Sumažinta Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyva

Sumažinta Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyva

Tarptautinė kreditų reitingų agentūra „DBRS Morningstar“ pakeitė Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyvą iš teigiamos į stabilią, tačiau Lietuvai suteiktas A reitingas liko nepakeistas, penktadienį pranešė Finansų ministerija.

Savo sprendimą „DBRS Morningstar“ grindė neigiamu koronaviruso pandemijos poveikiu Lietuvos ekonomikai, fiskaliniams bei valstybės skolos rodikliams artimiausiu laikotarpiu.

Finansų ministerijos teigimu, nuo 2009 metų Lietuva diversifikavo savo ekonomikos struktūrą ir padidino ekonomikos atsparumą. 2019 metais šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas buvo vienas iš didžiausių euro zonoje – 3,9 proc.

„Teigiamas valdžios sektoriaus balanso pokytis pastaraisiais metais ir sukaupti finansiniai rezervai suteikė fiskalinės erdvės, kuri leido įgyvendinti neigiamą COVID-19 poveikį ekonomikai mažinančias priemones. Tačiau dėl pandemijos sustabdyta ekonominė veikla šiemet vis tiek lems BVP smukimą, deficito ir valstybės skolos padidėjimą“, – rašoma pranešime.

„DBRS Morningstar“ Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyvą paskutinį kartą buvo pagerinusi šių metų sausį – iš stabilios į teigiamą. Dėl koronaviruso krizės daugumai šalių pastaruoju metu peržiūrimos ir keičiamos kredito reitingo perspektyvos.

Finansų ministerija teigia, kad skolinimosi reitingai gali būti pažeminti, jei dėl dabartinės krizės makroekonominis disbalansas bus didesnis nei prognozuojama ir jei ilguoju laikotarpiu nepavyks suvaldyti valstybės skolos santykio su BVP augimo.

Atitinkamai reitingo pakėlimą gali lemti veiksmingos fiskalinės politikos priemonės, mažinančios pandemijos neigiamas pasekmes bei užtikrinančios tvarius finansus ilguoju laikotarpiu.

Kita tarptautinė kreditų reitingų agentūra „Moody‘s“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A3 (teigiama perspektyva), „Standard & Poor‘s“ (S&P) – A (stabili perspektyva), „Fitch“ – A- (teigiama perspektyva).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder