Lietuvos banko vadovas ramina gyventojus dėl euro kurso ir klastočių

Lietuvos banko vadovas ramina gyventojus dėl euro kurso ir klastočių

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigia, kad gyventojai neturėtų nerimauti dėl žemo euro kurso dolerio atžvilgiu, nes jis didina Lietuvos konkurencingumą pasaulyje. V. Vasiliausko teigimu, suklastotų eurų kiekis šalyje šiuo metu yra visiškai nereikšmingas.

"Puiku, kad euras krinta, mūsų eksportui tai yra gera žinia. Pati naftos kainos tendencija, kurso koregavimasis nėra tokiai eksportuojančiai šaliai kaip Lietuva bloga žinia. Be jokios abejonės, tai yra susiję su defliaciniais procesais, kurie didžiąją šių metų dalį vyraus euro zonoje, bet, sakyčiau, kad mūsų atveju tai nėra blogai", - sakė V. Vasiliauskas.

ELTA primena, kad sausio 8 dieną euras dolerio atžvilgiu nukrito iki rekordinių žemumų - iki 1,176 dolerio už eurą, vėliau kursas šiek tiek kilo. "Bloomberg" duomenimis, šiuo metu už vieną eurą galima nupirkti 1,1803 dolerio.

"Lietuvos ekonomikos pagrindas yra kuriamas eksportu. Lietuvos įmonėms, kurios eksportuoja savo produkciją, susidaro galimybė lengviau konkuruoti pasaulinėje rinkoje, - V. Vasiliausko nuomonei pritarė ir Premjeras Algirdas Butkevičius. - Aš čia nematau Lietuvai jokių grėsmių, bet eksportuotojams tai yra instrumentas įeiti į naujas rinkas".

Lietuvos banko valdybos pirmininko teigimu, šalyje šiuo metu užfiksuota apie 30 suklastotų eurų atvejų, o dažniausiai padirbinėjamos 20 ir 50 eurų kupiūros.

"Kiekiai yra niekingai maži. Iliustracijai galiu pasakyti, kad per 2013 metus mes esame susidūrę su 500-600 atvejų padirbtų litų", - sakė V. Vasiliauskas.

Anot V. Vasiliausko, gyventojai turėtų atidžiau elgtis su naująja valiuta, ypač disponuojant didesnėmis eurų sumomis.

"Be abejo, tai yra naujas pinigas, nauja valiuta, todėl jei kalbama apie didesnes sumas, tikrai tikrinčiau, tikrai eičiau į banką ir naudočiau priemones, kurios leidžia atskirti klastotę nuo tikro pinigo. O šiaip, reikia daugiau atidumo", - aiškino V. Vasiliauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder