Klaipėdiečiai domėjosi euro įvedimo aktualijomis

Klaipėdiečiai domėjosi euro įvedimo aktualijomis

Klaipėdoje vykusiame euro seminare gyventojai ir verslo atstovai aktyviai domėjosi jiems rūpimais praktiniais euro įvedimo klausimais. Valstybės institucijų atstovai daugiausia klaipėdiečių klausimų sulaukė dėl litų keitimo į eurus galimybių, viešojo transporto bilietų ir įvairių kuponų galiojimo laiko bei kitų klausimų.

Seminaruose aktualius klausimus aptarė Finansų ministerijos, Ūkio ministerijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir kiti atstovai.

Seminare buvo akcentuota, kad mokesčiai už komunalines paslaugas (šildymo, dujų, elektros, šiukšlių išvežimo) ir kitų kasdienių paslaugų kainos turi būti perskaičiuojamos taikant nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą – 3,45280 lito už vieną eurą. Informacija apie energijos ir paslaugų kainas litais ir eurais bei mokėtinas sumas paslaugų teikėjai turi nurodyti tose pačiose sąskaitose ar mokėjimo pranešimuose arba prie jų pridedamame papildomame lape.

Keleivių vežimo tolimojo, priemiestinio ir vietinio susisiekimo maršrutais bilietais, kurių vertė nurodyta litais, bus galima naudotis dar dvejus metus nuo 2015 m. sausio 1 dienos. Tai pat dvejus metus nuo euro įvedimo dienos bus galima naudotis pašto mokos ženklais, kurių vertė nurodyta litais.

Atkreiptas dėmesys, kad darbo užmokestis, pensija, kitos socialinės apsaugos išmokos litais nuo euro įvedimo dienos bus perskaičiuojami į eurus pajamų gavėjo naudai. Darbo sutartyse nustatyti darbo užmokesčio dydžiai litais nuo euro įvedimo dienos perskaičiuojami į eurus darbuotojo naudai apvalinant iki euro cento. Pavyzdžiui, jeigu darbo sutartyje nustatytas darbo užmokestis buvo 1540 LTL, po euro įvedimo jis būtų 446,02 EUR (1 540 : 3,45280 = 446,01482... = 446,02 EUR). Verslo ir organizacijų atstovams paaiškinta, kad keisti darbo sutarčių vien tam, kad darbo užmokestį išreikštų eurais, nereikia. Visos iki šiol sudarytos darbo sutartys liks galiojančios ir be tokių pakeitimų, nes konvertavimas turi būti atliktas automatiškai.

Seminare pabrėžta, kad grynieji pinigai nebus keičiami nei namuose, nei gatvėje. Tad gyventojams patartina būti budriems ir neapsigauti, jeigu jų namuose apsilankę, telefonu paskambinę ar kitaip susisiekę asmenys siūlytų registruoti litų banknotus, santaupas litais keisti į eurus ir pan. Jokios valstybės institucijos ar bankai pinigų laikomų namuose ar sąskaitose "nesurašinės", todėl įtariant klastą vertėtų nedelsiant pranešti policijai.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. grynieji litai nemokamai bus keičiami į eurus tik Lietuvos banko valdybos patvirtintose 690 finansų institucijose. Komerciniai bankai litus į eurus keis nemokamai 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos – iki 2015 m. birželio 30 d. Dar pusmečiu ilgiau, t. y. iki 2015 m. gruodžio 31 d., nemokamai litų banknotus į eurus keis dalis komercinių bankų padalinių – visų apskričių centruose ir kai kuriuose kituose miestuose. AB "Lietuvos paštas" ir kai kurios kredito unijos litus į eurus nemokamai keis 60 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo, t. y. iki 2015 m. kovo 1 d. Tuo tarpu Lietuvos bankas litus į eurus keis neribotą laiką.

Euro įvedimo dieną pinigų sumos visose kredito ir elektroninių pinigų įstaigų sąskaitose litais neatlygintinai bus perskaičiuotos į eurus, taikant neatšaukiamai nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą – 3,45280 lito už vieną eurą.

Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą inicijavusi Ūkio ministerija tikisi, kad prie memorandumo prisijungs ir jame numatytų principų laikysis dauguma Klaipėdos regiono verslininkų, savivaldybių ir jų kontroliuojamų įmonių. Pasirašydamos memorandumą įmonės, organizacijos ir individualia veikla užsiimantys asmenys pasižada sąžiningai apvalinti ir rodyti kainas bei jų nekelti, motyvuodami euro įvedimu.

Verslo subjektai, prisijungę prie memorandumo, įgyja teisę naudotis specialiai šiam tikslui sukurtu logotipu "Perskaičiuota sąžiningai" ir juo pažymėti prekybos ir paslaugų teikimo vietas, naudoti jį rinkodaros tikslais ir taip informuoti vartotoją, kad laikosi memorandume nustatytų principų. Prisijungusiųjų prie memorandumo sąrašas yra skelbiamas interneto tinklalapyje www.euras.lt.

Tuo tarpu gyventojai, pastebėję pažeidimus dėl kainų perskaičiavimo, jų žymėjimo prekybos ir paslaugų teikimo vietose, gali pranešti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai tel. (8 5) 262 6760.

Šį mėnesį informaciniai seminarai jau buvo surengti Marijampolės, Tauragės, Jurbarko, Pagėgių, Šilalės, Klaipėdos, Neringos bei Gargždų gyventojams ir verslininkams. Lapkritį informaciniai seminarai taip pat vyks Palangoje, Kretingoje, Klaipėdoje, Skuode, Plungėje, Rietave, Telšiuose, Raseiniuose, Kaune bei Garliavoje. Rugsėjo-gruodžio mėnesiais numatyta surengti mažiausiai 70 euro seminarų gyventojams ir tiek pat verslo atstovams kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje.

Seminarų apie euro įvedimą ciklas – rugpjūčio pabaigoje pradėtos Euroturo programos dalis. Šios programos metu informaciniai renginiai buvo organizuojami ir atvirose erdvėse – po Lietuvą keliavusio specialia euro simbolika papuošto Eurobuso komanda per du su puse mėnesio aplankė visas Lietuvos savivaldybes ir kvietė gyventojus susipažinti su praktiniais euro įvedimo aspektais, dalyvauti interaktyviose edukacinėse veiklose. Finansų ministerijos koordinuoto Eurobuso turo metu, kaip ir buvo suplanuota, įvyko 180 renginių – kiekvienoje savivaldybėje aplankyta bent po tris jai priklausančias vietoves. Eurobuso stotelėse sulaukta apie 10 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Išsamią informaciją apie euro seminarus galima rasti interneto svetainėje www.euras.lt. Lietuvos gyventojams aktuali informacija apie eurą taip pat teikiama nemokama telefono linija 8 800 34528.

Euras Lietuvoje įvedamas nuo 2015 metų sausio 1 dienos. Lietuva taps devynioliktąja euro zonos nare.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder