Viešųjų darbų bus, o dirbančiųjų?

Viešųjų darbų bus, o dirbančiųjų?

Ateinančiais metais į viešuosius darbus Klaipėdoje numatoma "įkinkyti" apie tūkstantį bedarbių. Ir nors valdininkai pripažįsta, kad ne visi jie būna tinkami atlikti net paprasčiausius aplinkos tvarkymo darbus, tačiau tokių darbuotojų poreikis uostamiesčio įstaigose auga.

Viešųjų darbų programai Klaipėdos mieste 2014 m. tikimasi skirti beveik 3 mln. litų. Iš jų 1,3 mln. litų sudarys uostamiesčio biudžeto, likusi dalis - Darbo biržos lėšos.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėjos Dalios Pleskovienės teigimu, dažniausiai pagal viešųjų darbų programą žmonės įdarbinami atlikti teritorijų, kelių, aplinkos, želdinių priežiūros ir tvarkymo bei įvairius socialinius darbus.

Jei miesto Taryba pritars kitų metų viešųjų darbų programai, bus sudaryta speciali komisija, konkurso būdu atrinksianti šioje programoje galinčius dalyvauti darbdavius.

NAUDINGA. Girulių kempingas - viena iš uostamiesčio vietų, kur bedarbiai atlieka viešuosius darbus. Jo vadovė sako, kad tai - didelė pagalba, bet atsirinkti sunku. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Su jais bus sudaromos trišalės sutartys, pagal kurias Darbo birža įdarbins asmenis socialiai naudingiems darbams mieste atlikti. Darbdaviams, įdarbinusiems tokius asmenis, kas mėnesį bus padengiamos darbo užmokesčio sąnaudos, siekiančios nustatytą minimalų valandinį atlygį. 60 proc. kompensacijos mokės darbo birža, 40 proc. - savivaldybė.

Pagal minėtą programą šiemet uostamiestyje dviejų mėnesių trukmės viešuosius darbus jau dirbo beveik 600 žmonių. Dar dalį bedarbių planuojama įdarbinti prasidėjus žiemos sezonui.


Iš viso šiemet viešųjų darbų programai iš miesto biudžeto buvo skirta beveik 993 tūkst. litų. Kiek daugiau nei antra tiek atseikėjo Darbo birža.

Poreikis auga

D. Pleskovienės teigimu, viešųjų darbų programoje kasmet siekia dalyvauti vis daugiau uostamiesčio įstaigų. Pernai tokių būta 47, o šiemet - jau per 60.

"Dažniausiai tai - švietimo, socialinių paslaugų ir kitos valstybinės įstaigos. Taip pat laikinų darbuotojų ieškosi ir namų valdos", - pažymėjo tarnautoja.

Ji pripažįsta, kad ne visi pagal viešųjų darbų programą samdomi bedarbiai į laikinas darbovietes ateina "tinkamos būklės". Taip pat dalis iš karto atsisako dirbti ar siekia būti atleisti ir taip užsitikrinti tolesnę Darbo biržos skiriamą pašalpą.

"Tačiau yra ir tokių, kurie ne tik sėkmingai išdirba programos finansuojamus du mėnesius, bet ir būna įdarbinami ilgesniam laikui", - pažymėjo D. Pleskovienė.

Teko kviesti policiją

Kasmet pagal viešųjų darbų programą iki 10 žmonių aplinkai tvarkyti Girulių kempinge įdarbina Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras (KTKIC). Įstaigos direktorės Romenos Savickienės teigimu, iš Darbo biržos viešiesiems darbams atsiunčiamų žmonių tik apie pusę yra norinčių bei galinčių dirbti.

"Dalis bedarbių piktnaudžiauja alkoholiu, užmiega darbo metu už medžio ar išvis nepasirodo darbe. Viešųjų darbų programoje dalyvaujame kelerius metus, tad jau išmokome atsirinkti tinkamus žmones. Tai - didelė pagalba, bet atsirinkti sunku", - teigė R. Savickienė.

KTKIC vadovė pažymėjo, kad būta ir nemalonių incidentų.

"Kartą įsidarbinti atėjęs žmogus elgėsi itin nepagarbiai, tad jam teko iškviesti policiją. Dėl šio incidento Darbo birža jam nustojo mokėti bedarbio pašalpą. Tada šis kreipėsi į teismą. Teisminiai procesai vyksta iki šiol", - pasakojo R. Savickienė.

Informacija

Klaipėdos teritorinės darbo biržos duomenimis, bedarbių skaičius Klaipėdos apskrityje, lyginant su pernai, šiemet sumažėjo 0,9 proc. Lapkričio 1 d. teritorinėje Darbo biržoje buvo registruoti 17,3 tūkst. bedarbių - 8,5 proc. visų darbingų Klaipėdos apskrities gyventojų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder