Zuikiams - euro malonė

Zuikiams - euro malonė

Nuo kitų metų litus pakeisiantis euras tikrai bus naudingas bent jau vienai visuomenės grupei - įvairiausiems prasižengėliams. Jiems reikės mokėti mažesnes baudas nei tuo atveju, jei litas ir toliau būtų likęs apyvartoje.

Tarp sulauksiančių tokios malonės atsidurs ir autobusų zuikiai. Jiems minimali bauda sumažės 38 euro centais (1,31 lito), o maksimali - 96 euro centais (3,31 lito).

Baudų surenkama mažiau

Įsigaliojus reikalavimui visas kainas skelbti dviem valiutomis uostamiesčio autobusuose buvo atsiradusi informacija, jog bauda už važiavimą siekia nuo 60 (17,38 euro) iki 100 litų (28,96 euro). Visgi netrukus visuose autobusuose eurocentai buvo paslėpti - užtušuoti, užklijuoti nepermatomomis juostomis ir t. t.

Aiškindamas tokių terlionių priežastį VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) direktorius Gintaras Neniškis tvirtino, kad vežėjai, atsakingi už informacijos skelbimą autobusuose, iš pradžių neįsigilino į visus euro įvedimą reglamentuojančius teisės aktus.

"Pasirodo, kad baudos turi būti apvalinamos į mažąją pusę, iki eurų. Tai ir buvo padaryta", - sakė G. Neniškis.

Anot jo, KKT dėl tokios malonės zuikiams finansinių nuostolių nepatirs, nes visos baudos yra pervedamos į valstybės biudžetą.

G. Neniškio teigimu, lyginant 2012 ir 2013 metus, zuikių autobusuose sumažėjo tik apie 1 proc. - nuo 4 079 iki 4 033.

"Panašu, kad jau priartėjome prie ribos, kai variantas geriau mokėti baudą, o ne įsigyti bilietą, kaip būdavo anksčiau, nebeapsimoka. Kur kas sparčiau mažėjo pervestų baudų sumos. 2012-aisiais buvo pervesti 165 973 litai, o pernai - 126 377,9 lito. Tai rodo naują tendenciją, kad teismai dažniau tokiems pažeidėjams skiria nebe baudas, o viešuosius darbus, arba išieškoti iš tokių asmenų baudų nėra galimybių", - sakė KKT vadovas.

Savivaldybei - nuostolis

Savivaldybė dėl tokio įpareigojimo pajamų gaus mažiau, nes į jos biudžetą patenka baudos, skiriamos tiems, kurie nesusimokėjo už automobilio stovėjimą apmokestintoje zonoje.

Pasak Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, dabar už tokį prasižengimą, jei žmogus nepasirenka susimokėti užmaršumo mokesčio, yra skiriama nuo 80 (23,17 euro) iki 140 litų (40,55 euro) bauda. Pirmą kartą taip prasižengęs žmogus gali sumokėti pusę minimalios baudos - 20 Lt (5,79 euro).

"Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimo projekte rašoma, kad tokia bauda nuo kitų metų turėtų siekti 23-40 eurų, tad baudos tokiu atveju nežymiai mažėtų", - sakė K. Vintilaitė.

Tad, Seimui patvirtinus tokias kodekso pataisas, ignoruojantieji automobilių rinkliavą kitąmet atsipirks 17, 55 ir 79 euro centais mažesnėmis baudomis. Atitinkamai - 0,59, 1,9 ir 2,73 lito mažiau.

Informacija

Vyriausybė prieš porą savaičių jau pritarė Teisingumo ministerijai parengtų teisės aktų, numatančių baudų ir kai kurių mokesčių mažėjimą, projektams.
"Keičiant piniginių baudų ir žyminio mokesčio dydžius iš litų į eurus, faktiškai mokėtinų sumų siūloma nedidinti - pritarus projektams jos netgi nežymiai mažėtų, kadangi įstatymų projektuose sumos nustatytos sveikų eurų tikslumu, mokėtojų naudai nubraukiant centus", - cituotas teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder