Bankai pradeda pardavinėti eurų rinkinius

Bankai pradeda pardavinėti eurų rinkinius

Gruodžio 1-ąją Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune, komerciniai bankai įvairiose šalies vietose pradeda pardavinėti lietuviškų eurų monetų rinkinius, skirtus visuomenei susipažinti su būsimąja nauja atsiskaitymo priemone. Be to, šiandien monetos ir banknotai pradedami tiekti ir įmonėms.

„Šiandien pirmieji lietuviški eurai jau pasieks gyventojus. Tikiuosi, daug kas išleidžiamus rinkinius įsigis susipažinimo tikslais, juolab kad įvedus eurą 2015 metų sausio 1 d. ir vėliau juos galėsime išleisti kaip įprastą atsiskaitymo priemonę. Ypač smulkiesiems verslininkams pažintiniai rinkiniai nuo sausio 1 dienos gali būti naudingi atiduodant grąžą“, – sako Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Kiekvieną visuomenei skirtą rinkinį sudaro 23 lietuviškos Vyčiu paženklintos eurų monetos: po tris 1, 2, 10, 20 bei 50 euro centų ir 1 bei 2 eurų monetas, taip pat dvi 5 euro centų monetos. 11,59 eurų monetų rinkiniai nuo šiandien parduodami Lietuvos banke ir komerciniuose bankuose, o nuo gruodžio 4 d. – 330 Lietuvos pašto padaliniuose už 40 litų (11,58 euro) iki šių metų pabaigos, iki Lietuvai pereinant prie naujosios valiutos 2015 m. sausio pirmąją. Jie parduodami tik Lietuvos Respublikos teritorijoje ir tik fiziniams asmenims, ne daugiau kaip po 5 rinkinius vienu kartu vienam asmeniui.

Įsibėgėja ir išankstinio eurų paskirstymo procesas bankams. Lapkričio 26 d. duomenimis, Lietuvos bankas komerciniams bankams jau yra išdavęs daugiau nei 100 mln. vnt. monetų (apie 60 % viso šiemet numatyto kiekio) ir 4,2 mln. vnt. eurų banknotų (13,2 proc).

Praėjusios savaitės duomenimis, įmonės su komerciniais bankais yra pasirašiusios apie 7 400 sutarčių dėl išankstinio eurų pristatymo, kuris pradedamas šiandien – gruodžio 1 d. Priklausomai nuo banko, sutartis sudarė iki 70 % verslininkų, kuriems išankstinis apsirūpinimas eurais gali būti aktualus.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas ragina įmones, kurios iš anksto dar neužsisakė grynųjų eurų, nedelsiant kreiptis į aptarnaujančius komercinius bankus, o jei jų jau užsisakė komerciniuose bankuose, juos atsiimti.

„Gruodį dar laukia intensyvus eurų paskirstymo darbas, tad kviečiu komercinius bankus, pinigų pervežimo įmones ir pinigų užsisakiusius verslininkus atsakingai jį atlikti“, – sako V. Vasiliauskas.

Pasirengimą euro įvedimui lengvina mažėjantis grynųjų litų apyvartoje kiekis. 2014 m. pradžioje grynųjų pinigų apyvartoje suma Lietuvoje buvo 11,9 mlrd. Lt, iki gruodžio pradžios jų sumažėjo 33 % – iki 8 mlrd. Lt.

„Labiausiai mažėja didelių nominalų litų banknotų. Prognozuojame, kad per gruodį grynųjų litų apyvartoje gali dar gerokai sumažėti, ir tai yra gera žinia. Mažėjant grynųjų litų, mažės ir keitimo operacijų poreikis metų pradžioje“, – sako V. Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder