Tęsiame pažintį su euro monetomis (3)

Tęsiame pažintį su euro monetomis (3)

Jau daugiau nei mėnuo, kai mūsų piniginėse skamba mūsų akiai naujos ir neįprastos euro monetos. Neblėstant susidomėjimui, "Vakarų ekspresas" toliau tęsia pažintį su naująja valiuta. Šį kartą pristatome, kokios monetos mūsų piniginėse gali atsirasti susibėrus saują 50, 20 ar 10 centų. Spausdiname tik tų monetų atvaizdus, kurie skiriasi nuo stambesnių 1 ar 2 eurų monetų.

Europos centrinis bankas skaičiuoja, jog šiuo metu visoje Europoje cirkuliuoja per 28,6 mlrd. 50, 20 ir 10 centų monetų. Daugiausia apyvartoje - 10 centų monetų, kurių priskaičiuojama net 13 milijardų. Kiek mažiau - 10 mlrd. - 20 centų monetų, o likusios - 50 centų monetos.

Auksinio atspalvio monetos kaldinamos iš specialaus metalo, vadinamo "Šiaurės auksu". Nors ir turi aukso spalvą bei pavadinimą, monetose nėra nė gramo tauriojo metalo. Metalas išgaunamas suliejus varį, aliuminį, cinką ir alavą.

Šis lydinys naudojamas ne tik euro centų monetoms, tačiau ir kitų valiutų pinigams kaldinti. Žinomiausia moneta, pagaminta iš vadinamojo Šiaurės aukso - švedų 10 kronų, kadangi būtent švedai šiam lydiniui ir suteikė tokį pavadinimą.

Metalo lydinys ir pavadinimas yra saugomas autorinių teisių. Jį itin sudėtinga pagaminti, todėl yra naudojamas tik monetų kalyboje. Monetkaliai teigia, jog unikalus metalų lydinys saugo smulkesnes monetas nuo padirbinėjimo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder