Žingsnis link mažų pensijų didinimo

Socialinė apsauga

Vakar Vyriausybė pritarė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisoms, pagal kurias nuo kovo 1 dienos būtų didinamos mažesnės nei 325 litai pensijos.

Seimui bus siūloma senatvės pensijas padidinti, jeigu jų gavėjai iki 1995 m. sausio 1 d. dirbdami pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu yra įgiję: moterys - 20 metų stažą, vyrai - 25 metų stažą.

Invalidumo pensijas siūloma didinti, jeigu jų gavėjai bent dalį stažo (nepriklausomai nuo trukmės) įgijo dirbdami pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu iki 1994 m. sausio 1 d.

Pačias mažiausias senatvės ir invalidumo pensijas siūloma didinti įvertinant visų asmens gaunamų pensijų ir pensijų išmokų sumą, kuri neturėtų viršyti 325 Lt.

Tai būtų jau antrasis mažų pensijų didinimas. Mažos pensijos pagal tokį pat principą buvo didintos praėjusiais metais nuo sausio 1 dienos.

Planuojama, jog per šį didinimą mažos pensijos padidėtų nuo 2 iki 40 litų, priklausomai nuo dabar gaunamos pensijos dydžio ir asmens įgyto stažo trukmės.

Planuojama, jog mažų pensijų padidinimas palies 212 tūkst. senatvės pensininkų ir beveik 74 tūkst. invalidumo pensijų gavėjų. Tam iš "Sodros" biudžeto bus išleista apie 53,5 mln. Lt.

Įstatyme taip pat numatyta suteikti teisę kreiptis į "Sodrą" dėl pensijos paskyrimo iš naujo pagal naujus stažo ir uždarbio duomenis, jeigu po pensijos paskyrimo įgytas ne 3 metų darbo stažas, kaip dabar, bet 2 metų stažas.

Projekte siūloma padidinti vaikams našlaičiams mokamų našlaičių pensijų dydžius nuo 25 procentų mirusiajam priklausiusios ar galėjusios priklausyti pensijos iki 30 procentų. Našlaičių pensijas šiuo metu gauna daugiau kaip 37 tūkst. asmenų.

Taip pat siūloma sušvelninti būtinojo stažo reikalavimus viso dydžio invalidumo pensijai gauti, nustatant palankesnę jauniems neįgaliesiems šio stažo reikalavimų augimo tvarką.

ELTA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder