G. Nausėda pasirašė įstatymą dėl vienkartinės 200 eurų išmokos

G. Nausėda pasirašė įstatymą dėl vienkartinės 200 eurų išmokos

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymą dėl Seimo patvirtintos vienkartinės 200 eurų išmokos pensininkams, socialiai remtiniems žmonėms bei ieškantiems darbo.

Juo, kaip teigia Prezidentūra, siekiama krizės akivaizdoje pagerinti šių visuomenės grupių padėtį ir suteikti papildomą stimulą ekonomikai.

ELTA primena, kad Seime patvirtintas beveik 931,7 mln. eurų pagalbos priemonių paketas verslui, darbuotojams, nepasiturintiems asmenims ir pensininkams.

Planuojama, kad šie pinigai gavėjus pasiektų rugpjūčio mėnesį.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo išmokėti skirtingas vienkartines išmokas visiems šalies vaikams bei laikinai mažinti mokesčius dirbantiesiems. Pasak jo, atsižvelgiant į šalies ūkio situaciją koronaviruso pandemijos sukeltos krizės metu būtinos greitai veikiančios ekonomikos skatinimo priemonės. Todėl, argumentuoja Prezidentūra, ketinama teikti teisėkūros pasiūlymus, orientuotus į reikšmingą paramą šeimoms su vaikais ir laikiną mokesčių mažinimą dirbantiesiems.

Kaip informuoja Prezidentūra, šalies vadovas siūlys Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

„Dėl prognozuojamo ekonomikos nuosmukio Lietuvai vėl kyla didelio nedarbo ir emigracijos grėsmė. Tačiau kitaip nei prieš dešimtmetį, dabartinę krizę pasitinkame nepalyginamai stipresni. Turime ne tik jaustis stipresni, bet ir nedelsdami tai įrodyti konkrečiais veiksmais. Mums reikalingos paprastos ir greitai veikiančios ekonomikos skatinimo priemonės, kurios laikinai padidintų dirbančiųjų pajamas, skatintų vartojimą ir padėtų išsaugoti darbo vietas“, – Prezidentūros pranešime cituojamas šalies vadovas.

Siūlo mažinti GPM tarifą ir ankstinti NPD didinimą

Po pastarąją savaitę vykusių diskusijų su premjeru Sauliumi Skverneliu prezidentas G. Nausėda, praneša Prezidentūra, taip pat teiks įstatymo pataisą, kuria siūloma laikinai –iki metų pabaigos – sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio (iki 4000 eurų bruto).

Siekdamas papildomai padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, šalies vadovas taip pat siūlys ankstinti numatytą neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

Tokiu būdu mažiausiai pajamų gaunančias šeimas parama pasiektų trimis kanalais – laikinai mažinant pajamų mokesčius dirbantiesiems, didinant NPD ir skiriant papildomas vienkartines išmokas vaikams. Bendra šių priemonių vertė siektų apie 500 mln. eurų.

„Ekonomikos skatinimo priemonių naudą turi pajusti ir mažiausias pajamas gaunantys Lietuvos gyventojai, ir sąžiningai mokesčius mokanti vidurinioji klasė, nuo kurios priklauso šalies ateitis. Dabar yra tas metas, kai valstybė turi aiškiai pasakyti, kad nieko nepaliks bėdoje. Šiandien turime padėti pamatus pasitikėjimui, kuris sujungtų visuomenės ir valdžios institucijų jėgas tvaresniam bendram darbui ateityje“, – sakė prezidentas G. Nausėda.

Pasak šalies vadovo, jį pozityviai nuteikė ankstesnė patirtis diskutuojant su Vyriausybe ir Seimu, kai pavyko operatyviai suderinti Prezidentūros inicijuotą paramą mikroįmonėms.

„Jau įsitikinome, kad krizės sąlygomis galime rasti sutarimą dėl būtiniausių sprendimų. Esu tikras, kad galime sutarti ir dėl to, jog siekiant įveikti netipinę krizę reikalingos netipinės ir greitai veikiančios priemonės“, – sakė prezidentas.

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime, vadovo teikiamas ekonomikos skatinimo planas gimė intensyviose diskusijose su ekonomikos Nobelio premijos laureatu Robertu Shilleriu, ekonomikos ir finansų ekspertais, darbuotojų ir verslo asociacijomis, politinių partijų ir Vyriausybės atstovais. Laikinas GPM tarifo sumažinimas siūlomas įsitikinus, kad nuostolių dėl to nepatirs savivaldybių biudžetai – pagal galiojančius įstatymus juos šiais metais pasieks kompensacijos.

Pasak Prezidento, siūlomos priemonės skatins ekonomiką 2020 metais ir nesukurs ilgalaikių įsipareigojimų šalies biudžete, todėl šie pokyčiai fiskaliniu atžvilgiu bus tvarūs ir neturės poveikio viešųjų paslaugų finansavimui vėlesniais metais.

Pasirašė įstatymą dėl vienkartinių išmokų pensininkams ir socialiai remtiniems žmonėms

Šalies vadovas taip pat pasirašė Seimo patvirtintą 200 eurų išmokų pensininkams ir kitiems menkas pajamas gaunantiems asmenims paketą, kuriuo siekiama krizės akivaizdoje pagerinti šių visuomenės grupių padėtį ir suteikti papildomą stimulą ekonomikai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder