Verslo žuvelės skaičiuoja 2012-ųjų metų pelną

Verslo žuvelės skaičiuoja 2012-ųjų metų pelną

Naujųjų Juodosios gyvatės metų išvakarės – proga peržvelgti ir įvertinti praėjusių 12 mėnesių pelną. Ar metai buvo dosnūs, o gal pašykštėjo gėrybių ir vertė taupyti litą prie lito? Šiuos klausimus „Banga“ uždavė Klaipėdos rajono smulkiesiems verslininkams.

Stebuklų neįvyko

UAB „Balsina“ vadovė Elena BALSIENĖ: „Per 2012-uosius jokių stebuklų neįvyko, perkamumas išliko panašus kaip ir ankstesniais metais. Kaip nusipelnėme, taip ir gyvename. Paprastai, kai saulė šviečia, piniginės atsidaro, o kai pasislepia, piniginės užsidaro. Tad vasarą prekyba intensyvesnė, tačiau šiemet saulės buvo mažai, tad ir pirkėjai nebuvo tokie aktyvūs. Žiemą visi dar labiau taupo, nes daug pajamų tenka atseikėti mokesčiams. Tad kol kas plėstis tikrai neketiname. Doviluose dabar veikia mūsų parduotuvė ir kebabinė, tad tikslas – viską išlaikyti. Iš viso dirba 15 žmonių. Jei reikėtų išrinkti populiariausią 2012-ųjų metų prekę, tai tikriausiai būtų duona, pienas – tie produktai, be kurių neapsieiname kasdien. Beje, pastebėjome tendenciją, kad žmonės vis dažniau renkasi kokybiškesnius gaminius. Geriau mažiau, bet skaniau.

Tikiuosi, kad kitais metais bus daugiau optimizmo. Kitu atveju, kai gyventojai yra bauginami, jie labai taupo, baiminasi išleisti visus pinigus. O taupymas maisto produktų sąskaita nieko gero nežada. Manau, nėra ko liūdėti. Neseniai grįžau iš kalėdinės mugės Vokietijoje – nieko ypatingo. Nemačiau, ką ten pirkti, įsivaizdavau viską kur kas gražiau. Klaipėda, Palanga papuoštos tikrai ne prasčiau, tad ir mes turime, kuo džiaugtis. O mūsų kalėdinės mugės – taip pat tikras lobynas.“

Keliautojų daugėja

Gargžduose įsikūrusios kelionių agentūros „Tavo turas“ vadovė Gintarė PUČKORIENĖ: „Nors krizė dar nepaliko verslo ir Lietuvos gyventojų, negalime skųstis šių metų rezultatais. Prie sėkmingų 2012 „Tavo turo“ metų prisidėjo išaugęs aptarnaujamų verslo įmonių skaičius, kurios patikėjo, kad Gargžduose suteiktos paslaugos yra geros, kokybiškos ir padeda sutaupyti.

Kiekvienais metais klientų skaičius auga. Vienintelė sritis, kurioje sumažėjo pardavimų – tai egzotinės kelionės. Tačiau 20 proc. padaugėjo klientų, besinaudojančių pigių skrydžių bendrovių paslaugomis. Išpopuliarėjo ir gana nebrangi pervežimo į oro uostus paslauga. 15 proc. išaugo tradicinėmis tapusių kelionių poreikis. Tautiečiai vyksta pailsėti į Turkiją, Egiptą, Graikiją, Ispaniją. Ypač nustebino klientų noras keliauti į Bulgariją, Kiprą, Maltą. Kita vertus, toks pasirinkimas suprantamas, nes kainos ten tikrai prieinamos.

Agentūros lankytojai jau planuoja keliones ir kitų metų pirmosiomis dienomis, renkasi Estiją, Latviją, Lenkiją. Didžiųjų metų švenčių laikotarpiu išties nestinga darbo, mat tenka rūpintis, kad užsienyje dirbantys klientai sugrįžtų į namus. O išvykstantieji iš Lietuvos renkasi labiausiai pasipuošusius Europos miestus, kur vyksta tradicinės kalėdinės mugės. Yra ir tokių, kurie Naujuosius metus pasitinka kruiziniuose laivuose. Tačiau per pačias Kūčias ir Kalėdas gargždiškiai mėgsta likti namuose.“

Madų vaikosi net kapinėse

Doviluose įsikūrusios akmens apdirbimo individualios įmonės vadovas Romualdas KRYŽIUS: „2012-ieji metai buvo neblogi. Mūsų teikiamų paslaugų – antkapių, paminklų gamybos – visada reikia. Mirštamumas yra siaubingas, todėl užsakymų netrūko. Žmonės vaikosi madų, nebenori paprastų antkapių, pageidauja išskirtinių, iš 2–3 dalių. Nori ne tik juodo, bet ir žalio, melsvo, rudo su bangomis akmens. Vidutiniško paminklo kaina – apie 5 tūkst. Lt. Įmonėje kol kas dirbu vienas, tačiau planuoju plėstis.“

Dalį darbuotojų atleis

Tarybos narys, verslininkas, turintis po parduotuvę Priekulėje ir Venckų kaime, taip pat pokylių salę Stragnų kaime, Alfredas ŠIAULYS: „Besibaigiantys metai buvo geri, bet prastesni nei 2011-ieji. Pas mus dirba apie 43 darbuotojai, tačiau planuojame dalį atleisti. Viena iš priežasčių – Priekulėje atidaryta parduotuvė IKI.

Be to, jei valdžia minimalų atlyginimą išties padidins iki 1 000 Lt, tai teks dar sumažinti darbuotojų skaičių.“

Pajuto sveikos gyvensenos bumą

UAB „Vegadenta“ odontologijos klinikos direktorė Vega RUDGALVIENĖ: „Šie metai buvo geresni nei ketveri praėjusieji. Galbūt sveikos gyvensenos bumas, noras rūpintis savo organizmu vis daugiau klientų atvilioja į mūsų kliniką. Juk mūsų bendra savijauta priklauso nuo dantų būklės.

Per dieną apsilankančių žmonių vidurkis – 20. Kaip visada, yra dalis ir tokių, kuriems nepakanka tvarkingų dantų, jie nori papildomų balinimo, valymo, dantų puošimo procedūrų. Nors klientų turime daugiau, mūsų kainos išliko stabilios. Kol kas neketiname jų didinti, nebent nebeišsiversime.

Šiais metais daug investavau į savo kvalifikaciją. Teko lankytis Amerikoje, Prancūzijoje, kur profesionalai atskleidė daug odontologo darbo paslapčių, tad patobulinau savo įgūdžius, išmokau dėti implantus. Ši paslauga bus teikiama mūsų klinikoje, įsikūrusioje Gargžduose.“

Vidurinės grandies nėra

UAB „Saulės amuletas“ savininkas Evaldas KERPĖ: „2012-ieji buvo šiek tiek geresni nei 2011-ieji. Tačiau labai nežymiai. Susiformavo dvi pirkėjų grupės. Vieni perka pačius pigiausius papuošalus, o kiti ieško kuo įmantresnių kokybiškų juvelyrinių kūrinių. Vidurinės grandies tarsi nėra.

Tačiau atvažiuoja net klaipėdiškiai, sužinoję, kad siūlome jaunavedžiams rankų darbo autorinius vestuvinius žiedus, kurie Gargžduose yra pigesni nei uostamiestyje. Beje, neseniai turėjome papuošalų su gyvatėmis – išpirko, pasirodo, žmonės domisi astrologų prognozėmis ir pan.

Iš viso šiuo metu dirba 7 darbuotojai. Minčių plėstis yra, tačiau dabar tam ne laikas, reikia palaukti palankesnių aplinkybių, kai sunkmečio nuotaikos labiau atsitrauks.“

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder