ECB prezidentas: Nuo šiol mus vienys ne tik vilkai, bet ir euras

ECB prezidentas: Nuo šiol mus vienys ne tik vilkai, bet ir euras

Lietuvoje pirmą kartą viešintis Europos centrinio banko (ECB) prezidentas Marijus Dragis (Mario Draghi) teikdamas euro žvaigždę - simbolinį "raktą" į euro zoną - Lietuvos banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui teigė, kad Vilnių ir jo gimtosios Italijos sostinę Romą nuo šiol vienys ne tik su vilkais susijusios legendos.

Į Vilnių atvykusį M. Dragį maloniai nustebino legenda apie Geležinį vilką - Vilniaus miesto simbolį, ECB pirmininkas ją palygino su Romulo ir Remo legenda apie Romos miesto įkūrimą. Anot romėnų legendos, likimo valiai paliktus dvynius nuo pražūties išgelbėjo juos maitinti pradėjusi vilkė.

"Kaip italas, buvau labai suintriguotas išgirdęs, kad tiek Vilniaus, tiek Romos miestų įkūrimo legendoje minimi vilkai. Nuo šiol mus vienys ne tik vilkai (...) Lietuva netrukus taps 19-tąja euro zonos nare. Tai milžiniškas įsipareigojimas ateičiai, kuri nepaneigia praeities. Priimti naują valiutą nėra lengva, pasidalinti šalies valiutos suverenumu nėra paprasta. Tačiau esu įsitikinęs, kad lietuviai šią permainą įgyvendins sėkmingai", - ceremonijoje kalbėjo M. Dragis.

V. Vasiliauskas iškilmingoje ceremonijoje pabrėžė, jog daugelio ekonomistų anksčiau išsakytą mintį, kad pats valiutos įvedimo faktas šalies ekonomikoje drastiškų permainų neatneš.

"Pats savaime euras gerovės neatneš. Kaip reikėjo iki šiol, taip ir toliau reikės atkaklaus darbo, pastangų, nuolatinio judėjimo į priekį. Mano įsitikinimu, tiksliausiai euro žingsnio prasmę apibendrina trys lietuviški žodžiai, atsidūrę ant lietuviškos dviejų euro monetų briaunos: laisvė, vienybė, gerovė. Mano giliu įsitikinimu, Europos vienybė neįmanoma be bendros vertybių sistemos, be panašių ekonominių ir socialinių standartų", - prieš gaudamas simbolinę žvaigždę teigė V. Vasiliauskas. - Kalbėdamas apie eurą, norėčiau išreikšti deramą pagarbą litui. Tai mūsų istorija, o atmintis šioje pasaulio dalyje yra labai svarbi".

Pastarąjį kartą M. Dragis šį stojimo į euro zoną simbolį 2013 m. rugsėjį teikė Latvijos banko prezidentui Ilmarui Rimšėvičiui. M. Dragis vizito Lietuvoje metu taip pat skaitys pranešimą euro įvedimui skirtoje konferencijoje "Euras Lietuvoje: viena rinka, viena valiuta, bendra ateitis". Renginyje dalyvaus V. Vasiliauskas, Premjeras Algirdas Butkevičius, finansų ministras Rimantas Šadžius, Europos Komisijos (EK) ekonomikos ir pinigų reikalų komisaras Jurkis Katainenas (Jyrki Katainen).

ELTA primena, kad galutinį sprendimą dėl Lietuvos narystės euro zonoje liepos 23 d. priėmė Europos Sąjungos (ES) bendrųjų reikalų ministrų taryba. 19-tąja euro zonos nare Lietuva taps nuo 2015 m. sausio 1 dienos. Latvijoje bendroji ES valiuta cirkuliuoja nuo šiuo metų pradžios, Estijoje - nuo 2011 m.

Likus mažiau nei šimtui dienų iki naujos valiutos įvedimo, į šalį jau atgabenta daugiau kaip pusė - 97 mln. vienetų - euro monetų. Visiškai apsirūpinti euro monetų ir banknotų atsargomis numatoma iki gruodžio.

Naujausiais "Eurobarometro" duomenimis, 51 proc. Lietuvos gyventojų įsitikinę, kad šalis tinkamai pasirengusi euro įvedimui, 9 iš 10 apklaustųjų teigė sugebėsiantys prisitaikyti prie naujos valiutos. Lito pakeitimą vieninga Europos Sąjungos valiuta šiuo metu palaiko 47 proc. piliečių, nepritariančių yra 49 proc. 89 proc. apklaustųjų būgštauja, kad euro įvedimas sukels kainų didėjimą, 76 proc. respondentų susirūpinę, jog valiutų keitimosi laikotarpiu prekybininkai gali sukčiauti nustatant prekių ir paslaugų kainas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder