Aiškėja, kur taupys Vyriausybė

Aiškėja, kur taupys Vyriausybė

Finansų ministerija siūlo Vyriausybei šiemet šiek tiek sutaupyti pinigų. Tačiau ne, pavyzdžiui, mažinant valdymo išlaidas, o nukarpant finansavimą Valstybės investicijų programai. Iš jos šiemet bus atimta per 5 mln. eurų.

Finansų ministerija informuoja, kad atlikus asignavimų valdytojų prašytus patikslinimus planuojamos valstybės biudžeto investicijos, palyginti su šiuo metu patvirtintomis, 2019 metais iš viso mažėja 727 tūkst. eurų, o Europos Sąjungos finansinės paramos lėšos mažėja 4,942 mln. eurų.

Kai kurios priežastys nefinansuoti projektų yra paprasčiausiai biurokratinės. Pavyzdžiui, Finansų ministerija nepritarė Susisiekimo ministerijos prašymui perskirstyti jai numatytas kapitalo investicijas, skiriant 105 tūkst. eurų naujam investicijų projektui „Vandens transporto naudotojams skirtų elektroninių paslaugų sukūrimas“, kadangi jis nesuderintas su Informacinės visuomenės plėtros komitetu.

Nors bendrai Valstybės investicijų programai skirtas finansavimas sumažės daugiau kaip 5 mln. eurų (liks 1 mlrd. 129,194 mln. eurų), kai kurioms programoms skirti pinigai išliks tokie patys, kai kurioms - mažės, o kai kurioms - net didės. Kai kurie prioritetai stebina, nes braukiamos lėšos tęstiniams projektams, tokiems kaip mokyklų, sporto bazių rekonstrukcija ir pan. Gaila, tačiau viešai prieinamuose dokumentuose Finansų ministerijos motyvai neišdėstomi, todėl, pavyzdžiui, visiškai neaišku, kodėl naikinamas finansavimas savivaldybių viešųjų pastatų atnaujinimo projektui (buvo numatyta 4,3 mln. eurų).

Iš įdomesnių „perstumdymų“ galima paminėti, kad Ignalinos AE uždarymo darbams šiemet išleisime nebe 5,816 mln., o 6,18 mln. eurų. Taip pat įdomu, kad iš kai kurių kultūros objektų dalis pinigų atimama, bet bus atiduodama kitiems. Pavyzdžiui, Švenčionėlių bibliotekos modernizavimui bus skirti nebe 503 tūkst., o 194 tūkst. eurų, Vievio kultūros centro pastato rekonstrukcijai - nebe 1,2 mln., o vos 1 mln. eurų, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro rekonstrukcijai nebe 2,75 mln., o tik 168 tūkst. eurų. Tačiau jau šiemet bus pradėtas Druskininkų savivaldybės pastatų rekonstravimas ir kultūros centro juose įrengimas (tam šiemet išleisime 2,345 mln. eurų), Palangos Kurhauzo pastato medinės dalies atstatymas ir pritaikymas kultūrinei veiklai (300 tūkst. eurų), pastato Lentvaryje rekonstravimas bei Trakų rajono bibliotekos ir kultūros rūmų filialų jame įrengimui - 446 tūkst. eurų.

Daugiausiai papildomo dėmesio šiemet sulauks kelių tiesimas ir viadukų statyba (75,362 mln. eurų vietoj 46,973 mln. eurų). Gera žinia elektromobilių turėtojams - elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimui šiemet išleisime ne 1,396 mln., o 1,403 mln. eurų. Pasiseks ir kai kuriems mokytojams, mat jų darbo vietų kompiuterizavimui išleisime 785 tūkst. eurų vietoj 500 tūkst. Tačiau nelabai turėtų apsidžiaugti kai kurių provincijos vietovių gyventojai. Pavyzdžiui, Vilniaus rajone, Eitminiškėse, gimnazijos sporto salės statybai skirtas finansavimas nubraukiamas nuo 300 iki 15 tūkst. eurų. Iš įdomesnių planuojamų permainų galima paminėti, kad šiemet kažkodėl ketinama drastiškai sumažinti kai kurių geležinkelio ruožų elektrifikavimo finansavimą, o ruožo Radviliškis-Klaipėda elektrifikavimo darbai iš viso nukelti į kitus metus. Tiesa, visiems šiems pokyčiams dar turi pritarti Vyriausybė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder