėjo net 75 proc., nuo 12 mln. iki 21 mln., – teigia Viktoras Kamarevcevas, „SK ID Solutions“ verslo vadovas Lietuvoje. – Augo ir „Smart-ID“ naudotojų skaičius trijose Baltijos šalyse – pernai šiuo metu jų buvo 1,96 mln., o šiemet – 2,67 mln., iš kurių Lietuvoje, atitinkamai, – 0,81 mln. ir 1,25 mln.“

Nors „Smart-ID“ Lietuvoje dažniausiai naudojama prisijungti prie el. bankininkystės paskyrų, šis autentifikavimo įrankis vis populiaresnis jungiantis prie kitų finansinių institucijų, o taip pat „Ignitis“, „INVL Asset Management“, „Mandatum Life Insurance“, „Aviva“ ir kitų draudimo, pensijų bei prekybos ir paslaugų platformų.

V. Kamarevcevas atkreipia dėmesį, kad „Smart-ID“ populiarumą augino ir šiemet įdiegtos papildomos funkcijos. Pavyzdžiui, nuo vasario 26 d. „Smart-ID“ paskyrą jos naudotojai atsinaujinti, prasitęsti ar įsidiegti į naują telefoną gali neišeidami iš namų – pasinaudoję biometrinio autentifikavimo galimybe ir mobiliajame įrenginyje įdiegta „Smart-ID“ programėle.

„Biometrinių duomenų atpažinimo funkcija visiems „Smart-ID“ programėlės naudotojams leidžia neišėjus iš namų atnaujinti pasibaigusias paskyras, nes jos galioja trejus metus, susikurti naujas pasikeitus telefoną, o taip pat riboto funkcionalumo paskyrą „Smart-ID Basic“ pasikeisti į visateisę „Smart-ID“, – pasakoja V. Kamarevcevas. – Naująja funkcija nuo jos įdiegimo kiekvieną savaitę pasinaudoja apie 8 000 „Smart-ID“ naudotojų.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder