Žvejams - dvigubai didesnė parama

Pinigai

Lietuvai iš Europos žuvininkystės fondo 2007-2013 metams numatyta apie 170 mln. litų, iš valstybės biudžeto - dar apie 50 mln. litų.

Pasak žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės, mūsų šalies žuvininkystės sektorius nei žvejyboje Baltijos jūroje, nei vidaus vandenyse iki šiol nebuvo pakankamai stiprus.

"Žuvininkystės verslas 2004-2006 metais sulaukė apie 60 mln. litų finansinių įplaukų, tačiau ypatingos pažangos jame negalėjome pasiekti. Didelė dalis lėšų - apie 21 mln. litų - buvo skirta pasenusių žvejybos laivų veiklai nutraukti. Daug kam atrodo, kad tai labai nuostolinga priemonė, tačiau ir šios lėšos neprapuola, jos panaudojamos žvejybos įmonėms modernizuoti. Žvejai, netekę darbo dėl laivo veiklos nutraukimo, taip pat neliko nuskriausti, nes jiems buvo išmokėtos kompensacijos", - teigia ministrė K. Prunskienė.

Įmonės pakankamai aktyviai naudojosi ir naudojasi paramos 2004-2006 metų galimybėmis. Pasinaudojant Žuvininkystės orientavimo finansinės priemonės parama iki kitų metų Klaipėdoje numatoma pastatyti pirmąjį Baltijos valstybėse žuvų pardavimo aukcioną, kuris, tikimasi, palengvins žvejų darbą bei stabilizuos žuvų kainas, o žvejams užtikrins didesnes pajamas.

Iš Žuvininkystės orientavimo finansinės priemonės Lietuvos žuvininkystei remti 2004-2006 metais buvo skirta beveik 42 mln. litų ir 17,5 mln. litų - iš Lietuvos valstybės biudžeto, iš viso apie 60 mln. litų. Naujuoju finansiniu laikotarpiu žuvininkystės sektorius kasmet gaus dvigubai daugiau lėšų negu gaudavo 2004-2006 metais.

Minėtų strateginių programinių dokumentų projektuose nurodoma, jog pagrindinis 2007-2013 m. tikslas - žuvininkystės sektoriaus plėtra ir konkurencingumo didinimas, užtikrinant ekonominį, aplinkos ir socialinį tvarumą, žuvų išteklių tausojimą ir atkūrimą.

ELTA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder