Vyriausybė pritarė skalūnų dujų apmokestinimui

Vyriausybė pritarė skalūnų dujų apmokestinimui

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė Aplinkos ministerijos parengtoms Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisoms ir teiks jas Seimui. Siūloma keisti esamus ir nustatyti ekonomiškai pagrįstus mokesčius už Lietuvoje išgaunamus angliavandenilius, tarp jų ir už skalūnų (išsklaidytųjų angliavandenilių) naftą bei dujas.

Šios pataisos parengtos išanalizavus mokestinę aplinką ir įvertinus dabartinių mokesčių veiksmingumą. Jos padės užtikrinti racionalų ir ekonomiškai naudingą tradicinių angliavandenilių, taip pat ir išsklaidytųjų, naudojimą, už valstybės naudojamus išteklius gauti stabilias pajamas. Tinkamas angliavandenilių išteklių mokesčio reglamentavimas, anot pataisų iniciatorių, leistų pritraukti investicijas į išsklaidytųjų angliavandenilių išteklių žvalgymą ir gavybą, atneštų naudos valstybei ir jos piliečiams tiek dėl įplaukų į šalies biudžetą, tiek dėl naujų darbo vietų ir ekonominės plėtros siekiant šalies energetinės nepriklausomybės.

Nors pataisoms Vyriausybė ir pritarė, pasak Premjero Algirdo Butkevičiaus, Konkurencijos išreiškė norą įsigilinti ir pasižiūrėti, ar nėra prieštaravimų Europos Sąjungos teisei.

"Ar tai nebus traktuojama kaip valstybės parama. Bet aš manau, kad Konkurencijos tarybos nariai greitai įsigilins, tai, manau, nėra jokia naujovė, ir iki pasirašymo - per kokias 2-3 dienas- tikrai duos atsakymą", - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Ministras Pirmininkas.

Premjeras neatskleidė, ar jau yra susidomėjusių investuotojų. Pasak jo, kol nepaskelbtas konkursas, oficialių pranešimų nėra.

"Bet pokalbių yra įvykusių įvairių, ir tikimės, kad tikrai atsiras norinčių dalyvauti", - patikino jis.

Taip pat Vyriausybės vadovas pabrėžė darbą su vietos bendruomenėmis jas įtikinant dėl skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos. Reali skalūnų žvalgyba nuo nugalėtojo paskelbimo gali užtrukti iki metų, prognozavo Premjeras.

Pagal parengtas pataisas, 10 proc. surinktų mokesčių už išgaunamus angliavandenilius bus atiduota savivaldybėms, kurių teritorijose jie išgaunami. Dalis šių lėšų tektų viešojo intereso paslaugų infrastruktūrai gerinti, viešiesiems pastatams statyti ir modernizuoti, viešosioms ir rekreacinėms erdvėms įrengti, kita dalis - aplinkosauginėms priemonėms įgyvendinti.

Šiuo metu visiems tradiciniams ir netradiciniams naftos ir dujų ištekliams nustatytas diferencijuotas pagal gavybos iš telkinio apimtis bazinis mokesčio tarifas: sausumos telkiniams - nuo 2 iki 20 proc., o jūros telkiniams - nuo 2 iki 16 proc. Jis taikomas vienodai tiek tradiciniams, tiek išsklaidytiesiems naftos ir dujų ištekliams, nors ir skiriasi jų gavybos sąlygos ir technologija. Atsižvelgus į šių išteklių gavybos specifiką, numatoma nustatyti skirtingus mokesčio tarifus.

Tradiciniams naftos ir dujų ištekliams siūloma taikyti pastovų bazinį mokesčio tarifą - 12 proc. pardavimo kainos už kubinį metrą gavybos vietoje, o išsklaidytiesiems angliavandeniliams - 15 proc.

Taip pat siūloma naftos bendrovėms, kurios laimės konkursą išsklaidytųjų angliavandenilių ištekliams žvalgyti ir išgauti, taikyti mokesčio lengvatą - trejus metus atleisti jas nuo mokesčio už šių išteklių naudojimą. Šia lengvata bus galima naudotis ne ilgiau kaip iki 2020 m. sausio 1 d.

Seimas priėmus pasiūlytas Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisas, jos įsigaliotų 2015 m. sausio 1 d.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder