Vyriausybė siūlo sutrumpinti ir supaprastinti bankroto procedūras

Vyriausybė siūlo sutrumpinti ir supaprastinti bankroto procedūras

Vyriausybė pritarė Įmonių bankroto įstatymo pakeitimams ir papildymams, kurie turėtų supaprastinti bankroto procesų administravimą ir iš esmės spręsti tyčinių bankrotų problemą. Jei šiam projektui pritars Seimas, nemokiems ūkio subjektams bus galima greičiau pasitraukti iš rinkos, daugiau bankroto procesų vyks ne teismo tvarka.

Tobulinti Įmonių bankroto įstatymą paskatino sunkmečiu praktikoje išryškėję bankroto teisinio reguliavimo trūkumai: padidėjęs bankrotų skaičius lėmė didesnę bankroto procesų nagrinėjimo teismuose trukmę, išaugo bankroto administravimo paslaugų poreikis, mažėjantis vartojimas ir perkamoji galia pristabdė bankrutuojančių įmonių turto pardavimą, padidėjo sukčiavimo atvejų ir išaugo tyčinių bankrotų tikimybė.

Tyčinių bankrotų nustatymas ir kaltų asmenų išaiškinimas galėtų būti viena iš efektyviausių tokių bankrotų prevencinių priemonių, todėl įstatymo projekte nustatyta pareiga neuždelsiant, per 6 mėnesius, patikrinti bankrutuojančios įmonės sandorius, sudarytus per ne trumpesnį kaip 36 mėnesių laikotarpį iki bankroto bylos iškėlimo.

Įstatymo projektu numatoma suteikti galimybę nemokioms įmonėms, numatančioms skelbti bankrotą savo iniciatyva, paprastesniu būdu viešai paskelbti, kad jos negali ir neketina vykdyti įsipareigojimų, t. y. viešu paskelbimu siūloma laikyti paskelbimą Vyriausybės įgaliotos institucijos interneto svetainėje.

Vyriausybė taip pat siūlo trumpinti bankroto procesus - siūloma nustatyti ne ilgesnį kaip 30 dienų (vietoj 30-45 dienų) laikotarpį nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos, iki kada kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo.

Siekiant paspartinti administratoriaus pakeitimo procedūras, numatoma galimybė eliminuoti kreditorių susirinkimo sušaukimo būtinumą kreipiantis į teismą dėl administratoriaus pakeitimo. Siūloma nustatyti, kad teismas besąlygiškai galėtų atstatydinti administratorių tik tuo atveju, kai šis netenka teisės teikti bankroto administravimo paslaugas. Įteisinus galimybę kreditoriams greičiau pakeisti bankroto administratorių, bus geriau tenkinami kreditorių interesai.

Siekiant palengvinti teismų darbą ir suteikti kreditoriams didesnes galimybes vykdyti bankroto procedūras ne teismo tvarka, siūloma nustatyti, kad tokį nutarimą galėtų priimti kreditorių susirinkimas, jeigu šiam nutarimui atviru balsavimu pritarė kreditoriai, kurių reikalavimų suma vertine išraiška sudaro ne mažiau kaip trys ketvirtadaliai (vietoj keturių penktadalių) visų įmonės turimų įsipareigojimų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder