Vyriausiasis bankininkas mato vartojimo atsigavimą

Vyriausiasis bankininkas mato vartojimo atsigavimą

Pirmadienį uostamiestyje lankęsis ir su Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovais susitikęs Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas tikino, kad ekonominė situacija Lietuvoje nuteikia optimistiškai.

V. Vasiliausko teigimu, pirmojo pusmečio bankinio sektoriaus rezultatai yra neblogi - bus pelno, o paskolų portfelis nors ir tebesitraukia, tačiau nebe taip sparčiai. Traukiasi tik įmonėms išduodamų paskolų portfelis, o išduodamų gyventojams ir viešajam sektoriui  daugėja. Lietuvos banko valdybos pirmininko teigimu, šių metų pirmąjį pusmetį bankai palengvino skolinimosi sąlygas.

"Pati ekonominė situacija Lietuvoje nuteikia optimistiškai. Po truputį atsigauna vidaus vartojimas. Galime prognozuoti, jog jis ir toliau augs, tačiau reikia nepamiršti, jog kaip mažos ekonomikos valstybė esame priklausomi nuo tarptautinių rinkų", - sakė V. Vasiliauskas.

Paklaustas, ką mano apie euro įvedimą Lietuvoje, Lietuvos banko valdybos pirmininkas nebuvo linkęs leistis į svarstymus: "Nereikia daryti lažybų dėl euro įvedimo datos. Euras - tai simbolis, ženklas, kuris suteikiamas tada, kai ekonomika yra stabili. Sąlygos, kurias turime atitikti, pavyzdžiui, atsakinga politika, neišlaidavimas - tai esminiai dalykai, kurie yra svarbūs mums patiems. Kai tuos kriterijus atitiksim, tada galėsim kalbėti apie eurą".

V. Vasiliauskas Klaipėdos verslininkams pristatė ir projektą, kurį prie Lietuvos banko būtų prijungtos Vertybinių popierių ir Draudimo priežiūros komisijos. Teigiama, kad dėl to būtų sutaupyta apie 20-30 proc. lėšų - daugiausiai naikinant etatus. Be to, Lietuvos bankas galėtų tiesiogiai dalyvauti sprendžiant problemas tarp finansinių paslaugų teikėjo ir kliento.

Susitikime buvo aptartas ir rengiamas fizinių asmenų bankroto įstatymas. V. Vasiliauskas tikino jame neįžvelgiantis nieko blogo, nes bankrutuoti bus pakankamai sunku, o įvesti tinkami saugikliai bankų sistemoje jokio sukrėtimo nesukeltų, todėl esą ir kreditavimo sąlygos keistis neturėtų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder