VKEKK: per metus šiluma atpigo aštuntadaliu

VKEKK: per metus šiluma atpigo aštuntadaliu

Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina gegužę buvo 5,09 cento už kilovatvalandę (ct/kWh) neįskaičiuojant pridėtinės vertės mokesčio (PVM), ir palyginti su balandžiu, sumažėjo 6,26 procento, o su tuo pačiu mėnesiu prieš metus - 12,39 procento, rodo Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenys.

Tarp penkių didžiųjų miestų gegužės mėnesį už šilumą mažiausiai moka Klaipėdos, daugiausiai - Panevėžio gyventojai. Palyginti su balandžiu, gegužę dėl pigiau įsigytos šilumos iš nepriklausomų šilumos gamintojų labiausiai šiluma pigo AB "Klaipėdos energija" aptarnaujamiems vartotojams - 20,62 proc., arba 1,19 ct/kWh su PVM, AB "Kauno energija" - 12,08 proc., arba 0,79 ct/kWh su PVM.

UAB ",Vilniaus energija" šilumos kaina mažėjo 3,28 proc., arba 0,20 ct/kWh, nes bendrovė pradėjo daugiau šilumos gaminti iš biokuro, taip pat buvo įvertintos bendrovės papildomai gautos pajamos dėl kuro kainų skirtumo ir atitinkamai sumažinta kaina vartotojams. AB "Šiaulių energija" aptarnaujamiems vartotojams šilumos kaina mažėjo 0,19 proc., arba 0,01 ct/kWh, AB ",Panevėžio energija" - nesikeitė.

Per metus Vilniuje šilumos kaina sumažėjo 16,41 proc., Kaune - 7,79 proc., Panevėžyje - 6,62 proc. Šiauliuose- 5,52 proc., Klaipėdoje šilumos kaina nesikeitė.

Gegužę mažiausia šilumos kaina yra Visagine - 4,13 ct/kWh su PVM, didžiausia - Prienų rajone - 9,53 ct/kWh su PVM. Šilumos kaina Prienų rajone yra aukšta dėl padidėjusios gamtinių dujų transportavimo kainos ir brangiau įsigyto medienos kilmės biokuro.

Gegužę, palyginti su balandžiu, labiausiai - 2,09 ct/kWh ,arba 25,83 proc., šiluma pigo UAB ",Litesko" filialo "Palangos šiluma" aptarnaujamiems vartotojams. Tai lėmė išaugusi biokuro dalis bendrovės kuro struktūroje, teigiama komisijos pranešime spaudai.

Dėl sumažėjusios iš nepriklausomų gamintojų pirktos šilumos kainos AB "Klaipėdos energija" aptarnaujamiems vartotojams šiluma kainuoja 20,62 proc., arba 1,19 ct/kWh su PVM mažiau, AB "Kauno energija" aptarnaujamiems vartotojams - 12,08 proc., arba 0,79 ct/kWh su PVM.

Prienuose gegužės mėnesį, palyginti su balandžiu, už šilumą reikia mokėti 19,57 proc., arba 1,56 ct/kWh su PVM daugiau, tai lėmė išaugusi gamtinių dujų transportavimo kaina ir pabrangęs medienos kilmės biokuras.

Dėl perskaičiuojant šilumos kainą nustatyto neatitikimo tarp pagaminto ir realizuoto šilumos kiekio Šilalėje šilumos kaina didėjo 7,51 proc., arba 0,37 ct/kWh su PVM, Trakuose dėl padidėjusios gamtinių dujų transportavimo kainos - 4,18 proc. arba 0,31 ct/kWh.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder