Apklausa: verslininkai nežada pelnytis iš euro įvedimo

Apklausa: verslininkai nežada pelnytis iš euro įvedimo

Smulkieji verslininkai nerimauja dėl žaliavų augimo įsivedus eurą, tačiau apie galimą savo produkcijos brangimą kol kas kalba kiek daugiau nei trečdalis verslininkų, atskleidė "Spinter tyrimai" atlikta apklausa. 

Dėl žaliavų brangimo po 2015 m. sausio 1 d. nerimą išreiškė 60 proc. respondentų, o 36 proc. įsitikinę, kad dėl to jų gaminami ar teikiami produktai gali brangti. Žaliavų brangimą labiausiai prognozuoja vidutinių įmonių, kuriose dirba daugiau nei 50 žmonių, atstovai (82 proc.).

24 proc. smulkių ir vidutinių verslininkų mano, jog kainos didės iki 5 procentų, 11 proc. - nuo 5 iki 10 procentų. 52 proc. apklaustų įmonių teigia, jog pirmąjį pusmetį po euro įvedimo jų parduodamų prekių ir paslaugų kainos išliks stabilios.

Tyrimą inicijavusios Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) vyriausiasis ekonomistas Vaidievutis Geralavičius pastebi, kad, nepaisant nerimo dėl žaliavų kainų augimo, daugelis smulkių ir vidutinių verslo įmonių neketina didinti galutinių produktų kainų, o galimą brangimą ketina kompensuoti iš savo pelno sąskaitų.

Iki 250 darbuotojų turinčių smulkių ir vidutinių įmonių apklausą LCKU užsakymu rugpjūtį atliko rinkos tyrimų bendrovė "Spinter tyrimai". Tyrime dalyvavo 502 įmonės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder