Verslo mokumo rizika didėjo

Verslo mokumo rizika didėjo

2013 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusiuoju ketvirčiu, verslo vėlavimo atsiskaityti rizika išliko beveik tokia pati. Pagal metinįrodiklį jipadidėjo beveik keturiais procentiniais punktais,rodo kreditų biuro „Creditinfo“ ekonometrinis vėlavimo atsiskaityti reitingas.

Per metus sparčiausiai mažėjo apdirbamosios pramonės mokumo rizika (-1,03 procentinio punkto), paslaugų (-0,75 proc.p.) ir žemės ūkio (-0,62 proc.p.).Sparčiausiai didėjotransporto bendrovių (+2,78 proc.p.), išgaunamosios pramonės (+1,20 proc.p.) ir elektros, dujų ir vandens tiekimo bendrovių (+0,59 proc.p.) rizika.

„Rizikos padidėjimą labiausiai skatino tai, kad 2012 metaisketvirtadaliu išaugo verslo įsiskolinimai. Taip pat buvo daugiau turto areštų ir bankrotų. Tad šių rodiklių neatsvėrė kuklūs įmonių pajamų ir pelningumo bei kiti finansiniai rodikliai ir verslo mokumo rizika didėjo“, – teigia Alina Buemann, kreditų biuro „Creditinfo“ kredito rizikos vadovė.

Tradiciškai aukštą atsiskaitymo riziką išlaiko statybų bendrovės. Tikimybė, kadšios įmonės vėluos atsiskaityti su savo verslo partneriais, viršija 40 proc. Prie aukštos rizikos segmentų taip pat priskiriamos nekilnojamojo turto (NT) ir maitinimo įstaigos.

Vidutinės rizikos segmente išlieka apdirbamosios pramonės, paslaugų, prekybos, transporto ir apgyvendinimo įstaigos. Jų atsiskaitymo rizika vidutiniškai siekia 30 proc.

Prie žemiausios rizikos verslų priskiriama išgaunamoji pramonė, žemės ūkis bei elektros, dujų ir vandens tiekimo paslaugų bendrovės. Minėtų verslų mokumo rizika tesiekia 20 proc.

Kreditų biuras „Creditinfo“ verslo sektorių analizę atliko naudodamas ekonometrinį vėlavimo atsiskaityti rizikos reitingą. Vėlavimo atsiskaityti rizika parodo, kokia yra tikimybė, jog bendrovės vėluos atsiskaityti 90 ir daugiau dienų per ateinančius 12 mėnesių. Šis rodiklis skaičiuojamas įvertinus daugybę kintamųjų, tarp kurių – šalies ir sektoriaus rizika, veiklos amžius, darbuotojų skaičiaus ir apyvartų tendencijos, bendrovės likvidumo, pelningumo, įsiskolinimo koeficientai, įmonės mokumo istorija ir kt.

Šiam ekonometriniam reitingui naudojami Statistikos departamento ir Juridinių asmenų registro nefinansinių įmonių finansiniai duomenys, Centrinės hipotekos bei Bankroto departamento aktualiausia informacija, „Creditinfo“ skolininkų administravimo informacinės sistemos duomenys. Į šią sistemą patenka informacija iš finansų, telekomunikacijų, skirstomųjų tinklų, kuro prekybos ir kitų ekonomikos sektorių.

Kreditų biure„Creditinfo“ yra formuojama fizinių ir juridinių asmenų kredito istorija, nustatomi kredito reitingai bei asmenų galimybės prisiimti finansinius įsipareigojimus. Bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių inicijuotas kreditų biuras veikia nuo 2003 metų. Kreditų biurą sukūrusi ir plėtojanti bendrovė „Creditinfo Lietuva“ yra tarptautinės grupės „Creditinfo International GmbH“ narė. Ji taip pat valdo asmeninės kredito istorijos sistemą „Mano Creditinfo“, yra sukūrusi automatizuotas kreditavimo sprendimų priėmimo,klientų elgesio monitoringo bei įsiskolinimų valdymo sistemas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder